Ungaria prelungește starea de urgență până în februarie 2021
Ungaria prelungește starea de urgență până în februarie 2021 pe fondul accentuării crizei de coronavirus. Aceasta măsură a fost luată pentru a lupta împotriva celui de-al doilea val al pandemiei de COVID-19, conform unui decret guvernamental adoptat marţi noapte.
În urma acestei decizii vor fi incluse și noi restricții.
Ungaria prelungește starea de urgență
Restricţiile includ interdicţia de circulaţie între orele 20:00 şi 05:00, precum și interdicţia privind adunările publice. Restricțiile în vigoare urmau să se încheie la data de 11 decembrie, dar au fost prelungite cu două luni suplimentare, iar termenul poate fi în continuare amânat.
În Ungaria au fost înregistrate miercuri, 4.200 de noi cazuri şi 99 de decese, cifre în ușoară scădere după recordurile din ultimele săptămâni.
Numărul de contaminări cu noul coronavirus este în creştere din septembrie, însă abia la începutul lui noiembrie guvernul lui Viktor Orban a decis să înăsprească restricţiile. În prezent, aproape 7.500 de bolnavi sunt spitalizaţi, dintre care 581 sunt conectaţi la ventilatoare.
Ungaria, joc dur pe plan european
Premierul ungar Viktor Orban i-a informat pe cancelarul german Angela Merkel, pe preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi pe preşedintele Consiliului European, Charles Michel, că Ungaria va bloca prin veto bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027 şi planul european de redresare post-pandemie, din cauza condiţionalităţii privind accesarea fondurilor europene de statul de drept, a anunţat luni şeful biroului de presă al guvernului ungar, Bertalan Havasi, citat de agenţia MTI.
Cehia ar putea prelungi starea de urgență până la Crăciun
Ungaria prelungește starea de urgență până în februarie 2021, iar Cehia a luat în calcul aceeași măsură până la Crăciun. Trecută de primul val, Cehia se luptă cu o creştere rapidă a rătei de infecţie, din septembrie. Opoziţia a cerut o comisie parlamentară de anchetă. „Dacă guvernul a spus în primăvară că a salvat mii de vieţi, atunci trebuie să-şi asume şi responsabilitatea pentru morţi”, a spus fostul ministru al finanţelor Miroslav Kalousek.
Premierul Cehiei , Andrej Babis, le-a cerut public scuze cetățenilor într-o conferință de presă. Acesta a recunoscut că el și guvernul său au făcut greșeli, însă a cerut din nou oamenilor să respecte regulile.
„Îmi cer scuze că noile restricții vor impacta vieților proprietarilor de afaceri, cetățenilor, angajaților. Îmi cer scuze, de asemenea, că am exclus de facto posibilitatea că acest lucru să se întâmple pentru că nu am putut să îmi imaginez că acest lucru se putea întâmpla”, a spus Babis.
Scuzele premierului ceh vin în contextul în care un nou val al pandemiei de coronavirus, mai puternic decât cel din primăvară, lovește Europa, iar mai multe țări din Uniunea Europeană au raportat creșteri mari ale infectărilor.