Ungaria îşi va ridica obiecţia faţă de aderarea Bulgariei la spaţiul Schengen

de: BZI.ro
11:20, 20 dec. 2023

Ungaria îşi va ridica obiecţia faţă de aderarea Bulgariei la spaţiul Schengen după ce parlamentul bulgar va confirma oficial eliminarea unei taxe suplimentare pe transporturile de gaz rusesc, a declarat marţi ministrul de externe Peter Szijjarto, potrivit Reuters, preluată de News.ro.

„Am fost informat de către colegul meu bulgar că ieri (luni) parlamentul bulgar a eliminat această lege”, a declarat Szijjarto într-o înregistrare video pe pagina sa de Facebook.

Ungaria anunță că va renunţa la obiecţia faţă de intrarea Bulgariei în Schengen

El a precizat că, odată ce legea va fi publicată vineri, aşa cum era de aşteptat, în periodicul legislativ al parlamentului, Ungaria va renunţa la obiecţia sa şi va cere Comisiei Europene să oprească o procedură de infringement pe care Budapesta a iniţiat-o.

Bulgaria a introdus o nouă taxă de tranzit pentru gazul rusesc, de 10 euro pe MWh, în luna octombrie a acestui an, atrăgându-şi critici puternice din partea Ungariei, al cărei ministru de externe a calificat acţiunea drept „ostilă”.

Ministerul de Externe al Ungariei a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că Budapesta se va opune prin veto intrării Bulgariei în Schengen, dacă taxa va rămâne în vigoare.

Bulgaria este prin principala rută prin care Ungaria importă gazele ruseşti.

Bulgaria a suspendat deja taxa pe gazul rusesc

Bulgaria a anunțat de la începutul acestei săptămâni că a decis să amâne colectarea noii taxe, pentru a nu periclita dorita aderare la spaţiul Schengen.

Conform unei noi legi, care a fost publicată în octombrie în Monitorul Oficial din Bulgaria şi care a intrat în vigoare imediat, se introduce o taxă de 20 de leva (10,76 dolari) pentru fiecare megawatt oră de gaz provenit din Rusia.Este echivalentul a aproximativ 20% din preţul de referinţă la gaze naturale la Bursa de la Amsterdam. Taxa urmată să fie plătită de gigantul rus Gazprom.

Ungaria, ţară care depinde de gazele ruseşti care trec prin Bulgaria, a spus că măsura autorităţilor de la Sofia este ilegală şi vrea ca Uniunea Europeană să demareze o investigaţie. Serbia şi Macedonia de Nord şi-au exprimat şi ele îngrijorări cu privire la taxa din Bulgaria.

Premierul bulgar a spus joi că Ungaria a avertizat că ar putea vota împotriva extinderii Schengen dacă Bulgaria menţine taxa introdusă pe gazul natural rusesc care tranzitează ţara.

Ungaria a trimis o comunicare oficială în acest sens, chiar dacă la un nivel diplomatic nu foarte ridicat, iar Bulgaria a decis să renunţe la taxă.

„Am decis că nu trebuie să ne asumăm acum riscul cu paşi care nu sunt decisivi pentru Schengen. Taxa era importantă pentru bugetul bulgar şi pentru echilibrarea pieţei de combustibil”, a precizat Denkov.

Potrivit lui Nikolai Denkov, nu se discută despre separarea României de Bulgaria în chestiunea aderării la spaţiul Schengen.

„Am auzit că autorităţile române menţionează această opţiune, dar nu au ridicat-o bilateral sau cu Comisia”, a spus el.