Ungaria încheie o înțelegere cu Rusia și va primi vaccinul rusesc de luna viitoare

de: Cristian ZAVASTIN
14:16, 06 nov. 2020

Ungaria a anunțat că a încheiat o înțelegere cu Rusia și va primi vaccinul rusesc de luna viitoare.

Ungaria va începe să primească „mici provizii” de vaccin rusesc pentru noul coronavirus pentru testare clinică în decembrie, în baza unui acord încheiat joi între ministrul ungar de externe şi ministrul rus al sănătăţii, relatează agenţia ungară de ştiri MTI.

Peter Szijjarto anunță o înțelegere pentru vaccinul rusesc anti COVID-19

Ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, a declarat că i-a telefonat lui ministrului rus al Sănătăţii din Rusia, Mihail Muraşko, a cărui ţară „face paşi uriaşi spre dezvoltarea şi producerea unui vaccin”.

Odată ce testele clinice sunt încheiate, Ungaria şi Rusia vor coopera în obţinerea unei licenţe pentru vaccinul rus, a declarat Szijjarto, precizând că responsabilii de la vârful sistemelor de sănătate din cele două ţări vor discuta chestiunea vineri.

Vaccinul rusesc anti-COVID-19 Sputnik V produce anticorpi

Vaccinul anti-Covid-19 rusesc Sputnik V dezvoltat și testat în Rusia a produs anticorpi neutralizanți la zeci de subiecți din studiu și, desi a cauzat adesea efecte secundare, cum ar fi febra, acestea au fost în mare parte ușoare, potrivit datelor publicate vineri în revista medicală The Lancet, noteaza CNN.

Rusia a atras critici atunci când a anunțat primul vaccin din lume aprobat pentru coronavirus pentru uz public în august – chiar înainte de finalizarea studiilor cruciale de fază 3.

În studiile de fază 1 și 2 ale vaccinului, numit Sputnik V, toți cei 76 de participanți la studiu au dezvoltat anticorpi împotriva virusului care provoacă Covid-19, potrivit raportului de vineri din The Lancet.

Nivelurile de răspuns la neutralizarea anticorpilor au fost similare cu răspunsul imun pe care l-au avut oamenii după recuperarea naturală de Covid-19, potrivit studiului.

Cercetătorii au analizat, de asemenea, răspunsurile de la celulele T, o altă componentă a sistemului imunitar.

„Rezultatele studiului sugerează, de asemenea, că vaccinurile produc, de asemenea, un răspuns al celulelor T în termen de 28 de zile”, au scris cercetătorii.

Sunt necesare si teste de faza 3 pentru vaccinul anti-Covid-19 rusesc

Oamenii de știință care nu au fost implicați în studiu au spus că, deși rezultatele sunt un semn pozitiv, doar studii mai mari, de fază 3, pot confirma dacă vaccinul previne efectiv boala Covid-19.

„Datele vaccinului anti-Covid-19 Sputnik V dezvoltat și testat în Rusia raportate în The Lancet sunt încurajatoare”, a spus Brendan Wren, profesor de patogenie microbiană, London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Vaccinul a fost înregistrat în Rusia în august, înainte de a fi trecut prin studii la scară largă. Cercetătorii de la Centrul Național de Cercetare pentru Epidemiologie și Microbiologie Gamaleya din Rusia au primit aprobarea pe 26 august pentru a face un studiu de fază 3, care se așteaptă să aibă 40.000 de voluntari.

Ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, infectat cu COVID-19

Ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, care efectuează în prezent un turneu în Asia, a fost testat pozitiv pentru COVID-19. Peter Szijjarto nu prezintă simptome caracteristice în cazul contaminării cu SARS-CoV-2, a anunţat miercuri, 4 noiembrie, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Ungariei, citat de MTI.

Peter Szijjarto a fost testat pozitiv după sosirea sa la Bangkok, capitala Thailandei, a precizat acelaşi purtător de cuvânt.

După vizita efectuată în Cambodgia, în cadrul acestui turneu asiatic, Szijjarto s-a deplasat în Thailanda, unde ca urmare a rezultatului pozitiv la testul pentru COVID-19 a fost izolat într-un spital din Bangkok, conform măsurilor antiepidemice locale.

În prezent, se poartă discuţii pentru a asigura revenirea sa la Budapesta, unde va intra carantină, notează MTI.

Ministrul de externe ungar a fost testat pentru coronavirus chiar înainte de plecarea sa în Asia, prezentând un rezultat negativ pentru SARS-CoV-2, aminteşte agenţia de presă citată.