Unde trebuie așezată icoana sporul casei? Locul în care trebuie pusă ca să te ferească de necazuri!

de: BZI.ro
11:12, 14 aug. 2024

Icoana sporul casei este una dintre icoanele care se regăsesc în cele mai multe dintre locuințele credincioșilor. Se spune că această icoană, care mai este numită și Maica Domnului Stareța, a ajutat la Mănăstirea în care a stat până când au venit vremuri mai bune.

Icoana sporul casei, numită și Preasfânta Născătoare de Dumnezeu „Stareța” este singura icoana care o reprezintă pe Maica Domnului întreagă și în poziție de rugăciune, originalul se găsește în Mănăstirea Pantocrator, Sfântul Munte Athos.

Unde trebuie așezată icoana sporul casei ca să te ferească de necazuri

Conform tradițiilor bisericești, credincioșii ar trebui să se roage, întorcându-se cu fața spre est. Prin urmare, este indicat ca icoanele să fie amplasate în partea de est a locuinței, pentru ca acestea să primească lumină de la soare. De la răsărit vine mântuirea și ajutorul pe care îl primim prin rugăciuni. Doar atunci când te rogi cu fața către răsărit primești toată binefacerea adusă de icoană în casa ta.

Este permis să punem icoanei sporul casei pe perete, inclusiv la capul patului sau pe masă. Preoții ne învață că această icoană este recomandat să fie așezată în camera cea mai luminoasă din casă, sau în dormitorul copiilor, cu orientare către răsărit sau fereastră îndemnându-te să îți deschizi sufletul în fața iubirii și a înțelepciunii.

Este indicat ca în fața icoanei sporul casei să fie amplasate candele sau lumânări aprinse, mai ales în momentele de rugăciune. Această lumină aprinsă este un semn de cinstire a harului primit de la Maica Domnului. Lumina care arde cu ulei este văzută ca o rugăciune mută și ca o jertfă adusă Sfintei Marii.

În fața icoanei sporul casei mai este bine să așezăm o crenguță de busuioc care a fost în prealabil sfințit la biserică, cu ocazia Floriilor sau a oricărei alte sărbători. Această crenguță te ajută să te rogi cu pioșenie, fiind considerată ca fiind un dar de suflet. Totodată aceasta arată respectul pe are trebuie să îl avem față de icoane și în special față de Maica Domnului.

Simbolistica icoanei

Simbolul vasului plin de untdelemn are menirea să aducă aminte de o minune săvârșită de Maica Preacurată, prin intermediul icoanei. Vremurile devenise grele pentru toată lumea, neajunsurile erau peste tot, iar sărăcia era atât de mare încât mânăstirea nu mai avea nici măcar ulei. Din această cauză, toți călugării prezenți se hotărăsc să părăsească mânăstirea.

Singurul ce a rămas a fost starețul care nu a încetat să se roage Maicii Domnului. Dovedind o mare credință, peste noapte Maica Domnului umple un vas cu untdelemn până la revărsare, apoi din el a izvorât în continuu ulei până toate recipientele goale s-au umplut. Din acel moment nu s-a mai întâmplat niciodată să nu mai fie ulei în mânăstire.

Prăznuirea acestei icoane făcătoare de miuni are loc pe data de 2 Decembrie, amintind de o intervenție divină a Preacuratei Maria Gherontissa în anul 1948. Mănăstirea Pantocrator a fost salvată dintr-un incendiu prin miunea Preamilostivei, iar de atunci icoana sporul casei a căpătat și numele de “Pyrosoteira”, adică “Izbăvitoarea de foc”.