Unde se varsă fluviul Dunărea și de unde izvorăște? Iată care sunt țările și orașele pe care le străbate

de: Redacția BZI
09:43, 23 oct. 2024

Înainte de a afla unde se varsă Dunărea, trebuie reținut faptul că fluviul traversează zece țări europene. Prima țară prin care trece este Germania, continuând apoi prin Austia, Slovacia, Ungaria, Serbia, Croația, România, Bulgaria, Republica Moldova și Ucraina. De-a lungul drumului, trece prin patru capitale și anume Viena, Bratislava, Budapesta și Belgrad. Cei mai mari influenți ai fluviului sunt Tisa, Sava, Prutul, Drava, Siretul și Oltul.

Fluviul Dunărea este unul dintre cele mai mari fluvii de pe continentul nostru, Europa. Acesta se află pe locul doi, după fluviul Volga și era cunoscut grecilor antici sub numele de Istros, nume împrumutat dintr-un nume daco-tracic care înseamnă „puternic, rapid”.

Unde se varsă fluviul Dunărea și de unde izvorăște

Dunărea, al doilea fluviu ca lungime din Europa după Volga, izvorăște din Munții Pădurea Neagră, din Germania. Apare sub forma a două râuri numite Brigach și Breg, ce izvorăsc sub vârful Kandel, de la 1242 m. Acestea se unesc în orașul Donaueschingen, situat la altitudinea de 678 m.

Unul dintre cele mai mari fluvii din Europa, Dunărea, trece și prin țara noastră, mai exact prin sudul acesteia. Aceasta intră în țara noastră prin dreptul localității Baziaș și se varsă în Marea Neagră, iar la vărsare formează o deltă. Cele trei brațe prin care se varsă Dunărea sunt Chilia, Sulina și Sfântul Gheorghe, care sunt niște locuri demne de vizitat din România.

Bazinul fluviului Dunărea găzduiește specii de pește, cum ar fi știucă, crap și sturion, precum și somon și păstrăv. Este o importantă arteră de comunicație, deoarece pe cursul acesteia se navighează aproximativ 2415 km.

Dunărea este legată de Marea Nordului prin Canalul Rin – Main – Dunăre, care reprezintă o importantă axă economică și fiind clasificată drept cale navigabilă internațională.

Aceasta are 2850 km de la izvor și până la vărsare, dintre care 1075 km se află la noi în țară. Cursul acesteia pe teritoriul țării noastre este împărțit în patru sectoare.

Ce taine nebănuite ascunde fluviul?

Nu este sigur faptul că Dunărea se formează doar din izvorul din Munții Pădurea Neagră, în Germania. Mai există un izvor care pornește tot din Munții Pădurea Neagră, unindu-se cu primul în orașul Donaueschingen, în curtea unui castel. Acest loc este considerat de unii adevăratul izvor al Dunării, fiind probabil la fel de frumos precume ste Cascada Iadolina din România.

La mică distanță de la izvoare, Dunărea pierde o treime din apă, care se strecoară pe sub pământ și reapare la suprafață 11 kilometri mai joc, alimentând astfel Rinul. Totuși, Dunărea reușește să „supraviețuiască”, grație afluenților din munți, care o alimentează și își urmează traseul său firesc.

Nisipul și pietrișul din Alpi nu este adus pe apele Dunării pe tot parcursul său, de aceea de la an la an, albia fluviului devine tot mai adâncă. Pentru a evita acest fenomen, în Austria, au fost luate măsuri, de aceea, 100.000 tone de pietriș sunt aruncate în albia Dunării, în fiecare an. Este o muncă de Sisif, dar este singura soluție pentru a stopa Dunărea să se „mănânce de vie”.

Delta Dunării este unică în lume din mai multe puncte de vedere, este singură deltă declaratî rezervație a biosferei, aici este cea mai compactă suprafață de stufăriș de pe glob, iar suprafața deltei crește anual cu 40 mp.

„Șarpele rău”, care poate atinge 1.8 m lungime este întâlnit în locul unde se varsă Dunărea și este unul dintre cei mai lungi șerpi din Europa, fiind o specie protejată.