Unde se plătește amenda de circulație: Ce riscă șoferii în 2022 dacă nu o achită

de: BZI.ro
13:46, 14 ian. 2022

Mulți șoferi întâmpină cel puțin o dată această problemă. Noi modificări privind precizările legale cu privire la plata amenzilor de circulație. De ce este bine ca fiecare șofer să se pună la punct cu legislația în domeniu. Întrebări și răspunsuri frecvente despre unde se plătește amenda de circulație, cum faci dovada plății și ce pățești dacă nu o achiți.

Cea mai mică sancțiune care poate fi acordată șoferilor este de două puncte-amendă, adică 290 de lei.

Zilnic, polițiștii de la Rutieră dau amenzi conducătorilor auto care încalcă regulile de circulație. Primirea unei amenzi reprezintă unul dintre cele mai neplăcute momente din viața oricărui șofer, însă oricât de nep

Ce amenzi pot primi șoferii

În anul 2021, amenzile de circulație s-au acordat în funcție de punctul de amendă, a cărei valoare este de 145 de lei spre deosebire de 125 lei cât a fost până în 2017. Cea mai mică sancțiune care poate fi acordată șoferilor este de două puncte-amendă, adică 290 de lei.

Este vital ca orice persoană care conduce un autoturism să cunoască cele mai noi precizări legale cu privire la unde se plătește amenda de circulație

Unde se plătește amenda de circulație: Există varianta online?

Legislația rutieră în vigoare este foarte clară și strictă în ceea ce privește amenzile de circulație și plata acestora. Spre deosebire de anii trecuți, când erai nevoit să stai la cozi interminabile la Trezoreria Statului ca să plătești o amendă, acum lucrurile sunt mult mai simple.

Plata cash a sumelor de bani se poate face la orice unitate a Trezoreriei Statului, indiferent de locul în care a fost luată amenda sau la Direcțiile de taxe și impozite locale. Tot cu banii cash se poate face plata la ghișeele Poștei Române de pe tot teritoriul țării.

Plata se poate face și în mediul online, prin intermediul platformei ghiseul.ro, administrată de statul român, sau prin intermediul aplicațiilor bancare tot mai diverse. Accesul pe platforma aceasta este facil, fiind necesară crearea unui cont prin folosirea informațiilor de pe cartea de identitate și prin introducerea unui card bancar valid, emis de o bancă din România.

De regulă, dacă ai amenzi neplătite și cuantumul acestora nu este o sumă foarte mare, se pune poprire pe conturile tale bancare

Cei care aleg să plătească online sau cash trebuie să știe că o pot face în două conturi unice, indiferent de locul în care a fost luată amenda. Pentru persoanele fizice cu domiciliul în România, contul de plată al amenzilor de circulație este 50.09.01, iar pentru cele cu domiciliul în străinătate, contul unic este 50.09.02.

Pentru firmele care au o flotă însemnată de vehicule și care vor să ușureze plata amenzilor primite, o idee bună este achiziționarea unor servicii de management al flotei din partea unor firme specializate.

Indiferent de modul de plată ales, este necesară păstrarea chitanței, în așa fel încât dacă vor apărea diverse neînțelegeri, ele să poată fi rezolvate cât mai rapid. Dacă va fi solicitată, atunci poate fi trimisă foarte simplu, prin e-mail sau prin scrisoare, direct la Poliție.

În concluzie, cunoașterea prevederilor legale cu privire la modalitatea de plată a amenzilor rutiere primite este esențială pentru orice șofer pentru evitarea producerii unor neplăceri costisitoare și consumatoare de timp.

Plata cash a sumelor de bani se poate face la orice unitate a Trezoreriei Statului, indiferent de locul în care a fost luată amenda sau la Direcțiile de taxe și impozite locale

Ce pățești dacă nu plătești amenda

O precizare importantă pe care trebuie să o facem se referă la neachitarea amenzii de circulație în termenul prevăzut de lege. Dacă, după cele 15 zile în care poți achita amenda, aceasta nu a fost plătită, primăriile te pot executa silit și pot pune chiar sechestru pe bunurile tale.

De regulă, dacă ai amenzi neplătite și cuantumul acestora nu este o sumă foarte mare, se pune poprire pe conturile tale bancare. Dacă nu ai cont bancar, direcţiile locale apelează la Inspectoratul Teritorial de Muncă pentru a obţine relaţii despre locul tău de muncă, după care se instituie poprire pe veniturile salariale.

Primirea unei amenzi de circulație reprezintă un eveniment nedorit, dar aproape toți șoferii din România se lovesc la un moment dat de astfel de probleme. Din această cauză, este vital ca orice persoană care conduce un autoturism să cunoască cele mai noi precizări legale cu privire la unde se plătește amenda de circulație și să știe când să le plătească pentru a obține reducerea la jumătate.