Unde pot merge, în Iași, la slujba de Înviere a Domnului, refugiații din Ucraina

de: Ana Crețu
02:00, 22 apr. 2022

Războiul a forțat mai multe familii să fugă din Ucraina și să se adăpostească în mai multe țări din Europa. La Iași sunt foarte mulți refugiați, în special mame cu copii mici. Pe 23 aprilie, începând cu ora 23:30, toate persoanele din Ucraina sunt așteptate la Catedrala Mitropolitană pentru a primi Lumina de la IPS Teofan.

Biserica Ortodoxă din Iași este aproape de refugiații ucraineni, iar de Sfintele Sărbători Pascale doresc să le ofere posibilitatea să asculte slujba Învierii Domnului în limba slavonă.

Preotul Vladislav Nedelcu este vorbitor de limbă slavonă și dorește să transmită speranță și susținere celor care sunt departe de casă. Foarte multe mame din Ucraina trec printr-o durere imensă, despărțite de cei dragi, într-o țară străină și înconjurate de persoane noi. Acestea simt lipsa celor dragi, iar speranță și alinare găsesc doar la părintele bisericesc.

Biserica Ortodoxă din Iași este aproape de refugiații ucraineni, iar de Sfintele Sărbători Pascale doresc să le ofere posibilitatea să asculte slujba Învierii Domnului în limba slavonă

Slujba de Înviere a Domnului va avea loc la Catedrala Veche, din curtea Mitropoliei

Foarte mulți dintre refugiați sunt reprezentați de femei și copii, astfel românii sunt îndemnați ca în noaptea înaintea Învierii să fie aduse în siguranță la biserică

Sărbătoarea Învierii Domnului şi Mântuitorului Iisus Hristos sau Sfintele Paşti este Lumina sau sensul ultim al vieţii omului, al istoriei şi al universului. Refugiații ucraineni au ocazia să asculte slujba în limba cunoscută, limba slavonă.

Sâmbătă, 23 aprilie 2022, Părintele Mitropolit Teofan va oferi Lumină tuturor ucrainenilor, iar preotul Vladislav Nedelcu va ține slujba Învierii Domnului în limba slavonă.

”Eu slujesc la Biserica Talpalari și am reușit să discut deja cu mai multe familii refugiate la Iași. Am reușit să îi ajutăm pe mulți dintre ei, acum ținem legătura și ne rugăm pentru încercările prin care trec. Alături de alți preoți de la biserică am încercat să oferim un sprijin în vederea angajării acestora în câmpul muncii, ne-am împărtășit și ne-am spovedit împreună cu ei. Din punct de vedere spiritual, refugiații pot fi încurajați și ascultați. Este important să le oferim prietenia noastră, ei se deschid mult când simt o siguranță”, a declarat preotul Vladislav Nedelcu.

În ajunul Sărbătorilor Pascale credincioșii își analizează starea spirituală mai mult decât oricând. Războiul din Ucraina a adus multă durere, panică și nesiguranță în rândul ucrainenilor. Preoții din Iași le vin în ajutorul acestor suflete îndurerate.

Pe 23 aprilie, începând cu ora 23:30, toate persoanele din Ucraina sunt așteptate la Catedrala Mitropolitană pentru a primi Lumina de la Părintele Mitropolit Teofan

Preotul, Vasile Nedelcu: ”Au un soi de nerăbdare, ucrainenii doresc ca războiul să se termine mai repede”

Eforturile care le depun preoții ortodocși din Iași arată cât de mult empatizează aceștia cu durerea refugiaților

Chiar dacă mulți ucraineni au plecat în Ungaria, Polonia, Cehia și alte țări, există un număr mare de refugiați la Iași. Aceștia au întâmpinat mari provocări în căutarea unui loc de muncă, dar și în găsirea unui echilibru emoțional și spiritual.

”Au un soi de nerăbdare, ucrainenii doresc ca războiul să se termine mai repede. Cei care au plecat în alte țări reușesc să țină legătura cu membrii din familie, aceștia vorbesc des unul cu celălalt. Ucrainenii simt profund presiunea războiului, dar și presiunea economică, financiară și alimentară. Le este foarte greu; aceștia au o incertitudine față de evenimentele care se întâmplă. Alimente din țara lor se epuizează pe zi ce trece, prețurile au crescut. Cei care sunt credincioși și au credința ortodoxă le este mult mai ușor, credința și rugăciunea îi ajută foarte mult. Aici, la Iași, avem mai mulți ucraineni din Kiev, Odesa, Vinița și Cernăuți”, a specificat preotul.

Familiile care au primit refugiați la ei acasă sunt rugați să îi ajute pe acești ucraineni să ajungă la slujbă. Preotul Vasile Nedelcu a spus reporterilor de la BZI că foarte mulți dintre refugiați sunt reprezentați de femei și copii, astfel românii sunt îndemnați ca în noaptea înaintea Învierii să fie aduse în siguranță la biserică. Eforturile pe care le depun preoții ortodocși din Iași arată cât de mult empatizează aceștia cu durerea refugiaților.

Vasile Nedelcu l-a invitat pe preotul din Ucraina, care să slujească și să vorbească pe limba ucraineană, alături de Dumitru Popescu preotul ieșean va ține slujba Învierii Domnului cu multă căldură și credincioșie ucrainenilor prezenți.