Unde merg românii să mănânce când caută restaurante cu „ieftin, mult și bun”
În ultimii ani, scena gastronomică din România a crescut semnificativ. La fel ca în cazul cafenelelor de specialitate, în București, dar și în alte orașe importante ale țării, au apărut restaurante noi, mai ales bistro-uri sau localuri care se încadrează în conceptul de „casual dining”.
Restaurantele de tip „casual dining” se situează undeva la mijloc, față de cele de fine dining (o scenă aflată încă la început) și restaurantele obișnuite.
Nu sunt nici cârciumile clasice, unde vei găsi preparate „tradiționale” de tipul ceafă de porc, mici sau cordon bleu, nu sunt nici localuri luxoase și impunătoare, de fine dining.
Le resimți ca pe un lux mai cu picioarele pe pământ, mai accesibil și fără spoială. Localuri unde nu poți totuși să vii în șlapi, să bei o bere în coasta câtorva mititei, dar nici nu trebuie să te îmbraci cu hainele „de ocazie”, ca să te simți integrat printre comeseni.
De ce are casual dining succes
În primul rând, pentru că publicul țintă e unul mult mai larg și aduce astfel un nivel de accesibilitate mai mare. Mâncare de calitate, cu prețuri puțin peste medie, dar tot accesibile, față de fine dining.
Ajută și se pliază ușor pe diferite ocazii. Mâncarea e mai accesibilă, pentru că e vorba mai degrabă de acel „comfort food”, ușor reinterpretat și cu un twist, dar la care vrei mereu să revii.
„Vrem să ieșim cu prietenii și să ciugulim ceva relaxat? Casual dining. Vrem să sărbătorim lucrarea de diplomă? Casual dining. Vrei să scoți părinții în oraș, dar nu vrei să se plictisească la un 7-course tasting meniu? Câte aniversări importante și logodne să ai de sărbătorit, ca să iei în considerare o seară la fine dining?”, spune Nicoleta Rădăcină.
Prețurile sunt mai mici, mâncarea e mai accesibilă și e și un pariu mai sigur pentru cei care investesc în deschiderea de noi restaurante sau în cele deja existente. Au nevoie de un moment de stabilizare, după o pandemie care a adus vremuri grele.