Unde doare colonul: Tot ce trebuie să știi despre durerea provocată de bolile de colon
Probabil v-ați întrebat de multe ori „unde doare colonul?”. Ei bine, trebuie să știți că durerea provocată de bolile de colon poate să apară din mai multe cauze: colon iritabil, constipație, diaree trecătoare sau chiar cancer. De aceea, este important să mergeți la o evaluare medicală.
Colonul este localizat în abdomen. El începe de la rădăcina piciorului drept, din zona apedincelui, urcă până la coaste și traversează apoi partea superioară a abdomenului. De acolo, coboară pe partea stângă a abdomenului, până în pelvis, terminându-se cu orificiul rectului. Durerea dată de afecțiunile colonului poate să apară oriunde pe traiectoria acestuia, dar nu întotdeauna localizarea durerii este și locul în care este afectat colonul. Astfel că, în rândurile care urmează, vă vom explica tot ce trebuie să știți despre durerea ce apare în urma bolilor de colon.
Unde doare colonul și de ce?
Colonul este alcătuit dintr-o multitudine de nervi, care îi coordonează mișcările. În acest fel, el amestecă și evacuează materiile fecale, îi reglează secreția, dar are și terminații nervoase, care preiau durerea. De cele mai ulte ori, colonul doare atunci când diametrul său crește peste limita normală – prin obstrucție sau gaze, spasme ale musculaturii acestuia sau iritații apărute la nivelul colonului.
În interiorul colonului nu se găsesc terminații nervoase, care să preia durerea. De aceea, o rană din interiorul colonului, o sângerare sau chiar o biopsie nu sunt dureroase.
Principalele afecțiuni ale colonului, care pot provoca dureri sunt: colon iritabil, cancer de colon, boli inflamatorii intestinale, diverticulii colonului, ocluzie intestinală, infarctul colonului și constipația severă.
Cum este recunoscută durerea de colon?
Așa cum se poate observa, durerea de colon este dată atât de afecțiuni ușoare, cât și de boli simple. Însă, cum vă dați seama că suferiți de o astfel de boală?
Este important de știut că durerea de colon nu este foarte ușor de localizat. Şansa unei dureri din zona colonului de a fi dată chiar de o boală a colonului este mai mare atunci când persoana cu durerea respectivă are şi alte simptome, ce sugerează existenţa unei boli de colon – scaune cu sânge, diaree sau constipaţie, balonare, gaze intestinale.
În altă ordine de idei, durerile de colon pot fi foarte ușor confundate cu boli ale altor organe.
De asemenea, există și posibilitatea ca durerea de colon să nu apară, chiar și în prezența unei boli. Cele mai frecvente situaţii în care îmbolnăvirea colonului poate să nu dea dureri sunt: diverticulii colonului necomplicaţi, tumorile maligne ale colonului în fazele de început, polipii colonului, paraziţii intestinali, bolile inflamatorii intestinale în fazele de început.
Ce alimente trebuie să evite persoanele care acuză dureri de colon?
Alimentele care favorizează balonarea și flatulența sau diareea și care ar trebuie să fie evitate de persoanele cu dureri de colon sunt: alimentele bogate în conţinutul de zahăr, fasolea, broccoli, conopida, varza, alimentele care conţin îndulcitori artificiali precum sorbitolul sau xylitolul, produsele lactate, alimentele grase, băuturile carbogazoase, alimentele procesate, usturoiul, ceapa, pâinea şi cerealele din cereale rafinate, nu integrale, cofeina și alcoolul.
Aceste alimente nu trebuie eliminate complet din dietă, însă trebuie evitate în perioadele în care aveți dureri de colon. Dacă durerea persistă, chiar și după ce ați scos acest alimente din dietă, este necesar să mergeți la un consult medical. Doar medicul gastroenterolog este în măsură să vă recomande un tratament adecvat.