Unde apare zona zoster? Cauze, simptome și tratament

de: Bianca Rebegea
11:27, 16 sept. 2022

Dacă nu știi unde apare zona zoster, ai ajuns în locul potrivit! În rândurile care urmează, te invităm să descoperi care sunt cauzele acestei boli, cum se manifestă și ce tratament trebuie să urmezi.

Zona zoster reprezintă o afecțiune virală, care se caracterizează prin durere și prin apariția unor benzi eruptive cutanate. Își poate face apariția în orice zona a corpului și, de regulă, ia forma unei singure fâșii de pustule.

Zona zoster nu este o afecțiune contagioasă, însă, în unele cazuri, persoana cu herpes zoster poate să transmită virusul la o altă persoană, care nu a avut varicela sau care nu s-a vaccinat împotriva acestei boli (care se face, de obicei, în copilărie).

Zona zoster nu este o afecțiune contagioasă, însă, în unele cazuri, persoana cu herpes zoster poate să transmită virusul la o altă persoană, care nu a avut varicela sau care nu s-a vaccinat împotriva acestei boli.

Unde apare zona zoster? Cauze și simptome frecvente

Predispuse la zona zoster sunt persoanele care au un sistem imunitar slăbit sau cele care au avut varicela în copilărie. Acest lucru se întâmplă deoarece afecțiunea este provocată de același virus care determină și varicela. După vindecarea bolii, care apare, de regulă, în copilărie, virusul varicelo-zosterian rămâne în stare inactivă la nivelul rădăcinilor nervoase. Virusul se reactivează, de cele mai multe ori, când sistemul imunitar este slăbit.

Printre factorii care determină apariția zonei zoster, se numără: stresul, vârsta înaintată, oboseala, bolile asociate, radioterapia, infecția cu HIV/SIDA sau cancerul.

Boala prezintă trei faze, și anume: faza preeruptivă sau nevralgia preherpetică, faza eruptivă și faza de durere cronică. Prima fază, cea preeruptivă, este marcată de durere și senzație de arsură, simptome care apar cu 1-10 zile înaintea fazei eruptive. Mai pot apărea și febra, durerile de cap, inflamarea ganglionilor limfatici și simptome asemănătoare gripei.

În cea de-a doua fază, cea eruptivă, își fac apariția zonele roșii, acoperite de vezicule cu lichid pe zona dureroasă. În cazul în care erupția se manifestă la nivelul frunții, obrazului, nasului sau în jurul ochilor, este necesar să primești un tratament imediat. După ce veziculele se sparg și apar cruste are loc vindecarea (2-4 săptămâni).

Faza de durere cronică este ultima fază. Aceasta apare la aproximativ 15% dintre pacienți și este cea mai comună complicație. Durerea poate să persiste între 30 de zile și câteva luni (sau chiar ani).

Printre factorii care determină apariția zonei zoster, se numără: stresul, vârsta înaintată, oboseala, bolile asociate, radioterapia, infecția cu HIV/SIDA sau cancerul.

Tratament pentru zona zoster

Tratamentul pentru zona zoster trebuie să fie unul prompt, pentru a evita apariția complicațiilor. Astfel, medicul trebuie să prescrie medicamentele potrivite în primele 24-72 de ore de la debutul erupției. Utile sunt medicamentele antiinflamatorii, dar și soluțiile dezinfectante, cremele antivirale sau cremele cu antibiotic. Acestea din urmă trebuie folosite doar la recomandarea medicului curant.

În cazul în care nevralgia postherpetică își face apariția, este nevoie de un consult neurologic, mai ales când nu răspunde la tratamentul antiinflamator.

Este vorba despre o urgență medicală în cazul în care zona zoster se extinde în zona ochilor. Este necesar un consult oftalmologic, urmat de un tratament adecvat. În caz contrar, se poate ajunge la pierderea vederii.

Se poate ca și nervii cranieni să fie afectați, situație în care pot apărea paralizii faciali și, chiar, pierderea auzului.

Tratamentul pentru zona zoster trebuie să fie unul prompt, pentru a evita apariția complicațiilor.