Una dintre cele mai moderne și stabile rețele universitare de Internet, până în prezent, la Universitatea Tehnică din Iași – FOTO

de: Valentin Hutanu
02:00, 28 feb. 2022

Universitatea Tehnică din Iași dezvoltă una dintre cele mai moderne și stabile rețele universitare de Internet, până în prezent, din România! Aceasta, alături de Universitatea Tehnică a Moldovei, a intrat în linie dreaptă în implementarea unuia dintre cele mai ambițioase proiecte de infrastructură IT

Una dintre cele mai moderne și stabile rețele universitare de Internet, la Universitatea Tehnică (TUIASI) ”Gheorghe Asachi” din Iași. Instituția, alături de Universitatea Tehnică a Moldovei (UMT), a intrat în linie dreaptă în implementarea unuia dintre cele mai ambițioase proiecte de infrastructură IT de până în prezent. Proiectul transfrontalier are valoarea de 2 milioane de euro și poartă numele ”Joint Cross-Border Networking Infrastructure of Technical Universities of Iasi and Moldova”, având acronimul WiNet@Uni. Vor fi instalați până în noiembrie 2023 aproximativ 450 de kilometri de cablu ethernet în cele două universități și vor fi operaționalizate circa 1.500 de echipamente de rețea.

Cea mai modernă și stabilă rețea universitară de Internet, până în prezent, la Universitatea Tehnică din Iași

În această lună au avut loc evenimente de lansare a proiectului atât la Iași, la sediul TUIASI, cât și la Chișinău, la Universitatea Tehnică a Moldovei. Proiectul are trei obiective majore: construirea a două infrastructuri de comunicații online în rețea, de ultimă generație, la cele două universități: una wireless și una conectată prin cablu. Ultimul obiectiv vizează construirea unui spațiu virtual colaborativ prin care vor fi sprijinite proiectele existente, desfășurate în parteneriat de cele două instituții de învățământ superior, precum și noile inițiative de cercetare care vor fi dezvoltate. Cooperarea dintre TUIASI și UTM este una de durată, existând mai multe colaborări atât pe linie didactică, cât și pe cercetare.

Cele două universități derulează programe de studii comune, finalizate cu obținerea de diplome duble. De asemenea, din zece proiecte derulate de TUIASI în cadrul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014-2020, cinci sunt în parteneriat cu UTM.

Strategia Universității Tehnice ”Gheorghe Asachi” din Iași de transformare digitală

Proiectul face parte integrantă din strategia Universității Tehnice ”Gheorghe Asachi” din Iași de transformare digitală.

”Acest proiect continuă strategia Universității Tehnice «Gheorghe Asachi» din Iași de transformare digitală, care presupune accesarea și alocarea fondurilor necesare pentru dezvoltarea proiectelor de investiții în infrastructuri și servicii digitale. Am dezvoltat mai multe oportunități de finanțare în acest sens pentru a putea continua transformarea Politehnicii ieșene într-un vector al transformării digitale în ecosistemul regional și nu numai”, au transmis reprezentanții TUIASI.

Grupul țintă al proiectului a fost unul semnificativ de la început: sunt circa 21.500 de studenți care vor fi beneficiari direcți ai rețelelor îmbunătățite, cât și aproape 2.750 de profesori și personal administrativ de la ambele universități. Pentru a atinge obiectivele propuse, în proiect vor fi instalate, spre exemplu, rețele WiFi în toată zona campusului academic, atât în interior, cât și în exterior, la ambele universități.

Totodată, sistemul de identificare și conectare în rețea va fi unic atât în Iași, cât și la Chișinău. Din partea TUIASI, proiectul este coordonat de către conf. dr. Simona Caraiman, prorector responsabil cu informatizarea și comunicațiile digitale. La evenimentul de lansare oficială a proiectului găzduit de către TUIASI au participat inclusiv Gabriela Macoveiu, director al Direcției Comunicare, Inovare și Cooperare Externă din cadrul Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, dar și Cristina Baghiu, co-fondator al Digital Innovation Zone. Astfel, Universitatea Tehnică din Iași dezvoltă una dintre cele mai moderne și stabile rețele universitare de Internet până în prezent.