Una dintre cele mai mari sărbători creștine! Soborul Sfințiilor Arhangheli Mihail și Gavriil
Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil sunt sărbătoriți în fiecare an pe data de 8 noiembrie. Cei doi arhangheli sunt considerați conducătorii cetelor de îngeri și călăuzele sufletelor către Rai. Ziua de 8 noiembrie nu este doar un motiv de sărbătoare, ci și un moment de reculegere și de pomenire a sufletelor celor trecuți în neființă
Atât Arhanghelul Gavriil, cât și Arhanghelul Mihail sunt văzuți ca protectori ai oamenilor de la naștere până la moarte. De aceea se spune că data de 8 noiembrie este cea mai potrivită pentru a aprinde o lumânare, pentru a fi siguri că sufletul vă va fi călăuzit către Rai în viața de apoi. De asemenea, tradiția spune că arhanghelii vor lua parte și la Judecata de Apoi.
Cine sunt Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil
În fiecare an, în data de 8 noiembrie, Biserica Ortodoxă cinstește Soborul Sfinților Mihail și Gavriil și al tuturor cereștilor puteri fără de trupuri. De aceea, pe 8 noiembrie nu îi prăznuim doar pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, ci pe toate cetele îngerești.
Arhanghelul Gavriil, al cărui nume înseamnă „Dumnezeu este puterea mea” în ebraică, este considerat mesagerul faptelor bune. Potrivit Noului Testament, Gavriil le-a vestit lui Ioachim și Anei, ajunși la o vârstă venerabilă, nașterea Fecioarei Maria. De asemenea, vestea nașterii Mântuitorului a fost dată Fecioarei Maria tot de către Arhanghelul Gavriil. În icoane, acesta este înfățișat purtând în mână un crin sau o trompetă despre care se spune că va suna pentru a anunța cea de-a doua venirea a lui Hristos pe pământ.
Mihail înseamnă „Cine-i ca Dumnezeu” în ebraică. Arhanghelul Mihail este cel care transmite rugăciunile credincioșilor Tatălui Ceresc. Mihail este cel dintâi dintre îngerii păzitori, deoarece acesta s-a luptat cu îngerii răzvrătiți împotriva lui Dumnezeu. Mihail este reprezentat în iconografia ortodoxă ca fiind îmbrăcat în costum de soldat. Sfântul Arhanghel Mihai este mai prezent în tradițiile ortodoxe românești decât Arhanghelul Gavriil.
Legende legate de Arhanghelul Mihail
În popor, se crede că Mihail este cel care veghează la căpătâiul bolnavilor, dacă aceștia vor muri, sau la picioarele lor, în cazul în care se vor însănătoși. Mihail este cel care ia sufletele persoanelor decedate. Tradiția spune că în dreapta celui decedat stă Arhanghelul Mihail, iar în stânga se află diavolul, care este gata să înșface sufletul muribundului. Arhanghelul Mihail are menirea de a salva sufletul ce tocmai a părăsit trupul. Pentru aceasta, arhanghelul îi taie capul duhului rău cu sabia. Încăperea se umple de sânge, de aceea trebuie spălat și curățat în camera în care își dă duhul cel decedat. Se spune că Mihail deține și cheile Iadului.
Există o legendă care spune că Arhanghelul Mihail a fost inițial un om simplu, care s-a căsătorit cu o fată extrem de frumoasă. După căsătorie, aceasta s-a transformat într-o femeie extrem de rea, iar pentru răbdarea pe care Mihail a avut-o cu ea, Dumnezeu l-a transformat în înger.
Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil au un loc aparte în mitologia românească. Se crede că Arhanghelul Mihail a purtat soarele și luna, el fost cel care a dat drumul soarelui pe cer, ca să încălzească întreaga suflare. Atunci când vine iarna, Mihail dă drumul gerului pentru a veni pe pământ. Acest moment are loc pe 8 noiembrie, când în Biserica Ortodoxă sunt sărbătoriți cei doi arhangheli.