Un tânăr din Iași are o pasiune mai puțin obișnuită! Crește porumbei de rasă! A investit până acum 40.000 de euro – FOTO
Bogdan Sandu crește porumbei de rasă, iar această pasiune l-a costat până acum sume considerabile. Pasiunea pentru creșterea acestor păsări a descoperit-o în adolescență, iar de atunci a ajuns să colecționeze 500 de porumbei, din diverse rase, pentru care a cheltuit 40.000 de euro. Porumbeii de rasă i-au adus premii importante
Bogdan Sandu este unul dintre ieșenii pasionați de creșterea porumbeilor de rasă, pasiune în care a investit sume considerabile. A participat la numeroase competiții, iar campionii zburători i-au adus premii importante. Pasiunea pentru creșterea acestor păsări a descoperit-o în adolescență, iar de atunci a ajuns să colecționeze 500 de porumbei din diverse rase pentru care a cheltuit 40.000 de euro. Tânărul din Iași are planuri mărețe în viitorul apropiat: vrea să participe la cea mai mare competiție cunoscută în toată lumea pentru a câștiga premiul cel mare.
Porumbei de rasă, voiajori și sport
Tânărul din Iași povestește că a cumpărat primii porumbei de rasă când era adolescent. I-a crescut cum a crezut și a reușit să adune câteva exemplare pe care le creștea într-un spațiu amenajat în curtea casei. A fost nevoit să plece o perioadă de timp și a lăsat păsările în grija prietenilor.
„Nu prea au avut grijă de ei pentru că după ce m-am întors nu mai erau. Am început să cumpăr alți porumbei de rasă și cu timpul am ajuns să am 150 de porumbei voiajori și alți 150 de porumbei ornament. Se cresc numai pentru evenimente, pentru frumusețea lor și calitățile de buni zburători. Pe cei de ornament am plătit între 100-150 de euro bucata, dar sunt rase care ajung și la 1.000 de euro bucata. Pentru voiajori, porumbeii sport, am plătit 200 de euro bucata”, spune tânărul.
Colecție de porumbei de rasă, în valoare de 40.000 de euro
Maria Stuart, jucători siberieni, de Bălți, voltaci indieni, sunt câteva din cele 12 rase de porumbei îngrijite de tânăr în curtea din spatele casei. Acesta spune că pasiunea pentru aceste păsări l-a costat până acum 40.000 de euro. Investește în continuare, chiar dacă din cauza crizei de coronavirus nu s-au mai organizat competiții care-i aduceau venituri consistente.
„Din cauza COVID-19 e mult mai greu acum, ne-a dat planurile peste cap. Cu banii din competiții scoteam ce cheltuiam pe întreținerea lor. Acum scos bani din buzunar să-i cresc. E o pasiune frumoasă, dar și costisitoare”, spune tânărul care a reușit să colecționeze porumbeii de rasă în ultimii 15 ani.
Porumbeii de rasă sunt îngrijiți zilnic
O zi din viața unui crescător de păsări este foarte aglomerată. Bogdan Sandu povestește că are grijă de păsări ca de niște copii.
„Eu am un job ca toată lumea, lucrez la RCS-RDS. Mă trezesc la 6:30 dimineața, le dau mâncare porumbeilor, găinilor și iepurilor. Am și câțiva iepuri și câteva găini. La 8:00 trebuie să fiu la serviciu. După ce mă întorc de la serviciu, la 15:00, mă ocup din nou de ei. E destul de greu, pentru că au nevoie de multă atenție. Copiii mai pot mânca și singuri, dar ei nu”, explică Bogdan Sandu.
Tânărul spune că pentru a participa la competiții, porumbeii trebuie să aibă până în 5 ani.
„Fiecare rasă are un standard, se punctează defectele și calitățile”, explică Bogdan Sandu.
Premiu în valoare de 100.000 de euro
Pentru că are o colecție impresionantă de porumbei de rasă, tânărul din Iași a participat la numeroase competiții unde a obținut premii importante.
„Nu mă mai lasă nevasta cu ele, atât de multe sunt. Am diplome, cupe, medalii”, se mândrește ieșeanul.
Acesta are planuri mărețe în viitorul apropiat pentru a obține cel mai râvnit premiu oferit unui colecționar.
„Vreau să particip cu porumbeii sport la un columbodrom. Porumbeii care ajung în finală se premiază cu până la 10.000 de euro, dar, în funcție de performanță, și cu 100.000 de euro”, spune ieșeanul Bogdan Sandu.
1.250.000 de euro, prețul plătit pentru un porumbel de rasă
Tânărul din Iași pasionat de creșterea porumbeilor de rasă a explicat cum ar putea obține premiul cel mare.
„Noi ducem 5-6 pui, pentru care plătesc câteva sute de euro unui dresor care îi crește, îi vaccinează, îi antrenează să parcurgă un zbor cât mai lung. În funcție de zborul atins, care poate fi de 50-70 de kilometri, în prima etapă, 450-500 de kilometri, altă etapă, porumbeii ajung în finală și câștigă marele premiu. Este multă muncă, dar porumbeii ajung la performanță. Anul trecut s-a vândut la licitație un porumbel sport cu 1.250.000 de euro. El a zburat de la mii de kilometri într-un timp foarte scurt. După ce se ia premiul special, porumbeii sunt scoși la licitație. Un procent de 40 la sută din valoarea porumbelului îmi revine mie, crescătorului”, a explicat Bogdan Sandu, crescător de porumbei de rasă.