Un tânăr din Iași a făcut minuni cu ferma familiei după ce s-a întors din Anglia și a accesat fonduri europene în valoare de 50.000 de euro

de: evelina.chitoroaga
02:00, 02 feb. 2021

Un tânăr din Iași a transformat ferma familiei, dintr-una de subzistență, în una modernă, profitabilă. Pornind aproape de la zero, a reușit cu bani europeni, fonduri de aproape 50.000 de euro, să dezvolte o afacere de succes. Ideea de a avea un business în agricultură i-a venit în timp ce muncea într-o fabrică din Anglia

Vasile Tudor Roman, un tânăr din Iași, a avut cea mai bună idee prin care să transforme ferma familiei într-o afacere de succes. Povestea lui începe în urmă cu 5 ani, când a terminat liceul și a decis să plece să muncească în străinătate, cum făceau mulți tineri de vârsta lui, din comuna natală Erbiceni, județul Iași. S-a angajat la o fabrică de procesare a produselor bio, respectiv curmale, cocos, fistic, nuci, ca operator, în Anglia. Deși câștiga bine, tânărul și-a dat seama că ceva lipsea.

„Nu mă regăseam în munca din fabrică, nu-mi găseam locul. Un an de zile am lucrat în fabrica din Anglia. M-am gândit: eu nu pot să fac ceva la mine în țară? Oricum mă trezeam la 5 dimineața, așa cum mă trezesc și acum ca să mă ocup de fermă. Programul era același, dar nu făceam ce îmi place. M-am interesat de fondurile europene, am văzut că este o oportunitate pentru mine să accesez banii europeni și am venit în țară, m-am ocupat de proiect. Bineînțeles, m-am lovit de birocrație, dar în cele din urmă am reușit să accesez fondurile europene.

Cu banii primiți am amenajat spațiul pentru depozitarea gunoiului și un grajd pentru văcuțe. Sunt deja aproape 4 ani de când mă ocup eu de fermă. Între animale am crescut, asta îmi place să fac. La animale mai mult stai între ele. Un fermier trebuie să fie în mijlocul animalelor pe care le iubește și nu la un birou, îmbrăcat în costum. Când am plecat în Anglia terminasem liceul și nu mai făcusem facultatea. Acum m-am înscris la Facultate, la Zootehnie. Sunt în anul 1, abia am terminat sesiunea”, povestește Vasile Tudor Roman.

Vasile Tudor Roman este un tânăr din Iași, curajos, care a transformat ferma familiei într-o afacere de succes

Tânărul din Iași a preluat pasiunea tatălui care s-a apucat de agricultură în anii ’90. A cumpărat câteva vaci și oi, iar acum, fiul său, Vasile Roman, a preluat afacerea și a dezvoltat-o cu ajutorul banilor europeni. În prezent, are grijă de 37 de vaci de lapte și aproape 300 de oi. Tânărul povestește că este dificil să găsească oameni care să îl ajute în fermă, astfel că programul începe în fiecare zi la ora 5 dimineața și niciodată nu se termină la aceeași oră.

„Toți fermierii știu că, dacă ai animale de crescut, nu ai Paște, Crăciun, trebuie să le îngrijești. Mă ocup cel mai mult eu de animale pentru că nu am găsit ajutor, persoane pe care să le angajez. Oamenii își bat joc de ele, nu au grijă de animale și de asta nu am găsit persoanele potrivite care să mă ajute. Nu mai spun că nu vor să muncească. Primesc ajutor social și le convine să stea acasă”, spune tânărul fermier.

A muncit zi de zi, cot la cot cu părinții săi, astfel că, în ultimii 2 ani, a dezvoltat o rețea de clienți care cumpără periodic produsele din lapte de vacă. Secretul cașului, brânzei sau smântânei, cu gust, este faptul că acestea conțin lapte într-un procent mare, astfel că cei care încep să le consume se obișnuiesc cu o calitate crescută a produselor autentice. De aceea tânărul fermier se laudă cu clienți fideli pe care i-a convins de calitatea produselor chiar când a scos primele produse pe piață.

„Avem clienți fideli care ne cumpără produsele, fie direct de la fermă, fie prin intermediul online. Lumea a început să conștientizeze că produsele sănătoase le cumperi direct de la fermă, nu din magazine, unde sunt tot felul de prostii puse în ele. Noi vindem caș, brânză de vacă, smântână, făcute de noi, după rețetele vechi”, mai spune Vasile Tudor Roman. Numărul tinerilor care se ocupă de agricultură a crescut în ultimii ani. În perioada 2014-2020, tinerii din Iași au accesat fonduri europene de peste 3 milioane de euro euro pe care le-au investit în zootehnie, legumicultură sau apicultură.

Tinerii din diaspora care revin în localitățile natale, din Iași, pot accesa fonduri europene cuprinse între 40.000 și 50.000 de euro

Primii bani pe care-i pot obține tinerii din Iași pentru dezvoltarea unor afaceri de succes, în mediul rural, sunt cei disponibili în submăsura 6.1- „Instalarea tinerilor fermieri”. Cei care pot accesa între 40.000 și 50.000 de euro de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) sunt persoanele care se întorc din străinătate și vor să investească în mediul rural. Sunt vizați tinerii fermieri din diaspora care au absolvit, în ultimele 60 de luni, înaintea depunerii cererii de finanțare, un program de studiu în domeniul agricol, agroalimentar, veterinar sau economie agrară, respectiv postuniversitar, universitar, preuniversitar, în țări membre ale Uniunii Europene (UE) sau țări terțe din UE. De asemenea, pragul de calitate pornește de la 70 de puncte, descrescând lunar cu 15 puncte.

În ultima lună de sesiune, în perioada 5 aprilie – 4 mai 2021, pragul lunar de calitate va fi de 25 de puncte. Ghidul solicitantului pentru această sesiune a fost modificat pentru a ușura accesarea finanțării nerambursabile pentru tinerii cetățeni români din afara granițelor țării care se instalează ca șefi sau manageri ai exploatației. În acest sens, au fost revizuite și clarificate condițiile și precondițiile pe care tinerii din diaspora trebuie să le îndeplinească pentru a depune proiectul, simplificându-se modalitatea de depunere a documentelor doveditoare a studiilor și a locului de muncă.