Un tânăr din Iași a ajuns să trăiască visul american. A strâns 2.000 de dolari pentru a merge în SUA, iar apoi a luat o decizie care i-a schimbat viața

de: Gabriela Rusu
02:00, 17 sept. 2024

Un tânăr din Iași a ajuns să trăiască visul american, după ce a strâns 2.000 de dolari. Marian s-a decis să călătorească în Statele Unite ale Americii cu programul Work and Travel, iar apoi a luat o decizie care i-a schimbat viața. Iată prin ce provocări a trecut în 8 luni petrecute peste ocean.

Tânărul ieșean care a ajuns să trăiască, pentru 8 luni, visul american

Cine a spus că o experiență Work and Travel îți poate schimba viața, a avut dreptate. La fel s-a întâmplat și cu Marian Busuioc, un tânăr în vârstă de 29 de ani care și-a descoperit talentul ascuns pentru prepararea prăjiturilor după ce a plecat peste ocean. Venit din Republica Moldova pentru a studia la Iași, Marian s-a înscris la Universitatea Tehnică „Gh Asachi” din dorința de a deveni inginer, însă la numai doi ani de la începerea facultății, planurile i s-au schimbat complet.

„Am venit la Iași cu gândul să devin inginer. În 2014 m-am înscris la Universitatea Tehnică, pe profilul Inginerie și Management pentru că îmi plăcea să meșteresc. Însă, în 2016, am plecat cu programul Work and Travel în America, iar aici am lucrat într-o cafenea care mi-a schimbat viața. Era o cafenea mică, dar aici și găteam. Mi-am dat seama că îmi place să gătesc și am început să tot exersez. Am stat patru luni acolo. Cafeneaua avea mic dejun și prânz, iar dacă la început am fost ajutor de bucătar, în doar o lună m-au pus ca bucătar de bază. Lucram 14 ore pe zi, pentru că, după ce terminam la cafenea, mergeam la al doilea loc de muncă. Aveam 14 dolari pe oră, iar în patru luni am reușit să strâng 6.000 de dolari. Așa am venit acasă, m-am întreținut și am strâns bani pentru următorul an, să merg din nou”, a declarat Marian Busuioc, tânăr plecat în America cu programul Work and Travel.

Pentru că experiența în Statele Unite ale Americii l-a impresionat, Marian a decis să călătorească și în anul următor. Așa a pus deoparte 2.000 de dolari, prețul pentru a plăti programul „Work and Travel”, și a plecat din nou, tot în aceleași locuri vizitate în anul precedent.

„M-am întors în același loc pentru că mi-a plăcut. Am stat în Jackson Hole, statul Wyoming. Locuiam cu un american care împărțea apartamentul cu încă o persoană. Am ales să lucrez în aceleași locuri de muncă pentru că deja eram obișnuit cu mersul lucrurilor. În cel de-al doilea an petrecut în Statele Unite ale Americii am câștigat mai mulți bani, însă am ales să călătoresc, să vizitez locurile de acolo. Am vizitat Los Angeles, Las Vegas, San Diego, Moab, New York, Miami, Key West. Puteam să merg să mă plimb, pentru că programul era lejer, lucram cinci-șase zile pe săptămână, apoi, când eram liber, vizitam. Desigur, puteam să-mi iau și liber, dar nu voiam. A fost superb. Aș repeta experiența oricând”, a mai povestit Marian Busuioc.

Experiența în America l-a făcut să ia o decizie care i-a schimbat viața

După ce s-a întors acasă, la Iași, Marian și-a terminat studiile, însă avea deja luată o decizie. Și anume, să-și ia diploma de inginer și să se apuce de… gătit. În 2018, a plecat în Londra pentru a lucra într-un restaurant francez – italian, unde a învățat rețete de prăjituri. Așa a ajuns să-și deschidă, ani mai târziu, în Iași, propria cofetărie. Astfel, în 2024, în doar patru luni, Marian a reușit să găsească spațiul, să-l amenajeze după bunul gust și să-și prepare prăjiturile după rețetele sale sau făcute în colaborare cu chefi renumiți ai industriei.

„Mi-a luat cam trei-patru luni să pun pe picioare afacerea. A fost greu, însă având sprijinul familiei și prietenei mele, toate au trecut mai ușor. Cea mai complicată parte a fost, poate, alegerea numelui, m-am gândit foarte mult, dar, în final, am ajuns la Luv Bakery, adică dragostea pentru copt. Mi s-a părut cel mai potrivit, până la urmă, sunt inginerul care s-a îndrăgostit de cofetărie. Acum am șase tipuri de prăjituri pe care le pregătesc, croasante, choux-uri, New York Rolls-uri, însă cele mai vânate sunt choux-urile, ieșenii le iubesc. Petrec cam opt ore pe zi în laborator, doar pentru prepararea prăjiturilor. În timpul săptămânii, încep de la 07:00, dar în weekend, de la 06:00, pentru că atunci vin mai mulți clienți. Prăjiturile sunt făcute după rețete bine stabilite, însă, ca fiecare cofetar, am secretele mele. Majoritatea rețetelor sunt făcute din experiențele mele acumulate peste ocean, iar altele sunt făcute în colaborări cu chefi experimentați din industrie”, a mai povestit Marian Busuioc, administrator Luv Bakery.

Marian are și planuri de viitor pentru afacerea sa. Acesta a împărtășit reporterilor BZI faptul că își dorește să deschidă mai multe locații în oraș, una, poate, chiar în orașul natal.

„Într-o astfel de afacere trebuie răbdare și multă muncă. Dar trebuie să acorzi timp pentru a reuși. Eu, pe viitor, îmi doresc să deschid mai multe locații ale magazinului, eventual, să măresc locația actuală și să pot face mai multe delicii pentru pofticioși. M-am gândit, desigur, că ar fi frumos să pot duce din produsele mele și în alte orașe sau să deschid o locație chiar în locul meu natal. Ce am observat este că, la început, eram foarte agitat, nu le reușeam pe toate, însă în timp, toate s-au așezat, iar lucrurile sunt mult mai ușoare. Ce îmi doresc să mai îmbunătățesc este și bagajul meu de cunoștințe în domeniul cofetăriei, să știu mult mai multe”, a declarat Marian Busuioc, administrator al Luv Bakery. Pe lângă prăjituri, Marian face și torturi aniversare. El este tânărul din Iași care a decis să-și schimbe viața după ce a călătorit în America cu programul Work and Travel.