Un tânăr care a lucrat 10 ani într-o bucătărie din Italia vrea să se angajeze ca pizzar în Iași pentru salariu de doar 3.000 de lei! Gheorghiță Ștefănucă: „Am avut undeva la 40 de interviuri”
Gheorghiță Ștefănucă este unul dintre ieșenii care a învățat să facă pizza în Italia, unde a muncit în ultimii 10 de ani, iar de curând s-a întors acasă pentru a se angaja în domeniul HoReCa. Spune că a fost la zeci de interviuri dar nu s-a grăbit să se angajeze
Gheorghiță Ștefănucă, din comuna Ruginoasa, Iași, s-a întors în comuna natală în urmă cu 3 luni. A muncit 10 ani ca pizzar în Italia, unde a învățat meserie, și spune că și-a căutat un loc de muncă în Iași. În ultimele 3 luni a fost la zeci de interviuri dar nu s-a grăbit să se angajeze, pentru că mai analizează piața forței de muncă și are oferte de angajare și din străinătate.
„Am primit anumite oferte și acum le analizez. M-au contactat de la pizzerii și restaurante din Iași, care caută pizzar. Am avut undeva la 40 de interviuri, deci nu mă pot plânge că nu am fost căutat. Dar mai analizez piața. Vreau să găsesc o ofertă pe placul meu, cu un program ok, cu o echipă ok, să fiu apreciat pentru experiența mea. Nu e vorba neapărat de partea financiară, deși am observat că salariile sunt mici aici, nu doar în domeniul meu. Adică vreau un salariu de minim 3.000 de lei, unul potrivit pentru ceea ce știu să fac. Cerințele și așteptările pe care le au patronii sunt prea mari pentru salariile oferite și condițiile de muncă. Mi-am făcut o idee despre piața forței de muncă din România și sunt în așteptări. Evaluez ofertele primite. În țară am venit pentru că erau prea multe restricții cu pandemia și nu le mai suportam. Dacă găsesc un loc de muncă aici, rămân în Iași. Evaluez și oferte de la patronii de pizzerii din Italia, Germania sau Franța”, spune Gheorghiță Ștefănucă, pizzar în vârstă de 29 de ani.
Gheorghiță Ștefănucă, din Iași, a învățat să facă pizza ca în Italia
Tânărul povestește că din întâmplare a învățat meseria de pizzar. După ce început să „fure” din tainele pizzei italiene a rămas 10 ani în Italia să muncească în pizzerii.
„Am muncit în Lombardia 2 ani la un restaurant unde am învățat să fac pizza la cuptoare pe lemne. Apoi m-am angajat la un patron care are 9 pizzerii, în Italia. Am plecat din Iași la 19 ani, într-o vacanță de vară, și am ajuns să învăț să fac pizza. Venisem la vărul meu în vacanță, care muncea la o pizzerie. Pentru că plecase unul dintre angajați și patronul avea nevoie de pizzar, vărul meu mi-a propus să încerc și eu, să învăț să fac pizza. Așa am început, la restaurantul unde muncea vărul meu. Îmi place meseria, îmi place zona, oamenii”, spune Gheorghiță Ștefănucă, pizzar.
Reporterii BZI au prezentat în edițiile anterioare povestea fraților Codrin și Robert Ienceanu care au investit banii câștigați în străinătate într-o pizzerie unde fac pizza cu ingrediente naturale.
Gheorghiță Ștefănucă: „Salariile ajung și la 2.000 de euro”
Tânărul adaugă faptul că a devenit cunoscut în rândul clienților care veneau și comandau pizza în locul unde muncea. Mai mult, salariile oferite pizzerilor sunt bune.
„Salariile pentru un pizzar, în Italia, pleacă de la 1.300 de euro și ajung la 2.000 de euro, pe lună. În sezonul estival, în funcție de experiență și de pregătire, poți câștiga bani frumoși. În orașul unde munceam eu erau 16.000 de locuitori, era o zonă mai liniștită, nu foarte aglomerată cu turiști, și în weekend-uri aveam cei mai mulți clienți. Făceam câteva sute de pizza în cea mai aglomerată zi. Aluatul e cel mai important, la o pizza. Mulți clienți îmi spuneau că și la întinsul pizzei se vedea că eram eu sau alt coleg. Nu vreau să mă laud, dar după ce plecam 2-3 zile la pizzeria din altă zonă, unde mă solicita patronul, când mă întorceam clienții îmi spuneau că știau că eram plecat pentru că pizza nu era la fel, o recunoșteau după modul meu de preparare. Dacă persoana face cu drag, cu pasiune, cu energie pozitivă, iese o pizza bună. Contează și cuptorul, materia primă, ingredientele…”, mai spune tânărul pizzar.
În edițiile anterioare a fost prezentată și povestea lui Sorin, ieșeanul care după 22 de ani de muncă în Canada s-a întors în Iași. Gheorghiță Ștefănucă, din Iași, mai adaugă faptul că știe să pregătească pizza și la cuptor electric și pe gaz.