Un tânăr a tras pe sfoară zeci de preoți! Au plătit mii de euro pentru o fetiță de 8 ani, fără să știe în ce s-au băgat. Preot din Iași: „Am trimis peste 9.000 de euro prin bancă” (Exclusiv)

de: Ciprian Nedelcu/ Dragoș Savin
02:00, 10 sept. 2021

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași l-au trimis în judecată pe un individ acuzat că a țepuit zeci de persoane, printre care și preoți. Astfel, Vasile Bobi Munteanu va trebui să dea socoteală în instanță, sub acuzația de înșelăciune în formă continuată. Anchetatorii ieșeni au stabilit că tânărul originar din Prahova apela la bunătatea preoților și a enoriașilor susținând că are o fiică în vârstă de 8 ani, care suferă de leucemie. Acesta cerea bani, de ordinul miilor de euro, pentru o presupusă operație care ar fi urmat să fie făcută în Turcia

Un tânăr a tras pe sfoară zeci de preoți, inclusiv unii din Iași! Au plătit mii de euro pentru o fetiță de 8 ani, fără să știe în ce s-au băgat. Astfel, tânărul a reușit să păcălească zeci de preoți și să adune sume uriașe de bani, inventând o poveste de-a dreptul incredibilă. Vasile Bobi Munteanu, așa cum se numește individul, s-a gândit să facă bani frumoși pe „spatele” unei tragedii inventate. Tânărul de 25 de ani a obținut peste 10.000 de euro doar de la doi preoți din Iași, spunând că are o fetiță bolnavă grav care trebuie operată. Unul dintre preoții păcăliți este Dumitru Toma. Contactat telefonic de reporterii „BZI”, preotul a povestit ce s-a întâmplat.

„El a venit la mine și mi-a spus că are o fată bolnavă, care trebuie operată. Mi-a spus că are 39.000 de euro și că ar mai avea nevoie de 1.000 de euro pentru operație. M-a rugat să fac apel la credincioși. Am făcut apel și am strâns vreo 2.000 de lei. L-am sunat și i-am spus să vină după bani. El era pe la Vaslui. Și de acolo mai primise bani, tot de la Biserică. A venit și mi-a zis că ar mai avea nevoie de 1.400 de lei, ca să completeze. M-am dus și am luat bani de acasă, de la mine, și i-am dat.

Ulterior m-a sunat și mi-a spus că a ajuns la operație, dar îi mai trebuie bani. Mergeam și îi puneam la bancă. Mă împrumutam ca să-i trimit. La un moment dat, i-am cerut fiului meu bani împrumut, ca să-i trimit individului! Vreo 9.000 de euro – doar bani de la mine – i-am dat”, a spus preotul Dumitru Toma, din Iași.

Preotul Ioan Chirvasă: „Eu am sesizat Poliția!”

Un alt preot implicat în această poveste este Ioan Chirvasă, tot din Iași. Preotul spune că nu l-a văzut niciodată pe tânărul care cerea bani.

„Eu nu cred că l-am văzut vreodată pe acest individ. Tot ce știu este că a falsificat acte de la parohia mea și s-a folosit de ele ca să strângă donații. O doamnă din Germania m-a sunat să mă întrebe dacă povestea este reală, pentru că ea deja trimisese vreo 3.000 de euro. Mi-am dat seama că este ceva în neregulă și am anunțat Poliția. Ce vreau să le transmit tuturor este să nu mai trimită bani dacă nu știu că povestea este reală! Sunt oameni care chiar au un necaz și trebuie ajutați”, a precizat preotul Ioan Chirvasă.

Zilele trecute, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași l-au trimis în judecată pe Vasile Bobi Munteanu, sub acuzația de înșelăciune în formă continuată (92 de fapte). Acum, urmează ca Judecătoria Iași să stabilească un prim termen al procesului penal. Ulterior, magistrații vor asculta ce au de spus toate părțile implicate, pentru a putea lua o decizie în acest caz.

Vasile Bobi Munteanu, acuzat că a „țepuit” zeci de ieșeni cu mii de euro

Anchetatorii au afirmat că Vasile Bobi Munteanu (25 de ani) a intrat în vizorul lor în urmă cu câteva luni. Asta, după ce mai mulți preoți din Iași au formulat plângeri la adresa lui.

„În fapt, inculpatul aborda direct sau prin intemediul telefonului mobil (prin intermediul aplicației WhatsApp) diferite persoane, în special preoți, cărora le prezenta ca fiind adevărat faptul că fiica sa, în vârstă de 8 ani, este bolnavă de leucemie și urmează să fie operată în Turcia, determinând astfel persoanele vătămate să-i transmită prin virament diverse sume de bani, în lei sau euro, în conturile bancare transmise de acesta.

Pentru a realiza activitatea de inducere în eroare, inculpatul prezenta sau transmitea prin intermediul aplicației WhatsApp o fotografie cu un copil (fetiță) pe un un pat de spital conectat la aparate, fotografii ale două înscrisuri falsificate în totalitate, respectiv un certificat medical cu antetul unui spital din Municipiul Iași, emis pe numele unei fetițe în vârstă de 8 ani, cu diagnosticul de leucemie acută, precum și o adeverință cu antetul unei parohii din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor, emisă pentru strângerea de fonduri bănești necesare copilului, înscrisuri care nu au fost emise de entitățile menționate”, a declarat ieri Dragoș Bordianu, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași.

Conform acestuia, în perioada respectivă, Vasile Bobi Munteanu s-a folosit și de un alt caz umanitar, prezentând ca fiind adevărat faptul că fiul său, în vârstă de 4 ani, este bolnav de o malformație congenitală la inimă, nanism idiopatic și urmează să fie operat la un spital din Italia, determinând astfel persoanele vătămate să-i transmită prin virament diverse sume de bani, în lei sau euro, în conturile bancare transmise de acesta.

Spunea că fiul și fiica lui sunt grav bolnavi. Apela și la preoți români din Germania!

Oamenii legii au adăugat că, pentru a-i păcăli pe oameni, Vasile Bobi Munteanu prezenta sau transmitea prin intermediul aplicației WhatsApp și o fotografie cu un băiețel pe un pat de spital conectat la aparate și ale unor înscrisuri falsificate în totalitate, respectiv un bilet de externare emis pe numele unui copil de către un spital din Municipiul Iași, o adeverință medicală emisă pe numele copilului, prin care se recomanda intervenție pe cord, tratament special și un înscris medical în limba italiană.

„Numerele de telefon ale preoților erau căutate pe Internet de către inculpat, în special cele ale parohilor din Germania. Inculpatul mergea uneori la biserici, unde inducea în eroare preoții parohi prin prezentarea cazurilor umanitare (false) ale copiilor săi, menționând că sunt bolnavi și că necesită o intervenție chirugicală în străinătate, de regulă în Italia sau Turcia, costurile fiind foarte mari (90.000 sau 70.000 de euro). Inculpatul preciza faptul că a strâns o mare parte din bani, astfel determinând persoanele vătămate să se mobilizeze și să-l ajute în vederea strângerii «întregii sume».

La finalul slujbei, preotul paroh le prezenta credincioșilor cazul umanitar fals, iar aceștia îi înmânau diverse sume de bani inculpatului, care aștepta în apropierea lăcașului de cult, având asupra sa documente / înscrisuri medicale falsificate. De asemenea, inculpatul făcea schimb de numere de telefon cu enoriașii (persoanele vătămate), cărora le transmitea prin intermediul aplicației WhatsApp un text pregătit anterior, în care era prezentat în fals cazul umanitar, conturile bancare în care să transmită diverse sume de bani, o fotografie cu copilul pe un pat de spital conectat la aparate, dar și fotografii ale înscrisurilor medicale falsificate”, a adăugat Dragoș Bordianu.

Aproape 50 de persoane au căzut „în plasa” individului

Anchetatorii au mai afirmat că au fost probate 92 de acțiuni de inducere în eroare față de 47 de persoane vătămate, prejudiciul total reclamat de acestea fiind de peste 165.000 de lei. După plângerile făcute de preoți, procurorii ieșeni au demarat cercetările și au ajuns la Vasile Bobi Munteanu. Tânărul a fost săltat și dus la audieri.

„Inculpatul a recunoscut comiterea infracțiunii reținute în sarcina sa. Acesta a fost reținut de agenții din cadrul IPJ Iași – Serviciul de Investigații Criminale pentru de 24 ore, începând cu data de 16 iulie 2021. Prin încheierea magistratului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Iași, s-a admis propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași, de arestare preventivă a inculpatului pentru o perioadă de 30 de zile. Măsura a fost prelungită ulterior de către magistrați, inculpatul fiind trimis în judecată în stare de arest preventiv. Precizăm că toate persoanele beneficiază de prezumția de nevinovăție până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive”, a încheiat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași.