Un tânăr a apelat la judecătorii ieșeni, pe motiv că nu a fost lăsat să studieze pentru Evaluarea Națională! Reprezentanții Penitenciarului Iași, acuzați de încălcarea dreptului la învățământ! (Exclusiv)

de: Ciprian Nedelcu
02:00, 25 sept. 2020

Un deținut de 30 de ani a dat în judecată Penitenciarul de Maximă Siguranță Iași. Marcel Marcu le-a cerut magistraților să sancționeze conducerea pușcăriei din Copou, pe motiv de încălcare a dreptului la învățământ. Individul a susținut că nu ar fi fost lăsat să studieze pentru examenul de la Evaluarea Națională

Proces ciudat, la Iași! Un tânăr i-a chemat în judecată pe reprezentanții Penitenciarului de Maximă Siguranță Iași, pe motiv că nu a fost lăsat să studieze pentru examenul de la Evaluarea Națională. Deținutul Marcel Marcu s-a arătat nemulțumit de faptul că, înaintea examenului, a fost ținut în izolare. Acesta a afirmat în fața instanței că, din acest motiv, s-a regăsit în imposibilitatea de a studia.
Recent, magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au respins, însă, plângerea formulată de Marcel Marcu.

„Instanța respinge, ca nefondată, contestația formulată de către petentul condamnat, Marcel Marcu, împotriva încheierii din 30 iunie 2020, pronunțată de judecătorul de supraveghere a privării de libertate de la Penitenciarul Iași. Definitivă”, au menționat judecătorii ieșeni.

Marcel Marcu, supărat că nu a fost lăsat să învețe, fiind dus la carceră

Marcel Marcu a intentat procesul pe 21 iulie 2020. Acesta a contestat, în instanță, o decizie a judecătorului de supraveghere a privării de libertate de la Penitenciarul Iași.

„Solicit desființarea încheierii de pe 30 iunie 2020, pronunțată de judecătorul de supraveghere a privării de libertate de la Penitenciarul Iași. Am urmat cursuri școlare, însă nu am putut să mă pregătesc pentru examenul pe care l-am susținut, deoarece a fost pusă în executare împotriva sa sancțiunea disciplinară a izolării”, a subliniat deținutul în fața judecătorilor.

Inițial, individul a depus plângerea la Biroul judecătorului de supraveghere a privării de libertate din cadrul Penitenciarului Iași. El a reclamat încălcarea dreptului la învățământ.

„Pe 9 iunie 2020, a fost pusă în executare împotriva mea sancțiunea disciplinară a izolării, deși conducerea Penitenciarului Iași știa că, pe 15 și 17 iunie 2020, ar fi trebuit să dea examen pentru clasa a VIII-a. Timp de două săptămâni, eu trebuia să merg la școală pentru a învăța. Astfel, mi-a fost încălcat dreptul de a merge la școală, întrucât executarea sancțiunii izolării putea fi amânată”, a adăugat deținutul.

Ce au spus cei de la Penitenciarul Iași cu privire la afirmațiile făcute de către deținut

Judecătorul de supraveghere a privării de libertate de la Penitenciarul Iași a respins plângerea formulată de Marcel Marcu.

„Penitenciarul Iași nu a încălcat nicio dispoziție legală privind punerea în executare a sancțiunii disciplinare aplicate petentului. Acesta a susținut, deja, la data soluționării plângerii, examenele la care a făcut referire, astfel că nici nu s-ar putea recomanda administrației Penitenciarului Iași să dispună o eventuală remediere a situației prezentate”, a spus magistratul din cadrul închisorii.

Totuși, deținutul a contestat decizia acestuia, considerând că i-au fost lezate drepturile asigurate prin Constituție.

„Petentul Marcel Marcu a susținut Evaluarea Națională în zilele de 15 și 17 iunie 2020, la disciplinele Limba și Literatura română și Matematică. Acesta a promovat clasa a VIII-a la Școala Gimnazială nr. 41 Iași. Anterior susținerii exemenelor, în perioada 9 – 12 iunie 2020, petentul a executat sancțiunea disciplinară a izolării, aplicată prin Hotărârea Comisiei de Disciplină”, au subliniat cei de la Penitenciarul Iași.

Ce spune legea în astfel de situații

Sancțiunea disciplinară a izolării se execută în condițiile prevăzute de legislația care reglementează drepturile, obligațiile și interdicțiile deținuților aflați în executarea sancțiunii disciplinare cu izolarea.

„În timpul executării sancțiunii disciplinare cu izolarea, deținuții nu sunt scoși la muncă, nu participă la activitățile cultural-educative și sportive, sunt privați de posibilitatea de a păstra și de a folosi aparatura radio-tv și echipamente de tehnologie a informației. Deținutul trebuia și putea să cunoască faptul că săvârșirea unor abateri disciplinare va atrage sancționarea sa disciplinară, sancțiuni ce implică, în mod firesc, diverse obligații și interdicții pentru autorul lor.

În concluzie, nu se poate reține că Penitenciarul Iași ar fi încălcat dreptul la învățământ al deținutului. Mai mult decât atât, având în vedere că plângerea petentului a fost înaintată judecătorului de supraveghere după ce acesta executase integral sancțiunea disciplinară a izolării, iar, anterior soluționării plângerii, petentul susținuse deja examenele la care a făcut referire, administrația locului de deținere nici nu ar putea fi obligată să adopte alte măsuri în privința persoanei private de libertate”, au încheiat cei de la Penitenciarul Iași.