Un studiu explică de ce visele noastre sunt atât de bizare
Un nou studiu aduce o ipoteză pentru a explica de ce visăm și mai ales de ce visele noastre sunt atât de ciudate.
Știința a căutat de zeci de ani să explice visele, de ce visăm și de ce visele noastre sunt atât de ciudate. Într-un nou studiu publicat în revista Patterns la 14 mai 2021, Erik Hoel, profesor de neuroștiințe la Universitatea Tufts (Massachusset, Statele Unite), susține o nouă teorie, cea a creierului supra-ajustat.
Cercetătorul a folosit inteligența artificială (AI), o tehnologie inspirată de funcționarea creierului uman al rețelelor sale neuronale, care reacționează la situații noi folosind date din situații anterioare. Dar această tehnologie își are limitele: după un timp, AI începe să presupună că toate datele pe care le conține sunt o reprezentare perfectă a ceea ce se întâmplă. Oamenii de știință reușesc să rezolve această problemă prin inducerea haosului în date sau prin ignorarea anumitor date, la întâmplare.
De ce visele noastre sunt atât de bizare
Prof. Hoel citează exemplul mașinilor automate. El recomandă să ne imaginăm o cutie neagră care să apară pe ecranul intern al unei mașini autonome. AI-ul său va trebui apoi să facă față acestei lipse de date și să se concentreze pe întregul ecran, mai degrabă decât pe caseta neagră. Ce legătură are asta cu visele noastre ciudate? Ei bine, ar acționa într-un mod ca această cutie neagră: ar fi acolo pentru a contracara datele, pentru a aduce puțină „mizerie” și pentru a permite creierului să nu „se sprijine pe ceea ce a învățat”.
Scopul viselor ciudate ar fi, astfel, să ne facă înțelegerea lumii mai puțin simplistă și mai completă, deoarece creierul nostru, precum rețelele neuronale profunde și AI, devin, de asemenea, prea familiarizate cu datele furnizate de rutina noastră zilnică. Prin urmare, creierul creează o versiune ciudată a lumii în visele noastre.
„Însăși ciudățenia viselor în divergența lor față de experiența realității este cea care le conferă funcția lor biologică”, estimează cercetătorul, potrivit Sante Magazine. Dovada veridicității acestei ipoteze pentru prof. Hoel: o sarcină desfășurată în mod repetat pe parcursul unei zile întregi duce adesea la o ajustare excesivă a creierului, rezultând vise bizare în jurul aceleiași sarcini.
„Uneori viața este plictisitoare”, a adăugat cercetătorul într-o declarație. „Visele sunt acolo pentru a te împiedica să devii prea modelat pe lume”, a conchis el.