Un studiu evidențiază predispoziția genetică la hemoroizi

de: BZI.ro
16:04, 28 apr. 2021

Boala hemoroidală este o patologie răspândită, dar, din cauza lipsei de cercetări pe acest subiect și a faptului că este un subiect tabu în societate, au fost sugerați doar câțiva factori de risc. Astfel, originea bolii este încă incertă, dar cercetătorii spun că genetica poate avea partea sa de responsabilitate.

Hemoroizii, atacurile dureroase cauzate de inflamații și dilatarea excesivă a venelor hemoroidale din jurul anusului, afectează o mare parte a populației din motive care sunt în mare parte necunoscute. Într-adevăr, orice persoană poate avea simptome legate de hemoroizi la un moment dat in viața, iar factorii de risc pentru boala hemoroidală rămân discutați. Multi dintre ei sunt menționati: sedentarism, obezitate, puține fibre dietetice în dietă, constipație, greutate ridicată. Dar te-ai gândit la întrebarea dacă este posibil să fie predispus genetic la hemoroizi?

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Monash a identificat cauzele probabile la nivel genetic.

„Cercetările noastre au analizat pentru prima dată structura genetică a aproape un milion de oameni printr-o colaborare globală și au furnizat informații importante despre înțelegerea bolilor hemoroidale”, spune dr. Tenghao Zheng, autorul principal al studiului publicat în revista Gut. Cercetătorii au studiat milioane de modificări ale ADN-ului în genomul a 218.920 pacienți și 725.213 persoane sănătoase de origine europeană folosind datele furnizate de biobănci și cohorte de populație.

Un factor de risc genetic pentru boala hemoroidală

Se pare că au fost identificate 102 noi regiuni genomice legate de un risc de boală hemoroidală. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că aceste gene sunt exprimate în principal în vasele de sânge și țesuturile gastro-intestinale.

În ceea ce privește rolul lor, acestea ar fi implicate în dezvoltarea și funcționarea structurilor epiteliale (care acoperă vilozitățile din interiorul intestinului) și ale structurilor endoteliale (peretele intern) din intestin. „Studiul nostru ne-a condus la concluzia că boala hemoroidală poate rezulta din disfuncția mușchilor netezi, a epiteliului și a țesutului conjunctiv”, adaugă dr. Tenghao Zheng.

Ce impact are asupra îngrijirii pacienților

Aceste rezultate sunt importante, deoarece dacă implicarea unei componente genetice este confirmată de alte studii mai aprofundate, acest lucru ar putea ajuta oamenii de știință să identifice indivizii cu risc și chiar să-i conducă la dezvoltarea unor tratamente alternative celor oferite în prezent.

Totuși, în timpul unei crize hemoroidale, recomandarea principală este să aplicați câteva sfaturi igienice și dietetice și să luați analgezice, dacă este necesar. Dar o consultare cu medicul este necesară în cazul primei sângerări și dacă această sângerare se repetă și dacă simptomele devin greu de suportat.