Un student din Iași a reușit să-și deschidă cea mai tare afacere! Ingineria electronică l-a ajutat să obțină fonduri europene: „Sigur aveți o telecomandă stricată”

de: Andreea Timofte
02:00, 13 mart. 2023

Lucian Drob studiază la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației, în cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” (TUIASI), lucrând, în același timp, la propria sa afacere. Tânărul a obținut fonduri europene pentru a-și pune în practică planul de business pe care îl avea

Domeniul electronicii i-a captat toată atenția lui Lucian Drob, student în anul al IV-lea la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației, în cadrul TUIASI. Anul trecut, prin intermediul unui proiect european, studentul a reușit să obțină fonduri, deschizându-și afacerea mult visată. Este vorba despre o linie de plantat componente de tip SMT (proiectarea circuitelor imprimate, montarea componentelor cu utilaje CNC automate și testarea funcționalității lor). Sprijinul financiar de care a beneficiat se apropie de 40.000 de euro.

„Am obținut fonduri europene pentru a-mi deschide o afacere în domeniul electronicii. Este vorba de o linie de asamblare SMT. Eu și încă un coleg, care îmi este prieten și angajat, ne bazăm pe colaborările cu diverse firme ce au doar departamentul de montaj, iar noi le fabricăm, de la cap la coadă, aceste plăci de circuite imprimate. Asta e ideea”, a declarat Lucian Drob.

De la student la antreprenor

În cadrul competiției „e-Antreprenor”, în perioada 21.03.2022 – 25.03.2022 au fost depuse 58 de planuri de afaceri, dintre care au fost selectate 33 spre finanțare, în ordinea descrescătoare a punctajului obținut. Printre solicitanții de finanțare selectați s-a numărat și ieșeanul Lucian Drob, în vârstă de 24 de ani. În urma finanțării, tânărul student a pus în practică proiectul pe care îl prezentase juriului, adică afacerea bazată pe asamblări SMT.

„Totul a pornit de la o materie pe care am studiat-o în facultate, unde învățam să proiectăm o placă de circuite imprimate. Ca să înțelegeți ce sunt aceste plăcuțe… Sunt sigur că ați stricat măcar o telecomandă până acum, că aveți una stricată și ați văzut, în interiorul ei, o plăcuță verde ce are diferite componente pe ea. Asta facem eu și singurul meu angajat, adică colegul meu de facultate, student la Electronică.

Avem și site-ul nostru, oricum suntem la început. Îmi gestionez timpul în funcție de cum am orarul, cursurile, anul acesta urmează să-mi susțin și licența… Planul de afaceri, mai detaliat, se referă la o linie de plantat componente SMT, proiectarea circuitelor imprimate, montarea componentelor cu aceste utilaje CNC, ce sunt automate, și testarea funcționalității lor. Pe viitor doresc să contribui la dezvoltarea tehnologiei”, a menționat Lucian Drob.

Evaluarea planurilor s-a realizat de către 10 experți cooptați, persoane cu experiență în domeniu

Domeniile de activitate propuse spre finanțare în cadrul proiectului la care a aplicat Lucian Drob sunt diverse. Astfel, discutăm de planuri de afaceri care au ca obiect de activitate economică fabricarea pâinii, a prăjiturilor și a produselor proaspete de patiserie, activități de alimentație (catering) pentru evenimente, spălătorie self-wash, activități de arhitectură, activități veterinare, activități ale agențiilor de publicitate, prelucrarea și conservarea fructelor și legumelor, activități de întreținere peisagistică, dar și altele.

Evaluarea planurilor s-a realizat de către 10 experți cooptați, persoane cu experiență în domeniu. De asemenea, un juriu format din 3 persoane, provenind din mediul antreprenorial, a validat rezultatele evaluărilor independente ale experților. Imediat după finalizarea etapei de evaluare a conformității administrative și a eligibilității, planurile de afaceri au intrat în etapa de evaluare tehnică și financiară, în baza îndeplinirii unui set de criterii impuse prin ghidul solicitantului.

Cei selectați au urmat un stagiu în 3 întreprinderi simulate, înființate în cadrul proiectului.