Un spray nazal poate fi salvarea în lupta împotriva coronavirusului

de: antonia.ceausu
23:02, 19 nov. 2020

Cercetătorii din Marea Britanie au dezvoltat un spray nazal care ar fi capabil de prevenirea infecției cu coronavirus. Acesta ar putea împiedicarea transmiterii virusului de la purtător.

Un spray nazal protejează împotriva coronavirusului

Mai mulți cercetători de la Universitatea Birmingham au explicat că spray-ul „blochează” particulele de virus în interiorul nasului, de unde poate fi eliminat fie prin suflarea nasului, fie prin înghițire.

Studiul atestă faptul că virusul este prins de spray, iar acesta împiedică să fie preluat de către organism. Astfel, orice particule virale care trec de la o persoană la alta prin strănut sau tuse, aceea din urmă este mai puțin probabil să fie infectată de particule active de virus, potrivit cercetătorilor, potrivit Sky News.

”Deși nasul filtrează mii de litri de aer în fiecare zi, nu există prea multă protecție împotriva infecțiilor, iar majoritatea virușilor se transmit prin aer. Spray-ul pe care l-am creat oferă această protecție și poate, de asemenea, împiedica transmiterea virusului de la persoană la persoană”, a declarat profesorul Liam Grover, unul dintre principalii autori ai studiului.

Din ce este compus tratamentul

Potrivit studiului, spray-ul nazal este compus din doi polimeri polizaharidici. Unul este un agent antiviral denumit caragenan, care este folosit în mod obișnuit în mâncare, ca agent de îngroșare. A doua este o soluție numită gelan. Aceasta a fost aleasă datorită abilității sale de a se lipi de celule din interiorul nasului.

Cercetătorii au creat spra-ul pentru a reduce răspândirea de coronaviurs. Acesta poate acoperi interiorul nasului în mod egal și să rămână acolo unde a fost pulverizat. Experimentele din laborator, care au folosit culturi de celule, au arătat că sprayul a prevenit infecția până la 48 de ore.

Aplicarea în mod regulat a sprayului ar putea reduce semnificativ transmiterea bolii, și ar putea fi în mod special folositoare în zone unde aglomerarea poate fi mai puțin evitată, precum călătoritul în transportul în comun sau la locul de muncă.

“Pulverizatorul este făcut din produse deja disponibile care sunt folosite în produse alimentare și medicamente. Am construit intenționat aceste condiții în procesul nostru de design. Asta înseamnă că, cu partenerii adecvați, am putea începe producția în masă în câteva săptămâni”, a declarat Richard Moakes, coautor al cercetării.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Universității din Birmingham nu există o finanțare pentru proiect. Cercetătorii au lucrat la fomulări pentru picături pentru ochi care erau finanțate prin Consiliul de Cercetare Medicale. ”Au putut să aplice ce au învățat în acel domeniu pentru dezvoltarea pulverizatorului”, a adăugat acesta.