Un spital Covid-19 din Oradea nu are medicamente pentru tratarea virusului. Fostul ministrul al Sănătăţii: „Colegii din Spitalul Municipal sunt disperaţi”

de: Elena Nicoleta BUJOR
12:07, 18 mart. 2021

Spitalele din România întâmpină tot mai multe probleme. Florian Bodog, fostul ministrul al Sănătăţii, a precizat joi, 18 martie 2021, faptul  că pacienţii infectați cu noul coronavirus de la spitalul din Oradea fac un apel disperat pentru că nu li se furnizează medicamentele necesare, care vin numai prin repartiţia ministerului Sănătăţii.

„În cursul acestei după amieze am fost contactat de aparținătorii unor pacienți care sunt internaţi la Spitalul Municipal din Bihor, care m-au rugat să le fac rost de Tocilizumab care se aduce direct de firma producătoare și se repartizează pe repartiția Ministerului Sănătății, deci nu ai cum să faci rost de niciunde”, a mai spus Florian Bodog, fost ministrul al Sănătăţii.

Medicii din cadrul Spitalului Municipal Oradea sunt disperați

Fostul ministrul al Sănătății a mai spus că medicii din cadrul Spitalului Municipal Oradea sunt disperați că unitatea medicală este plină și nu au medicamentele necesare tratării virusului.

„M-am interesat şi am vorbit cu colegii din Spitalul Municipal care mi-au confirmat că sunt disperați. Spitalul este plin. Nu au nici Remdesivir, care este distribuit de Unifarm (n.r compania ministerului Sănătăţii) şi care nu mai răspunde la comenzi de o săptămână. Oamenii sunt disperați pentru că nu sunt aceste medicamente. Este responsabilitatea directă a ministrului Sănătății și nu înțeleg de ce face orice altceva decât să se ocupe de pacienţi”, a spus pentru Antena 3, Florian Bodog, fost ministrul al Sănătăţii, la Antena 3.

Criză de medicamente pentru bolnavii de cancer

În anul 2019 s-a preconizat o criză a medicamentelor pentru pacienții oncologici. Din cauză că România a oferit un preț prea mic furnizorilor de citostatice, aceștia refuză să le mai producă. Citostaticele sunt „vitale” pentru pacienții oncologici. Medicii sunt alarmați.

S-a dat alarma în întreaga țară din cauza faptului că citostaticele ieftine, imperios necesare pentru tratarea pacientului cu cancer, sunt pe cale de dispariție. Existau la acel moment spitale în România care nu mai dețin aceste medicamente, din cauza faptului că a scăzut interesul firmelor care le produc, din cauza prețului oferit de către Ministerul Sănătății. Medicii din Iași susțin că, din surse sigure, este cunoscut faptul că nu doar România se confruntă cu această problematică, ci și țările vecine. Este vorba despre un mecanism economic care are la bază câștigul financiar și nu tratarea pacientului oncologic. Bolnavii de cancer sunt dependenți de aceste pastile care se pare că vor intra criză de fabricare.

Latifundiarul Gigi Becali, mesaj transmis ministrului Sănătăţii: „Eu cumpăr medicamentele, le pun în farmacii fără adaos”

Cunoscutul om de afaceri Gigi Becali a precizată în luna octombrie a anului trecut că dorea să acorde un ajutor în plină criză a pandemiei cu virusul COVID-19. Astfel, latifundiarul i-a transmis un mesaj lui Nelu Tătaru, fostul ministrul al Sănătăţii, prin care îi solicită doar să-i spună şi acesta va cumpăra medicamente, le va trimite farmaciilor, asta fără adaos comercial.

Gigi Becali a transmis că urma să achiziţioneze medicamente pentru tratarea infecţiei cu noul coronavirus din India sau din Rusia. Astfel, tratamentele se vor găsi în farmacii, fără adaos comercial, pentru a salva oamenii. Controversatul Becali a ţinut să mai adauge că lumea nu este informata asupra medicamentaţiei împotriva Covid-19, ci cunosc doar Paracetamolul.

„Vreau să aduc nişte medicamente pentru că oamenii nu ştiu. De exemplu, tu ai virusul, sau Doamne fereşte!, să nu ai. Ce medicament iei de la farmacie. Ştii? Ce? Să ne spună ministrul Sănătăţii: dacă ai simptome te duci şi iei de la farmacie cutare medicament. Ei mor fiindcă stau fără niciun tratament 2-3 săptămâni. Eu vreau să aduc medicamente din India, Favipiravirul, sau Arbidolul din Rusia. Eu cumpăr medicamentele, le pun în farmaciile din România fără adaos, ca să putem salva oamenii. Ei ştiu doar de paracetamol. Băi, nu trece cu paracetamol”, a spus atunci Gigi Becali.