Un specialist trage un semnal de alarmă! Din cauza măsurilor de relaxare, ne-am putea trezi cu zeci de mii de cazuri de COVID-19 pe zi
Valentin Pârvu, cunoscut statistician şi un reputat specialist trage un semnal de alarmă referitor la noua tulpină de COVID-19. Conform calculelor făcute de acesta, din cauza măsurilor de relazare, România s-ar putea trezi cu zeci de mii de cazuri de COVID-19 în fiecare zi.
Specialistul consideră că la finalul lunii martie 2021, în România ar putea exista între 9000 şi 20000 de cazuri zilnice de îmbolnăviri.
Ce se întâmplă în România cu noua tulpină de COVID-19
Conform statisticianului Valentin Pârvu, la finalul lunii martie 2021 în România s-ar putea înregistra între 9.000 şi 20.000 de cazuri zilnice. Totul ar fi cauzat de relaxarea măsurilor luate dar şi de frecvenţă tulpinii de coronavirus. Statistica este publicată pe baza datelor furnizate pe data de 10 ianuarie 2021, moment în care Bucureștiul dar şi alte judeţe se aflau deja în scenariul roşu.
Scenariile publicate duminică de Valentin Pârvu pe platforma graphs.ro, raportate la situația din 10 ianuarie, arată că, dacă restricțiile se relaxează – ceea ce între timp s-a întâmplat inclusiv în Capitală -, în 28 martie România ar putea înregistra între 9.000 și 20.000 de cazuri zilnice de COVID, în funcție de cum va evolua și răspândirea noii tulpini de coronavirus.
Singura modalitate de a evita acest lucru ar fi încetarea relaxărilor prematuri şi s-ar menţine prudența pentru încă două luni, timp în care, conform datelor statistice s-ar vaccina aproximativ 33% din populaţie. În acest fel, noua tulpină ar putea fi afecta populaţia într-un mod redus şi ar scădea şi numărul de cazuri de infectare cu vechea tulpină.
„Însă responsabilii merg orbi pe sistemul vechi de relaxări, de parcă nu ar fi apărut noi tulpini, noi riscuri”, a precizat Valentin Pârvu pentru G4Media.ro.
Medicul Raed Arafat a vorbit despre impactul campaniei de vaccinare
Întrebat la o emisiune televizată despre impactul campaniei de vaccinare, Raed Arafat a explicat că momentan nu se poate vedea un asemenea lucru. La nivel mondial este preconizat că viaţa ar putea reveni la o oarecare normalitate minim anul viitor atunci când 60% din populaţia mondială ar putea primi vaccinul:
” Când vom ajunge la 2-3 milioane vaccinaţi cu a doua doză atunci vom vedea impactul campaniei de vaccinare. La nivel mondial minim mai avem anul ăsta şi poate şi anul viitor pentru că nu toate ţările au acces la vaccin, noi suntem mai privilegiaţi, noi vom putea trăi mai uşor, dar până nu avem mondial 60% din populaţie vaccinată, clar că boala va continua să aibă impact în unele zone ale lumii”, a precizat șeful DSU.
România a mai primit un transport de vaccin împotriva COVID-19
A şaptea tranşă de vaccin Pfizer BioNTech, adică 163.800 de doze, a ajuns în ţară. Această tranșă de vaccinuri trimisă de compania americană este mai mică decât săptămâna trecută. Vaccinurile au fost aduse cu avioane care au aterizat pe aeropoturile din Otopeni, din Timișoara și din Cluj.
Potrivit Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, transportul către centrele de stocare este asigurat de firma producătoare, inclusiv pe cale terestră.