Un şofer băut din Galaţi a adormit la volan în timp ce era controlat de poliţişti

de: cristian.george
10:41, 06 nov. 2020

Momente tragic-comice în judeţul Galaţi. Un bărbat s-a ales cu dosar penal după ce a condus sub influenţa alcoolului. Povestea nu se opreşte aici, în timp ce acesta era controlat de poliţişti, bărbatul a adormit pur şi simplu la volan.

Un bărbat este cercetat penal după ce, în urma unui control de rutină, oamenii legii au constatat că acesta consumase alcool şi a urcat la volanul maşinii. Suspectul avea o alcoolemie de 1,51 mg/l alcool pur în aerul respirat.

Bărbatul a adormit în timp ce oamenii legii îl controlau

Potrivit presei locale, poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Bereşti din judeţul Galaţi au depistat în trafic un bărbat în vârstă de 48 de ani care se deplasa pe Drumul Naţional 26. După efectuarea testării cu aparatul alcooltest, poliţiştii au observat că şoferul consumase băuturi alcoolice.

Bărbatul avea o alcoolemie de 1,51 mg/l alcool pur în aerul expirat. Oamenii legii au constatat faptul că, în timpul controlului, bărbatul a adormit la volan. Bărbatul a fost condus la spital în vederea prelevării de mostre biologice şi a stabilirii alcoolemiei, fiind cercetat pentru comiterea infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului.

Ţinând cont că şoferul a depăşit limita de 0,4 mg/l alcool pur în aerul respirat, întreaga speţa a intrat sub incidenţa penală. În cauză, oamenii legii au deschis dosar penal, iar cercetările continuă pentru a se stabili întreaga stare de fapt.

Şoferii prinşi beţi la volan ar putea sta fără permis mai mult timp

Conform unui proiect de lege care se afla pe ordinea de zi a Comisiei pentru transporturi şi infrastructura a Camerei Deputaţilor, şoferii care sunt prinşi sub influenţa alcoolului ar putea sta fără permis până la 1 an.

Dacă acum, şoferii pot avea permisul suspentad maxim 90 de zile, acest lucru s-ar putea schimba dacă proiectul de lege propus de PNL va trece şi va deveni lege.

Momentan, Guvernul PNL a dat aviz negativ pentru acest proiect de lege pentru că Executivul considera că trebuiesc modificare mai multe prevederi referitoare dispoziţiile generale privind răspunderea contravenţională în ceea ce priveşte perioadele suspendării dreptului de a conduce:

Considerăm oportună înăsprirea sancțiunilor pentru fapta de conducere sub influența băuturilor alcoolice, săvârșită de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai, însă cu ocazia acestui demers legislativ, trebuia avută în vedere și modificarea dispozițiilor generale privind răspunderea contravențională în ceea ce privește perioadele pentru care legea prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce.

Astfel, chiar dacă intervenția legislativă preconizată este justificată în sensul sporirii gradului de siguranță în traficul rutier, prin reglementarea unor sancțiuni mai aspre pentru săvârșirea unor fapte de o gravitate sporită, apreciem că soluțiile normative propuse ar trebui analizate și din perspectiva principiului securității juridice, reglementat de art. 1 alin. (3) și (5) din Constituția României, republicată. În acest context, întrucât modificările repetate asupra unui act normativ pot conduce la înfrângerea principiului fundamental al securității juridice, apreciem că soluțiile normative preconizate ar trebui reanalizate din această perspectivă. ” se arată în decizia emisă de Guvernul PNL pe tema suspendării dreptului de a conduce a șoferilor prinși băuți la volan.