Un sobor preoțesc, în frunte cu Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, așteptă venirea moaștelor Sfântului Pantelimon – UPDATE

de: Pruna Gabriela
19:49, 09 oct. 2024

În cadrul pelerinajului din acest an dedicat Sfintei Cuvioase Parascheva, pelerinii care vor ajunge la Iași vor avea ocazia de a se închina și la moaștele Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon.

UPDATE: Părintele din Grecia care ținut cuvânt în seara aceasta, împreună cu Părintele Mitropolit Teofan, este monahul Konstantinis Nikodimos Rantsios, delegat al starețului Partenie al Mănăstirii „Sfântul Pavel” din Muntele Athos.

UPDATE 20:50: Moaștele Sfântului Pantelimon sunt acum așezate lângă cele ale Sfintei Parascheva.

„Pentru o clipă, în fața sfintelor moaște, să aducă mulțumirile prin sfinți către Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra lor, asupra noastră, asupra lumii. Să așeze acolo și îngândurările lor, frământările lor. Să le spună sfinților tot dorul pe care îl au spre mai bine, spre mai înalt, spre mai adânc. Să primească prin rugăciunile sfinților ajutorul cel mare de la Dumnezeu pe care să-l ducă în familiile lor, în localitățile lor, dând slavă lui Dumnezeu și mulțumindu-i că și anul acesta ne-a învrednicit să fim împreună cu ei aici, la Iași”, este mesajul transmis de Înaltpreasfinţitul Teofan, Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.

UPDATE 20:30: Înaltpreasfinţitul Teofan, Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei a mulțumit părintelui Egumen Partenie, Starețul Mănăstirii „Sfântul Pavel” din Muntele Athos pentru prezența moaștelor Sfântului Pantelimon la Iași.

UPDATE 20:10: Moastele Sfântului Pantelimon au ajuns în Catedrala Mitropolitană din Iași.

De asemenea, sunt prezente și oficialități din Iași, precum primarul Mihai Chirica, viceprimarul Daniel Juravle și Marius Danga, vicepreședintele Consiliului Județean Iași.

Evenimentul are loc în contextul „Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor” și al „Anului comemorativ al Sfinților tămăduitori fără de arginți” în Patriarhia Română.

La eveniment sunt prezenți sute de pelerini, dar și zeci de voluntari.

În 27 iulie, creştinii ortodocşi îl sărbătoresc pe Sfântul Mucenic Pantelimon. Considerat ocrotitorul medicilor, este cunoscut ca unul dintre „doctorii fără de arginţi”.

Sfântul Pantelimon s-a născut în anul 284 în orasul Nicomidia. A trăit in timpul împăratului Maximian (286-305).

La naştere a primit numele de Pantoleon, care înseamna „cel în toate puternic ca un leu”, un nume păgân, căci tatăl său împărtăşea credinţa în zei. Însa Evula, mama sa, era creştină. Aceasta moare la puţini ani de la naşterea lui Pantoleon.

La îndemnul tatălui său, termină Şcoala de medicină din Nicomidia, iar ucenicia o va face cu renumitul medic Eufrosin.

Sfântul Pantelimon: Tămăduitor al bolnavilor și ocrotitor al medicilor

Pantoleon află de la preotul Ermolae despre Hristos şi, după ce ridică din moarte un copil care fusese muşcat de o năpârcă, vrea să fie botezat. După ce primeşte botezul de la preotul Ermolae, numele sau a devenit Pantelimon, care înseamnă „cel cu totul milostiv”.

Sfântul Mare Mucenic Pantelimon dobândeşte cunoştinţe avansate în arta medicală, astfel că împăratul Maximian, care îi remarcase calităţile, intenţiona să îl ia la palat ca medic particular.

După ce a vindecat un orb, împăratul i-a cerut lui Pantelimon să renunţe la credinţa creştină. Pentru că a refuzat, Sfântului Pantelimon i s-a tăiat capul. În loc de sânge, ar fi curs lapte din trupul său.

Din anul 303, anul morţii sale, Sfântul Pantelimon este considerat ocrotitorul medicilor. Fiind un tămăduitor al bolnavilor, mai multe spitale şi aşezăminte poartă numele său.

Sfântul Mucenic Pantelimon este chemat în rugăciuni de către preoţii Bisericii la Sfinţirea Apei şi la Taina Sfântului Maslu, împreună cu Sfântul Sfintit Mucenic Ermolae şi cu ceilalţi sfinţi doctori fără de arginţi şi făcători de minuni.