Un simplu vaccin făcut la timp poate scăpa copilul de o boală gravă. Medic: „Unu din o mie de copii face complicații majore neurologice” – FOTO
Medicii de familie din Iași afirmă faptul că vaccinurile care se fac în primii ani de viață au o importanță majoră. Acestea previn cele mai grave boli, renumite și pentru gradul de mortalitate pe care-l produc
În prezent, până la vârsta de 14 ani, unui copil i se administrează 15 vaccinuri. Începând de la primele 24 de ore de la naștere în maternitate, unde este imunizat împotriva hepatitei de tip B, iar în primele zile de viaţă, între 2 şi 7 zile, tot în maternitate, nou-născutul primește și vaccinul BCG, împotriva tuberculozei. Există și părinți care refuză imunizarea, însă numărul acestora este mic.
„Sunt două vaccinuri pe care copilul le face în maternitate, care se continuă pe rețeaua medicilor de familie. Celelalte vaccinări se fac în funcție de calendarul vaccinărilor, stabilit de Ministerul Sănătății, prin rețea de medicină primără. Fiecare mamă primește, la ieșirea din maternitate, un carnețel în care sunt specificate vaccinurile pe care trebuie să le efectueze. Primul vaccin se face în primele 24 de ore de la naștere, antihepatitic. Hepatita B este prima boală venerică cu transmitere sexuală. În cazul Hepatitei B nu sunt riscuri majore, decât în cazul în care acești copii au de suferit o intervenție chirurgicală și orice contact care ține de sânge sau salivă. Nu sunt riscuri care să pună viața în pericol”, subliniază dr. Anca Bivoleanu, medic primar neonatolog la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași.
Cincisprezece vaccinuri care pot scăpa copilul de boli grave
Următoarele vaccinuri sunt administrate de medicul de familie. La două luni, copilul va primi două vaccinuri. Primul este cel împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, hepatitei B sau Hib şi vaccinul pneumococic conjugat, ca modalitate de a evita infecțiile cu Streptococus pneumoniae. Această schemă se va realiza şi la 4, dar şi la 11 luni.
La vârsta de 1 an, tot medicul de familie va administra copilului şi vaccinul rujeolic-rubeolic-oreion (ROR), care presupune un rapel la vârsta de 5 ani.
„Vaccinurile care se fac în primul an de viață și până la rapelurile care se fac la 5 ani, respectiv 14 ani, sunt cele care te feresc de bolile cele mai grave. Acesta este și scopul lor, de prevenție a bolilor celor mai grave, care produc mortalitate majoră și, probabil, consecința cea mai semnificativă care a fost și văzută de altfel este refuzul unor persoane de a face vaccinul rujeolic-rubeolic-oreion.
Rujeola, acum câțiva ani, a generat o epidemie. Evident că s-a produs între copiii nevaccinați, dar nu este o boală ușoară, are complicații majore și unu din o mie de copii face complicații majore neurologice. Există mortalitate semnificativă. Vaccinurile acestea previn decese, realmente, un mic vaccin poate salva copilul de la o boală periculoasă. De exemplu, rujeola este la fel de virulentă ca în prima zi în care s-a instalat. Afectează la fel de tare ca în prima zi, pentru aceasta singura soluție care există este vaccinul. Sunt foarte importante”, susține dr. Liviu Oprea, președintele Colegiului Medicilor Iași, medic de familie.
Părinții refuză vaccinarea
Pe lângă schema obligatorie de vaccinare există și posibilitatea de administrare a unor vaccinuri opționale, pentru a evita contractarea anumitor boli, precum vaccinul anti-HPV, antigripal, împotriva varicelei și împotriva Covid-19. Cu toate acestea, problema cu care se confruntă medicii de familie este aceea că părinții refuză vaccinul.
„Ca vaccin se adaugă și cel HPV, care sperăm să fie făcut și la băieți. Există unii părinți care refuză vaccinarea copilului, însă în trecut au existat deficiențe de aprovizionare cu vaccin la care au căzut victimă populațiile cele mai vulnerabile. Este un număr de oameni care se mișcă între țări, nu sunt stabiliți și pleacă sezonier să muncească. Când noi îi anunțăm că a venit vaccinul, aflăm că ei sunt plecați. Acest lucru a existat și anul trecut, însă cu mai mulți ani în urmă părea că este o regulă să nu existe doze de vaccin. În momentul de față, acest lucru s-a normalizat. Nu este numai faptul că părinții refuză”, declară dr. Liviu Oprea.
Vaccinarea este un proces foarte important, din acest motiv, medicii de familie trag un semnal de alarmă.
„Virușii respectivi există în comunitate, singura boală care a fost eradicată este variola, cu mulți ani în urmă. Cazurile sunt puține pentru că, în prezent, lumea se vaccinează, însă pericolul încă există. Deși pare că vaccinurile sunt multe, acestea sunt puse în fiole, iar numărul de injecții este mult mai mic față de cel de vaccinuri, sunt fiole care conțin și câte șase vaccinuri”, adaugă dr. Liviu Oprea în legătură cu faptul că un vaccin poate scăpa copilul de o boală gravă.