Un simplu pod? Sau un simbol aruncat în aer? 

de: Sorin Rosca Stanescu
11:31, 09 oct. 2022

Podul lui Putin s-a prăbușit. A venit apa și l-a luat. Nu tocmai. Dar nici nu a fost prea departe de o catastrofă totală. Este, sau mai bine zis era, nu numai un pod strategic ci și un pod simbolic. Un simbol despre care, nu cu multă vreme în urmă, oficiali de la Kiev au spus că trebuie distrus. Pentru că e ilegal. Afirmația, care pare o sentință, a fost întărită, în aceiași termeni, de un oficial al Pentagonului. Iar sâmbătă, podul a sărit în aer. Din patru benzi, două rutiere și două feroviare, mai funcționează, cu restricții, doar una.

Este, desigur, loc pentru numeroase scenarii. Primul este că explozia a fost declanșată de o mașină capcană. Care a fost surprinsă de camerele de luat vederi, venind dinspre Rusia și fiind supusă unui control la intrarea pe podul în lungime de 19km. Cel mai mare pod din Europa. Care leagă Marea Neagră de Marea Azov, traversând Strâmtoarea Kerci. Al doilea scenariu, și el avansat, tot în urma unor imagini filmate, este că deflagrația ar fi fost produsă de către un vas capcană care ar fi trecut pe sub pod. În fine, nu poate fi exclusă nici ipoteza unei rachete de mare precizie care a lovit la baza podului lui Putin. Chiar în aceste momente, dar începând de la ora 6 dimineața, scafandrii ruși cercetează baza podului încercând, pe de-o parte, să afle cum a fost lovit, iar pe de altă parte să evalueze consecințele.

Firește, podul poate fi reparat. Cu costuri considerabile. Dar nimeni nu poate garanta că nu poate fi din nou lovit. De fapt, este vorba de două poduri paralele, unul rutier și altul feroviar, o lucrare extrem de complexă, realizată la patru ani de la anexarea ilegală a peninsulei Crimeea și inaugurată, cu mare fast, în 2018. Importanța sa strategică este uriașă. Podul asigură aprovizionarea cu armament și resurse umane a sudului Ucrainei, respectiv chiar a zonei care, în prezent, este supusă unei contraofensive viguroase a armatei Kievului. De asemenea, podul este vital pentru aprovizionarea populației rămasă în peninsula Crimeea, supusă unor mari privațiuni, vizând aprovizionarea și a unei uriașe presiuni psihologice, generate de conflictul armat. Întâmplătoare sau nu, explozia a venit la momentul oportun. În mod straniu, nu este revendicată oficial de către ucraineni.

Evenimentul vine cumva simultan cu o serie de dezvăluiri, făcute de surse de înalt nivel de la Washington, vizând incapacitatea industriei militare americane de a asigura și în viitor, în același ritm, aprovizionarea cu muniție de înaltă precizie a Ucrainei. Dacă dezvăluirea este corectă, atunci înseamnă că nu numai resursele militare ale Moscovei sunt pe cale de a se epuiza în acest război de uzură, ci și rezervele Statelor Unite, de armament de înaltă precizie. Până în prezent, Statele Unite au livrat armament și muniție Ucrainei în valoare de 16.8 miliarde de dolari. Informațiile de mai sus vin la pachet cu o premoniție lansată de la Londra de un fost înalt oficial britanic, și anume că până la sfârșitul acestui an, războiul se va încheia. Fără ca, între timp, să degenereze într-un scurt război atomic. Cei mai experimentați analiști de politică externă susțin că prețul păcii care va fi garantată de marile puteri, după recuperarea de către Ucraina a ultimelor patru regiuni anexate ilegal, în urma unor false referendumuri, va fi peninsula Crimeea. Care, în ciuda împotrivirii Kievului, ar urma să fie, în cele din urmă, recunoscută ca aparținând Federației Ruse. După ce acest preț uriaș va fi plătit, Rusia, Ucraina și Europa își vor linge rănile, în timp ce Statele Unite își vor reface stocurile de armament.