Un senator ieșean cere Guvernului să adopte măsuri economice pentru a trece de criza coronavirusului

de: Vlad Rotaru
04:00, 23 mart. 2020

„Guvernul trebuie să știe ce să facă, ce programe și măsuri să adopte, pentru a îmbunătăți sănătatea românilor, pentru a susține economia României. Statele europene vor pompa zeci și sute de miliarde de euro fiecare, pentru a depăși pandemia”, a spus senatorul Vasile Toma

Un parlamentar ieșean a arătat că în această perioadă în care țara este greu încercată, Guvernul are toate condițiile pentru a înlătura criza coronavirusului, pentru a salva economia românească. Senatorul Vasile Toma a susținut însă că, în aceste condiții, Guvernul condus de Ludovic Orban trebuie să dea dovada că știe și că și vrea. Vasile Toma a menționat că Uniunea Europeană a decis că guvernele statelor membre pot cheltui cât este nevoie pentru a rezolva criza coronavirusului fără a se mai teme de depășirea deficitului bugetar.

Senatorul PSD a mai spus că s-a ajuns la acest lucru fără teama de declanșare a unei proceduri de deficit excesiv din partea Comisiei Europene, procedură care la rândul său e însoțită de creșteri ale costurilor de împrumut. Parlamentarul a arătat că tocmai Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, a precizat clar că a fost activată clauza derogatorie specială și că toate Guvernele naționale pot pompa în economie cât au nevoie.

Guvernul trebuie să adopte noi măsuri

UE a relaxat regulile bugetare pentru a le permite guvernelor să facă acest lucru

„Acum, Guvernul trebuie să știe ce să facă, ce programe și măsuri să adopte, pentru a îmbunătăți sănătatea românilor, pentru a susține economia României. Când e vorba de aceste două domenii primordiale, Guvernul trebuie să uite ce înseamnă deficitul bugetar. Statele europene vor pompa zeci și sute de miliarde de euro fiecare, pentru a depăși pandemia, pentru a susține companiile de stat și private, pentru a menține economia la un nivel optim de dezvoltare. Suntem cumva în stare de război nedeclarată și România nu trebuie să rămână în urma altor țări. Mai rămâne ca statul nostru, prin Guvernul său cu puteri și responsabilități sporite în contextul stării de urgență, să și înțeleagă asta și să salveze populația și țara de pericolul unei crize grave, prelungite, de pericolul unui faliment”, a spus Vasile Toma.