Un sat întreg a fost târât la ginecolog de o femeie depistată cu cancer de col uterin! Cu ultimele sale puteri, tânăra a salvat viața a zeci de femei care nu-și făcuseră niciodată testul Babeș Papanicolau
Un sat întreg din județul Iași a fost zguduit de vestea că o femeie a fost depistată cu cancer de col uterin. Speriate că ar putea ajunge în aceeași situație, femeile s-au prins la braț și au plecat la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași pentru a-și face testul Babeș Papanicolau. Medicii au rămas înmărmuriți când au văzut cum funcționează „gura satului”
Cea mai eficienă modalitate de promovare a combaterii cancerului de col uterin: „gura satului”. O femeie din mediul rural din județul Iași, în vârsta de 38 de ani, a ajuns în stare gravă la Maternitatea „Cuza Vodă”, după ce timp de trei luni a stat acasă cu hemoragie și dureri aproape insuportabile de burtă. După ce a făcut testul Babeș Papanicolau, medicii au constat că femeia are cancer de col uterin, în stare extrem de avansată. După ce a aflat vestea, femeia a spus unei prietene, care a împrăștiat informația în tot satul. Așa se face că doamnele din mediul rural s-au prins la braț și au mers la spital să-și facă testul Babeș Papanicolau, testul de depistare a cancerului de col uterin. Din fericire, niciuna nu a fost depistată cu cancer, dar câteva au descoperit că aveau leziuni precanceroase care, netratate la timp, pot declanșa cancerul de col uterin.
O ieșeancă a stat acasă trei luni cu hemoragie și dureri de burtă, de frică să nu se infecteze cu COVID-19! Când a ajuns la spital, a aflat că are cancer în stadiu terminal
Necazul unei femei dintr-un sat din județul Iași a salvat viața mai multor consătence. După ce a fost diagnosticată cu cancer de col uterin și a aflat tot satul, femeia de 38 de ani a determinat femeile din comună să meargă la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași, să-și facă testul Babeș Papanicolau. Speriate de cancer ca de moarte, sătencele n-au mai stat pe gânduri. Au făcut chetă la ocazie și au plecat către Iași.
„O pacientă, în vârstă de 38 de ani, dintr-un sat din județul Iași s-a prezentat la Maternitatea «Cuza Vodă» din Iași cu hemoragie și dureri abdominale intense. În urma investigațiilor medicale, s-a contatat că, din cauza hemoragiei, suferea de anemie severă. Totodată, în urma testului Papanicolau efectuat, pacienta a fost diagnosticată cu cancer de col uterin în stadiu avansat. Din fericire, se pare că acum pacienta a înțeles importanța efectuării testului Papanicolau în vederea prevenției cancerului de col uterin și a trimis mai multe femei din sat la control”, spune dr. Irina Cațighera, medic la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași.
Dr. Irina Cațighera: „Noi am rămas uimiți când am văzut cum a acționat vestea îmbolnăvirii pacientei de 38 de ani pentru întreg satul”
Printre doamnele din mediul rural care au mers la Maternitatea Cuza Vodă din Iași să-și facă testul Babeș Papanicolau, se aflau femei care nu s-au prezentat niciodată la ginecolog. Unele au mers la spital din curiozitate, altele din frică, dar medicii spun că important este că s-au prezentat la control. Când au auzit că este și gratuit, nu a mai existat niciun dubiu că nu vor merge la oraș să-și facă testul.
„Unele femei au venit pentru că le durea burta, altele că avea secreții vaginale neobișnuite, dar cele mai multe au venit din frică. Auzind povestea femeii de 38 de ani din satul lor, pacienta care a fost depistatată cu cancer de col uterin, s-au gândit că cel mai bine este să prevină. Noi am rămas uimiți când am văzut cum a acționat vestea îmbolnăvirii pacientei de 38 de ani pentru întreg satul. Observăm, totodată, că din ce în ce mai multe femei din mediul rural se adresează medicului ginecolog pentru diverse afecțiuni ginecologice”, mai spune dr. Irina Cațighera.
La Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași, femeile pot face gratuit testul Papanicolau pentru depistarea cancerului de col uterin
La Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași, femeile beneficiază gratuit, o dată la doi ani, de testul Papanicolau. De luni până vineri, în intervalul orar 7:30-14:30, ieșencele se pot adresa unității medicale pentru a face testul de depistare a cancerului de col uterin.
„Scopurile programului național de screening pentru cancerul de col uterin sunt prevenirea și combaterea cancerului de col uterin și întărirea capacității sistemului de sănătate pentru controlul și combaterea cancerului de col uterin la nivel național. Screeningul pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin constă în testarea prin metoda frotiului cervical Babeș-Papanicolau a populației feminine. Obiectivul programului este de a depista precoce cancerul de col uterin, îndrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente către servicii medicale specializate de diagnostic și tratament. Totodată, se urmarește creșterea gradului de informare a populației pentru utilizarea serviciilor de screening ca metodă de depistare precoce a cancerului de col uterin, la persoane asimptomatice”, încheie medicul ieșean.