Un șarpe de 1,5 metri, găsit în casa unei familii din Mehedinți: „Nu vă apropiați!”

de: Elena Nicoleta BUJOR
17:01, 11 iul. 2020

O familie din comuna Poroina Mare, județul Mehedinți, a trecut printr-o spaimă uriașă după ce a găsit în casă un șarpe de 1,5 metri. Oamenii au sunat imediat la numărul unic de urgență 112.

Un șarpe de 1,5 metri a fost găsit în casa unei familii

În ajutorul oamenilor au sărit jandarmii. Aceștia au intervenit în casă și au reușit să prindă șarpele.

„Jandarmii au intervenit, în această după amiază, pentru înlăturarea unui șarpe din locuința unei familii din localitatea Poroina Mare. Proprietarii au solicitat ajutorul prin 112, când au văzut în anexa gospodăriei, un șarpe cu lungimea de peste 150 cm. După ce au prins șarpele, jandarmii l-au eliberat în mediul lui natural.

În astfel de situații, vă recomandăm să nu vă apropiați de reptile și să solicitați sprijinul instițiilor abilitate”, se arată într-un comunicat al Jandarmeriei.

Un copil a fost mușcat de o viperă

Un băieţel a avut nevoie de îngrijiri medicale de urgenţă, după ce a fost muşcat de o viperă. Şarpele veninos l-a muşcat pe copil de degetul mare de la mâna stângă. Primele îngrijiri medicale le-a primit la spitalul din Piatră Neamţ, după care medicii au decis să-l transfere la Spitalul Sf. Maria din Iaşi. Copilul în vârstă de 5 ani, din judeţul Neamţ, primeşte tratament de specialitate cu antibiotice şi medicii pediatri au explicat că evoluţia stării de sănătate a micuţului este bună.

„Copilul a fost transportat imediat la spital. La unitatea medicală din Neamţ a primit trei doze de ser antiviperin şi nu a mai fost necesară o altă doză. Muşcătura este la nivelul degetului mare de la mâna stângă. În UPU a ajuns cu edem, cianoza pe deget, mana umflată. În urma controlului chirurgical, medicul a stabilit că nu este nevoie de intervenţie chirurgicală. Evoluţia pacientului este bună. Copilul primeşte tratament cu antibiotice şi rămâne internat sub supraveghere, pentru a evita posibile complicaţii. După muşcătură de viperă poate să apară necroza, blocarea circulaţiei sangvine, tromboze şi se poate ajunge până la fenomene de şoc. Există şi posibilitatea apariţiei primelor reacţii alergice prin administrarea serului antiviperin”, a declarat dr. Cătălina Ionescu, purtător de cuvânt la Spitalul Sf. Maria din Iaşi. În ultimii ani, la unitatea medicală menţionată nu s-a mai înregistrat niciun caz de muşcătura de şarpe veninos.

Un alt tânăr a fost mușcat de șarpe

Medicii de la UPU din cadrul Spitalului Sf. Spiridon din Iaşi au intervenit de urgenţă pentru a salva viaţa unui tânăr muşcat de şarpe. Bărbatul în vârstă de 35 ani, din oraşul Oneşti, judeţul Bacău, a fost la un pas de a intra în şoc anafilactic. Acesta a ajuns la spitalul iesen, după patru ore. Tânărul a fost internat în Secţia de anestezie şi terapie intensivă şi medicii cred că va avea o evoluţie favorabilă. Nu se punea problemă de amputaţie a mâinii.

„Pacientul a solicitat ajutor sâmbătă seara, imediat după ce a fost muşcat de un şarpe de mâna stângă. Iniţial a vrut să trimitem elicopterul, dar la Bacău era furtună şi zborul nu a putut fi efectuat. În aceste condiţii, pacientul a fost transportat cu ambulanţa. La internare avea mâna umflată şi semnele muşcăturii erau vizibile. I s-a administrat în urgenţă ser antiviperin, ultimă doză. În perioada imediat următoare urmează să achiziţionăm o nouă cantitate de ser antiviperin. Pacientul risca să facă o ischemie acută, adică fluxul sanguin să se blocheze la nivelul unei artere, iar ţesuturile care sunt mai jos de artera sunt private de oxigen fiind în pericol de a muri. De asemenea, pacientul putea face un şoc anafilactic”, a declarat prof. dr. Diana Cimpoesu, şefa UPU-SMURD de la Spitalul Sf. Spiridon din Iaşi.