Un roman cu care merita sa ne mandrim! Florin Talpes, milionarul care sta la bloc si merge cu metroul

de: Echipa BZI.ro
16:29, 14 iul. 2018

Florin Talpes este Chief Executive al grupului Bitdefender, cel mai mare producator de software din Romania, iar solutiile de securitate informatica produse de compania sa se claseaza pe primele locuri in testele de specialitate efectuate la nivelul mondial. Cercetarea si dezvoltarea produselor se face aici, in Romania, dar compania condusa de Florin Talpes are birouri in 11 tari si peste 1.400 de angajati din lumea intreaga. Un roman de la care avem ce invata… Spre deosebire de alti romani cu bani, care au cheltuit adevarate averi pe vile, yachturi sau masini luxoase, el locuieste tot la bloc, Florin Talpes locuieste tot la bloc si calatoreste uneori chiar si cu metroul. Parintii sai sunt originari din Fastaci in Vaslui, iar copilaria si-a petrecut-o in Tara Motilor, la Brad, acolo unde tatal sau lucra in mina. A facut liceul la fara frecventa, dar asta nu pentru ca era un elev slab pregatit, dimpotriva, a terminat Facultatea de matematica din Bucuresti in 1981 printre cei mai merituosi absolventi si a lucrat inainte de 1989 in cercetare.

’”In 1957-1958 Romania devenea una dintre primele tari, 8 tari, doar 8 tari din lume care reusies sa proiecteze si sa construiasca un calculator electronic. Era foarte diferit fata de ce e acuma, capacitatea lui era extrem de mica, dar Romania era in top, era chiar in varful listei. Platforma asta pe vremea aceea se numea platforma electronica Pipera, cand s-a infiintat la sfarsitul anilor ’60, acum peste 50 de ani, Sillicon Valley care este un fel de miraj al tehnologiei mondiale, e o regiune din California, nu prea, atunci se nastea, nu era cunoscuta”, spune Florin Talpes.

Experienta lui Florin Talpes se reflecta si in filosofia pe care o aplica vietii sale, in fiecare zi. “Viata iti ofera suficiente ocazii incat sa gresesti mult. Succesul nu se obtine din succese, succesul se obtine din esecuri. Deci pana la urma cand strabati un drum de acolo pana aicea sunt multe lucruri care nu ies.Dar daca inveti sufficient de repede si de bine din ce se intampla, atunci ai sanse mari sa-ti corectezi mereu drumul si sa ajungi la tinta pe care ti-ai propus-o tu cu echipa”, declara Florin Talpes.

“E adevarat ca la noi daca te uiti la parinti, parintii vad la alti parinti si-l lauda ca e cuminte, ceea ce poate sa fie o lauda complet gresita. Noua nu ne trebuie copii cuminti, copii educati inseamna altceva. Un copil educat nu inseamna un copil care sta la locul lui, e o cultura in care noi penalizam greselile. Atunci cand cineva greseste tindem sa-l penalizam, sa plateasca pentru greseala. O cultura in care tot timpul ii spui, prostule, de ce-ai facut asa, n-ai dat bine, trebuia sa schimbi, tot timpul cand il penalizam in timp se creaza o cultura in care eu incep sa ma lovesc, eu incep sa ma pedepsesc ca sa evit pedeapsa celorlalti. Asta inseamna ca incep sa zic eu, “ce tampit sunt, ce prost sunt”, si incet incet incep sa-mi sap increderea in sine si in timp se vede. Si atunci cand sunt intr-o situatie in care trebuie sa  dau maximum, sa ma focalizez pe mine “nu sunt sufficient de bun, s-ar putea s-o dau in bara”.

Ori la noi in Bitdefender conceptul e destul de simplu, am gresit, ceea ce mi se pare absolut normal: invata repede si bine din greseala pentru ca intotdeauna ne uitam la ce urmeaza”, mai spune Florin Talpes. Nu conduce masina, a renuntat la scoala de soferi, pentru ca i se pare ca ar pierde timpul. “E un timp interesant, e un timp care poate fi folosit. Prefer sa lucrez ceva, sa citesc ceva in timp ce masina merge si sa nu uitam ca deplasarea in Bucuresti poate sa iti ia ceva timp, intre 15 si 30 de minute este orice deplasare in Bucuresti. Cel mai mult folosesc taxiurile si Bucurestiul are doua aplicatii interesante Startaxi si Clevertaxi, folosesc din cand in cand Uber, folosesc din cand in cand metroul, fac cum zicem noi carsharing cu colegi de-ai mei”, declara Talpes. Copii familiei Talpes, Nicoara si Crisan, doi gemeni, au studiat afara. “Daca reusiti, daca sunteti admisi la una dintre cele mai bune Universitati din SUA, noi va sustinem. Si chiar au fost admisi la 5 dintre cele mai bune universitati si au terminat la Nothwestern”, le-au spus parintii.

Gemenii Talpes s-au intors in tara, dar nu vor deocamdata sa lucreze in compania fondata de tatal lor si incearca sa reuseasca pe cont propriu.

“In cazul meu a fost pas cu pas, la cei mai tineri, nu, trebuie sa ajunga acolo.Si daca nu dai semne ca ajungi repede acolo s-ar putea ca asta sa-ti sape putin increderea. Da, eu inteleg pentru copiii e o presiune enorma. Si e adevarat ca vad ca sunt foarte multe carti din astea de motivare, sunt oameni mari din economie, mari intreprinzatori, Steve Jobs si altii si daca nu reusesti sa citesti corect biografiile lor s-ar putea sa-ti setezi gresit visele. Sa nu uitam ca Steve Jobs si Apple este cea mai valoroasa companie din lume, din zeci de milioane, din sute de milioane de companii. E bine sa visezi, dar atunci cand vorbesti de obiective e bine sa fii atent cum ti le definesti”, spune Florin Talpes.

Florin Talpes a realizat in urma cu ani de zile ca pentru a avea succes in proiectele sale de dezvoltare, industria IT are nevoie de oameni bine pregatiti. Asa ca sprijinit un proiect numit “Viitori olimpici”, copii care erau rasplatiti pentru participarea la olimpiadele judetene in toata tara.

“Stimulam copiii sa participe la formarea lor pe matematica inca din clasa a IV-a. Si proiectul asta a inceput acum inca mai bine de 10 ani si poate o crestere a numarului de candidati a avut-o si proiectul asta de Viitori olimpici. Dar vedeti ca el nu e un proiect care da rezultate imediat”.