Un reputat medic trage un semnal de alarmă referitor la îmbolnăvirea copiilor cu COVID-19! Nu mai avem unde să punem copiii cu COVID! E plin! Am ajuns să ne gândim pe cine internăm primul
Mihai Craiu, medic pediatru la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului trage un semnal de alarmă legat de copiii infectaţi cu COVID-19. Medicul explica faptul că nu mai sunt locuri unde să fie puși micuții și că personalul medical trebuie să se gândească pe cine va internă primul.
Pe de altă parte, Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației a declarat faptul că o majoritate covârșitoare de părinţi sunt împotriva testării copiilor în şcoli şi că sunt milioane de teste care nu sunt folosite. De altfel, părinții au solicitat ministerelor Sănătății și Educației suspendarea școlilor.
Mihai Craiu, medic pediatru susține că nu mai sunt loc în spitale pentru copiii bolnavi cu COVID-19
Mihai Craiu, medic pediatru lansează un avertisment dureros în contextul în care România trece prin momente dificile în ceea ce priveşte locurile libere în spitale. Medicul povesteşte cum nu mai sunt locuri libere pentru copiii care sunt infectaţi cu COVID-19, iar colegii lui trebuie să ia decizia de a selecta pe cei pe care îi internează:
„Acum este atât de rău, încât noi, la Institut (Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului – n.r.), suntem plini. Etajul de copii cu maladie SARS-CoV-2, ei și părinții lor, e plin. Nu mai avem pe unde să-i punem. Lumea nu realizează că am ajuns în situația de a trebui să ne gândim pe cine trebuie să internăm primul. Evident că nu e nimeni, din punct de vedere moral, atât de stâncă, încât să zică: primul venit, primul internat. Sunt tot felul de emoții, de povești, de pacienți care sunt mai grav, dar am ajuns într-o poziție în care nu e ușor să fii medic de gardă în România astăzi”, povestește medicul pediatru Mihai Craiu.
„Aproape la fel că ai noștri colegi de la adulți. Și lucrurile nu se vor opri aici”, a adăugat el.
Toate spitalele pentru copii din București sunt în aceeași situație
Medicul precizează că micuții bolnavi nu sunt într-o stare foarte gravă, nefiind internarea lor la Terapie Intensivă, dar au nevoie de ajutor pentru că au febră, diaree și nu pot mânca. Situaţia din spitalul în care lucrează se regăseşte în toate spitalele din București:
„Bine, nu sunt foarte grav bolnavi – noi nu avem voie să-i ținem pe cei de Terapie Intensivă -, dar au nevoie de ajutor, au febră, au diaree, nu pot să mănânce. Avem în momentul acesta cel mai mic (pacient) un nou-născut, de câteva zile, iar cel mai mare minor are 17 ani – e mama unui alt copil internat, știți că noi suntem campioni în Uniunea Europeană la mame minore. Avem și celelalte mame, care sunt adulți. Nu e bine. Și o să fie din ce în ce mai mulți și, din păcate, unii vor avea nevoie de oxigen, de perfuzie, de medicație specifică”, avertizează doctorul, potrivit Digi24.
Părinţii cer școala online în contextul numărului mare de infectări cu COVID-19
Pe de altă parte, părinţii sunt îngroziţi de ce se întâmpla în România. Aceștia au trimis două solicitări, la Ministerul Educației și la Ministerul Sănătății, în care solicită scoala online în localităţile în care indicele de infectare cu COVID-19 este mai mare de 6 la mia de locuitori. Sorin Cîmpeanu a declarat faptul că acest lucru nu este posibil în aceste momente dar că o autoritățile dintr-o localitate carantinată pot lua decizia de a se trece în online:
„Dacă rata de infectare creşte foarte mult, DSU poate dispune carantinarea localităţii. Prin ordinul de carantinare se precizează şi activităţile care nu se mai pot desfăşura”, a zis ministrul.
„Şcolile se vor închide când prin ordin de carantinare se vor face aceste dispoziţii expres”, a adăugat Cîmpeanu.