Un reprezentant al Muzeului Național al Literaturii Române a dialogat despre „Bicentenarul Vasile Alecsandri”, expoziția organizată de Ziua Unirii Principatelor Române, dar și despre alte concursuri și întâlniri ce vor avea loc, în Studioul BZI LIVE – FOTO/ VIDEO

de: BZI.ro
17:35, 26 ian. 2021

Marţi, 26 ianuarie 2021, la ora 15.00 în lumina reflectoarelor Studioului BZI LIVE a fost programată o interesantă producţie media despre unul dintre cei mai mai mari români, marele bard Vasile Alecsandri, alături de poetul Liviu Apetroaie, fost jurnalist cultural, actualmente reprezentant al Muzeului Naţional al Literaturii Române (MNLR) Iaşi respectiv coordonator al Muzeului „Mihai Eminescu” din celebrul Parc Copou al Iaşului.

„Bicentenarul Vasile Alecsandri” 200 de ani de la nașterea primului poet român premiat peste hotare, organizat de Muzeul Național al Literaturii Române Iași

Astfel, alături de poetul Liviu Apetroaie, în prim-planul dialogului din Studioul BZI LIVE s-a aflat „Bicentenarul Vasile Alecsandri” 200 de ani de la nașterea primului poet român premiat peste hotare, organizat de Muzeul Național al Literaturii Române Iași. Deși dată nașterii sale provoacă încă controverse (sunt cunoscuți trei ani posibili – 1818, 1819 și 1821), acceptăm data aleasă chiar de Vasile Alecsandri, 21 iulie 1821: „Sunt născut în Bacău, la anul 1821, luna iulie…” („Suvenire din viața mea”, Mircești, 1865). Mărturii despre unionistul Vasile Alecsandri, regăsite în pagini literare sau în presa vremii, vă așteaptă în expoziția organizată de Ziua Unirii Principatelor Române, la Muzeul „Mihai Eminescu”, din Parcul Copou, începând cu 24 ianuarie 2021.

Muzeul Național al Literaturii Române Iași va organiza, în anul 2021, o serie de activități – expoziții, concursuri, întâlniri și apariții editoriale

Toate acestea marchează „Bicentenarul Alecsandri”: 200 de ani de la nașterea primului poet român premiat peste hotare

Astfel, Muzeul Național al Literaturii Române Iași va organiza, în anul 2021, o serie de activități – expoziții, concursuri, întâlniri și apariții editoriale, ce marchează „Bicentenarul Alecsandri”: 200 de ani de la nașterea primului poet român premiat peste hotare. Vasile Alecsandri s-a implicat în viața politică a secolului al XIX-lea, fiind, în primul rând, participant activ la evenimentele de la 1848 din Principatul Moldovei. După înfrângerea mișcării pașoptiste, a plecat în exil. Trecând prin Austria și Germania, poetul s-a stabilit pentru o perioadă la Paris.
Vasile Alecsandri s-a angajat într-o mare misiune unionistă, fiind ales deputat și membru în Comitetul Central al Unirii de la Iași și membru în Adunarea Electivă a Principatului Moldovei. În acest context, el a fost candidatul la tron care întrunea cele mai multe voturi din partea aripii liberale a Partidei Naționale, însă Alecsandri a refuzat desemnarea, propunându-l în locul său pe Costache Negri. În final, opțiunea din 5 ianuarie 1859 a forului elector a revenit lui Alexandru Ioan Cuza, ales și la București pe 24 ianuarie.
După Unire, domnitorul Alexandru Ioan Cuza l-a desemnat pe Alecsandri să ducă o campanie diplomatică pe lângă cancelariile occidentale, acesta pledând activ pentru recunoașterea Unirii Principatelor Române

După Unire, domnitorul Alexandru Ioan Cuza l-a desemnat pe Vasile Alecsandri să ducă o campanie diplomatică pe lângă cancelariile occidentale, acesta pledând activ pentru recunoașterea Unirii Principatelor Române. De numele său se leagă textul „Hora Unirii”, pe care îl publică în 1856, în revista unionistă „Steaua Dunării” (condusă de Mihail Kogălniceanu), pusă pe acorduri muzicale de compozitorul Alexandru Flechtenmacher. Mărturii despre unionistul Vasile Alecsandri, regăsite în pagini literare sau în presa vremii, în expoziția organizată de Ziua Unirii Principatelor Române, la Muzeul „Mihai Eminescu”, din Parcul Copou, începând cu 24 ianuarie 2021. Expoziția, care deschide seria de evenimente dedicate „Bicentenarului Alecsandri”, poate fi vizitată în perioada 24 ianuarie – 28 februarie 2021, de marți până duminică, în intervalul orar 10:00-17:00. Curatori: Laura Terente, Liviu Apetroaie.

Povestea Muzeului Mihai Eminescu din Parcul Copou

Clădirea din Parcul de Cultură Copou a fost inaugurată în anul 1989 ca un omagiu adus poetului la Centenarul morţii sale şi este, după părerea specialiştilor în domeniu din România, a zecilor de mii de vizitatori din ţară şi de peste hotare, un adevărat monument de arhitectură capabil să evoce prin sine însuşi dimensiunile creaţiei eminesciene. Un punct de maxim interes pentru public îl constituie expoziţia de fotocopii după Caietele eminesciene, aflate în manuscris la Academia Română din 1902.

Cine este Liviu Apetroaie

Membru în Uniunea Scriitorilor din România (USR) – filiala Iaşi (din anul 2004). A copilărit la Târgu Neamț, iar din 1988 a fost elev al Liceului Militar Ștefan cel Mare din Câmpulung Moldovenesc. Renunță la cariera militară și se înscrie la Facultatea de Filosofie a Universităţii Bucureşti, de unde se transfera la Iaşi (la Universitatea Alexandru Ioan Cuza), în 1993. Din 1994, începe colaborarea cu Radio Iaşi, realizând emisiuni în mai multe domenii: publicistica, sport, cultural. În 1995, înfiinţează, împreuna cu chilianul Mario Castro Navarrete (ataşat cultural al statului Chile), Centrul Cultural Chilian (actualmente Centrul Cultural al Americii Latine şi al Caraibelor, din Universitatea Cuza).
Debutul literar îl are în 1991, la Revista Ateneu cu proză scurtă.

Din 2002, este muzeograf la Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi şi redactor la Revista „Dacia literară”. A călătorit în Statele Unite ale Americii (SUA), Mexic, Costa Râca (1994); Turcia, Siria, Iordania şi Irak (1997); Egipt (1998); Franţa, Germania, Italia, Belgia, Olanda etc. Debutul literar îl are în 1991, la Revista Ateneu cu proză scurtă. Printre volumele publicate pot fi enumerate: „Alegorii sub papirus” (poeme), editura Junimea Iaşi, 2000, „Geometria deşertului (poeme), editura Junimea, Iaşi, 2002, „Oglinda sumară” (poeme), Editura Opera Magna, Iaşi, 2009. Are peste 150 de articole şi cronici de întâmpinare publicate în diverse reviste literare şi culturale din România şi străinătate.

Laureat al Premiului Vasile Pogor

Primeşte Premiul „Vasile Pogor” al Primăriei Municipiului Iaşi pentru literatură (2008); Premiul editurii Junimea şi al Uniunii Scriitorilor din România – filiala Iaşi la Concursul Naţional de Poezie „Porni luceafărul…”, Botoşani – Ipoteşti, 15 iunie 2000 sau Premiul Festivalului româno-canadian de poezie „Ronald Gasparic” (2001).