Un proiect implementat de TUIASI și Universitatea Tehnică a Moldovei, între cele mai bune din Europa, la competiția REGIOSTARS
Un proiect al Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași a ajuns pe lista finală a premiilor REGIOSTARS, care răsplătesc proiectele implementate cu fonduri europene de către instituții din țările membre ce au avut cel mai mare impact pe domeniul lor.
„WiNet@Uni – Joint Cross-Border Networking Infrastructure of Technical Universities of Iasi and Moldova” a fost desfășurat în parteneriat cu Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) și reprezintă punctul final al unui concept care a început să fie implementat de aproape opt ani la Politehnica ieșeană: o rețea wireless funcțională care să acopere tot campusul studențesc, cel didactic și zonele de legătură.
Un proiect implementat de TUIASI și Universitatea Tehnică a Moldovei
Proiectul TUIASI poate fi votat până pe data de 9 octombrie, accesând linkul următor
În momentul de față, odată cu implementarea proiectului de 2 milioane de euro, din care Politehnicii ieșene i-au revenit circa 1,1 milioane, studenții TUIASI rămân conectați la Internet și la toate resursele didactice puse la dispoziție de universitate din momentul în care ies din camera de cămin și până când ajung în sala de cursuri.
Rețeaua este extrem de performantă, cu o viteză de 1 Gb/s la nivel de fiecare utilizator, iar avantajul este că nu mai trebuie schimbate rețelele wireless între ele. Există o singură rețea, la care au acces studenții, profesorii și personalul administrativ al TUIASI, datele de conectare fiind conturile instituționale, cu care au acces fără a mai face nicio setare suplimentară
Pe site-ul Comisiei Europene, proiectul este inclus la categoria „O Europă conectată” și este apreciat pentru faptul că rețelele de comunicare de ultimă generație generație implementate de ambele universități ajută aproape 23.000 de studenți, profesori și cercetători să fie conectați la tot ce înseamnă lumea digitală. Prin intermediul proiectului au fost instalate și o serie de soluții de teleconferință modernă, la ambele universități, având o semnificație suplimentară pe plan local: crearea unor legături și mai strâns cu Universitatea Tehnică a Moldovei.
„Am refăcut rețeaua cablată din 13 cămine din Campusul «Tudor Vladimirescu» și am creat rețeaua wireless din toate clădirile din campus. Am realizat inclusiv acoperirea wireless în spațiile exterioare în campus și pe splai, în drumul spre facultăți. Am amplasat puncte de acces pe clădiri pentru a acoperi spațiile exterioare pe unde merg studenții, pe lângă facultăți, ca să rămână conectați la rețeaua wireless de când au plecat din cămin spre școală și înapoi”, a declarat conf. univ. dr. ing. Simona Caraiman, prorector al TUIASI și managerul proiectului, la conferința de închidere a acestuia.