Un profesor universitar din Iași a pus bazele unui afterschool care vine în ajutorul copiilor din familii defavorizate: „Am lucrat trei ani la acest proiect” – GALERIE FOTO

de: Redacția BZI
02:00, 22 nov. 2023

În urmă cu șase ani, în comuna Tătăruși a început construcția unui afterschool printr-un proiect european, proiectantul general fiind un profesor universitar, respectiv inventator, din Iași. Este vorba despre prof. univ. dr. ing. Victor Hagiu

Construcția a fost finalizată în trei ani, respectiv decembrie 2020, iar unicitatea este demonstrată prin faptul că afterschool-ul prezintă o independență energetică de 95 la sută, prin 20 de panouri fotovoltaice, 12 panouri termice solare și opt acumulatoare de curent electric. Sistemul de încălzire este alcătuit din utilizarea unei centrale pe peleți, încălzirea este prin pardoseală, iar unul dintre punctele importante este sistemul de protecție foarte ridicat, care nu permite risipirea căldurii. După trei ani în care 40 de copii ce provin din familii defavorizate se bucură de acest centru fără să plătească nici măcar un leu, are loc recepția finală a clădirii.

Un profesor universitar din Iași a realizat un afterschool într-o comună ieșeană

Prof. univ. dr. ing. Victor Hagiu, de la Facultatea de Construcții și Instalații din cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, are vârsta de 83 de ani și nenumărate realizări.

În 2017, după multă muncă depusă în două proiecte de fezabilitate pentru alte două astfel de centre educaționale, care nu s-au concretizat din anumite motive, a reușit să înceapă lucrările la afterschool-ul din comuna ieșeană Tătăruși, unde a muncit intens ca proiectant general. Pentru acest proiect s-au obținut fonduri europene, în valoare de 500.000 de euro.

„Am lucrat, timp de trei ani, la acest proiect, iar după ce am realizat două studii de fezabilitate pentru alte două astfel de clădiri, care nu s-au concretizat din anumite motive, am reușit să ducem la capăt această lucrare din Tătăruși. Am reușit să obținem fonduri europene nerambursabile, în valoare de 500.000 de euro, iar, în prezent, afterschool-ul este în administrarea primăriei”, declară prof. univ. dr. ing. Victor Hagiu.

Afterschool-ul are 520 de metri utili, două săli de clasă, dar și săli pentru diverse activități. Capacitatea este de 40 de copii, iar cel mai important lucru este faptul că aceștia nu plătesc nici măcar un leu pentru a merge la acest centru educațional după orele de curs.

Prof. univ. dr. ing. Victor Hagiu a decis să lucreze la acest proiect pentru a putea crea condițiile necesare copiilor din mediul rural și pentru a-i încuraja să meargă la școală, în acest mod fiind redus și abandonul școlar.

„Clădirea are 520 mp utili, 2 săli de clasă pentru 40 de copii și săli pentru activitățile ce se desfășoară. Am decis să lucrez la acest proiect pentru a putea crea toate condițiile necesare unui copil, iar în loc să meargă acasă după ore și să fugărească rațele prin curte, să poată veni în acest loc unde să se spele, să mănânce o masă caldă, să-și facă temele și să se joace cu ceilalți. Prin acest mod reducem rata abandonului școlar și stimulăm venitul la școală”, adaugă prof. univ. dr. ing. Victor Hagiu.

Afterschool-ul are o independență energetică de 95 la sută

Lucrările pentru clădire au fost finalizate în decembrie 2020 și s-a impus o perioadă de trei ani pentru realizarea recepției finale. Astfel, mâine, 23 noiembrie 2023, se întrunește comisia pentru aceasta.

„În urmă cu trei ani am finalizat lucrările, deci, din anul 2020, copiii din Tătăruși merg la acest centru educațional fără să plătească nici măcar un leu. În data de 10 decembrie 2020 s-a făcut recepția clădirii și s-a impus pentru realizarea recepției finale o durată de trei ani. Astfel, joi, 23 noiembrie, are loc acest eveniment, întrunirea comisiei pentru recepția finală. Proiectul a fost făcut de mine prin firma mea, eu am fost proiectantul general, iar execuția a fost făcută de fostul meu student”, mai spune prof. univ. dr. ing. Victor Hagiu.

Unicitatea este demonstrată prin independența energetică pe care o are clădirea, fiind una de 95 la sută, iluminatul, apa caldă și căldura fiind asigurate prin 20 panouri fotovoltaice.

„Este o realizare unică în România, datorită faptului că această clădire prezintă independență energetică de 95 la sută. Am pus 20 de panouri fotovoltaice, Bosch, de 250 de watt, am prevăzut opt acumulatoare de curent electric, fiecare având 400 de amperi, astfel sunt 3.200 de amperi în total, ceea ce înseamnă 704 kilowatti. Afterschool-ul nu consumă atât nici măcar în zece zile, de aici rezultă că, per total, termic și electric, școala are independență de peste 95 la sută față de resursele tradiționale.

Acest obiectiv cuprinde energii regenerabile, adică energie solară, biomasă și foarte important este faptul că construcția are protecție termică foarte ridicată, ceea ce înseamnă ca este nevoie de puțină energie termică”, a transmis prof. univ. dr. ing. Victor Hagiu.

Cei 40 de copii sunt transportați cu microbuzul după finalizarea orelor la școală, iar de la ora 12 până la ora 15 fac activitățile de pregătire a temelor, recreative și primesc o masă caldă.

„Proiectul este brevetat, iar autorul este prof. univ. dr. ing. Victor Hagiu. Într-adevăr, noi cu acest proiect am inovat, centrala este pe peleți și eficiența energetică este aproximativ de 95 la sută. Fiind brevetat, aș putea spune că este ceva unic. Avem 40 de copii care în fiecare zi îi aducem de la școală cu microbuze școlare, le oferim o masă caldă, își fac activitățile de pregătire a temelor, dar fac și activități recreative. Este un proiect social, iar copilașii provin din familii defavorizate”, declară Costel Iosub, primarul comunei Tătăruși.