Ben Brucker este unul dintre puținii producători care fac articole unicat din piele. Susține că are comenzi în orice sezon, atât din țară, cât și din străinătate. Pe unele le refuză pentru că necesită mult timp și nu poate să le onoreze
„Cea mai îndepărtată comandă a fost de la un client din Statele Unite, din Canada. În astfel de situații nu prea iau comenzi pentru că e o discuție foarte lungă, care poate dura zile. Am avut un client care voia o geantă pentru foarte multe ceasuri de lux. O geantă mare, care să aibă trei genți înăuntru, care să se deschidă într-un anumit fel. Punea ceasurile pe masă, le punea la licitație.
Produsul meu ajungea la 3.000 de euro și mă bloca o lună de zile. Trebuia să închid atelierul, să mă ocup doar de asta. I-am sugerat niște producători locali, care aveau costuri mai mari. Dar, având în vedere că el căra un milion de euro în ceasuri, nu contau 3.000-5.000 de euro pentru o geantă în care să le țină. Trebuia să fie consistentă, cu un fel de plasă securizată, cu închidere, care să nu poate fi tăiată accidental. Dădeai și de o plasă de oțel. În general, cam tot anul sunt comenzi, iar produsele sunt personalizate.
Nu pot să spun că am aceleași produse pentru că nici unul nu este la fel. Practic, site-ul e o galerie a ceea ce am făcut. Dacă îmi spune vreau ca ăla, sigur nu o să fie la fel. Pun câteva extra și de obicei îmi dă mână liberă”, susține Ben Brucker, producător de articole din piele.
Ben Brucker, producător din Iași, are comenzi din toată lumea
Meșteșugarul mai spune că are frecvent clienți din străinătate sau din țară, care vor produse unicat. În atelierul din comuna Popricani, Iași, face atât genți, curele sau portofele, cât și teci pentru cuțite ori pistoale.
„Fac niște produse, dacă se cer, la un nivel de excelență, care nu sunt în comerț și de aceea au niște costuri. În momentul în care vine cineva din alt oraș la mine, stă o noapte la hotel, facem schița, dăm drumul la treabă, durează mai puțin până onorez comanda.
Nu abandonez proiectele din țări îndepărtate, ci îi direcționez către producători din alte state. Comenzi din Europa am frecvent, din Germania, Italia, Franța. Prețurile par mai mari. De exemplu, un portofel se încadrează la 100 de euro. Dar, dacă îți iei unul mai ieftin, care se rupe, trebuie să iei unul nou în fiecare lună, îți pui mâinile în cap”, explică Ben Brucker.
Producătorul a fost și pictor de biserici, timp de 15 ani.
Ben Brucker folosește piele de bovină, ponei, oaie sau capră
Materia primă o achiziționează, în mare parte, de la producătorii din țară.
„O firmă din Sibiu a cumpărat fabrica din Brașov, de unde cumpăram eu, la Ghimbav, și a închis-o. Am găsit un alt producător, în Târgu Secuiesc, de etnie maghiară, ce are un atelier extraordinar de bun și m-am mutat la el, cumpăr de acolo.
Accidental mai cumpăr de la domni care au depozite tip garaj, care au suluri mari de piele. Acelea au o origine italiană, cehească. Am cumpărat din Rusia înainte de embargou, pentru că au o piele destul de rudimentară, altfel tratată. Pielea este de origine bovină, vacă, vițel, bivol, piele de ponei, de oaie, capră. Nu am folosit niciodată piele exotică pentru că unele sunt categorii de piele care sunt ilicite. Din simplul fapt de a o avea în casă te expui riscului legal de a ți se face dosar penal. Dacă nu ai act de proveniență, intri în ciclul ilicit de trafic de piei de animale exotice. Dacă am oferta de piele care e consumată, nu mă complic.
De exemplu, în loc de pielea de șarpe, pentru curelușele de la ceasuri, am mai folosit de curcan, din picioare. Cu cât e pielea mai moale, cum e cea de capră, cu atât e mai greu de lucrat”, mai spune Ben Brucker, producător.
Ben Brucker: „Dacă îți tratezi geanta corespunzător, se păstrează mult timp”
Acesta recomandă ca produsele din piele să fie tratate cu produse naturale pentru a rezista cât mai mult timp.
„Dacă îți tratezi geanta corespunzător, o dată la o lună, cu niște produse care să conțină apă, ceară, o curățare, o ștergere, se păstrează mult timp. Nu încurajez produsele tip spray, pentru că au substanțe chimice. Pielea, dacă o hrănești cu substanțe naturale, trăiește zeci de ani.
Mai sunt magazine cu surplusuri militare de unde poți să cumperi un rucsac cu bretele din piele de bumbac, din al Doilea Război Mondial. Dacă putem cumpăra piele atât de veche, e clar că un produs întreținut și folosit corespunzător de ține zeci de ani”, încheie Ben Brucker.
Reporterii BZI au arătat în edițiile anterioare că producătorul din Iași locuiește într-o casă pe roți.
Producătorul din Iași este aglomerat în această perioadă, astfel că cei care vor să comande cadourile pentru sărbători ar trebui să o facă din timp, pe pagina lui de Facebook – Brucker Crafts.
Canada nu e in statele unite ale Americii
mersi…
Ce-i aia „piele de bumbac”?!
Si ce logica sau inteles are fraza: „Dacă putem cumpăra piele atât de veche, e clar că un produs întreținut și folosit corespunzător de ține zeci de ani”?!
Ce consumase inainte de interviu „Producătorul din Iași”???
Ei hai ca nu te ține un portofel o lună de zile.Mai pune vreo 3 ani și cât de cât mai vorbim.
daca povestea lui vinde cu 3000 euro in canada e de bine
Un dobitoc și jumătate. Trăiește că un sectant in camp la generator de curent