Un primar din județul Constanța vorbește despre problemele pe care le va întâmpina odată cu începerea noului an școlar: „E posibil să nu putem face față”

de: Bianca Rebegea
18:30, 24 aug. 2020

Un primar din județul Constanța vorbește despre problemele pe care le va întâmpina odată cu începerea noului an școlar: „E posibil să nu putem face față”. Pandemia a produs daune pe toate planurile, inclusiv în sistemul de învățământ. Fiindcă noul an școlar se apropie cu pași repezi, multe primării declară că nu cred că se vor descurca pentru ca școala să înceapă în siguranță. Cu toate acestea, premierul Ludovic Orban a anunțat că Executivul va deconta cheltuielile autorităților locale. Însă chiar și așa, cel care spune că va întâmpina mari probleme în acest sens este Marius-Liviu Petre, primarul comunei Peștera, din județul Constanța

„Suntem într-o foarte mare incertitudine cu privire la normele emise de către Ministerul Sănătății și Ministerul Educației. Este foarte neclar în primul rând cum se vor desfășura aceste cursuri, dacă se vor putea desfășura cu 15 elevi în clasă sau cu 20, care va fi distanțarea, cum vom putea asigura această distanțare, dacă elevii vor trebui să poarte măști obligatoriu sau nu, dar mai presus de toate, este vorba de asigurarea finanțării”, a declarat Marius-Liviu Petre la RFI.

Un primar din județul Constanța vorbește despre problemele pe care le va întâmpina odată cu începerea noului an școlar: „E posibil să nu putem face față”

”În momentul de față, toate unitățile administrativ-teritoriale din toată țara, nu este doar cazul meu, au avut cheltuieli foarte mari pe parcursul acestui an sau mai precis din martie până în prezent, având în vedere situația legată de Covid. Până în momentul de față, noi nu am primit absolut nici un ban de la nici o instituție a statului, recte de la Prefectură și Guvern, în legătură cu acest aspect. Bugetele evident sunt foarte afectate, având în vedere că și încasările au scăzut foarte mult.

În momentul de față, noi nu știm cine va asigura măștile, pentru că vorbim în mod legal de probabil două măști pe zi de copil. Suntem o unitate de învățământ poate nu foarte mare, cu patru sute și ceva de copii, aproape cinci sute. Cinci sute ori doi înseamnă o mie de măști pe zi, aproximativ 20 de mii de măști pe lună. Sunt costuri foarte mari, pe care dacă le extrapolăm la un întreg an școlar, e posibil să nu putem face față”, spune primarul comunei Peștera.

Veste proastă dată de Alexandru Rafila: „Numărul de cazuri de COVID-19 va crește după începerea şcolii!“

Profesorul Alexandru Rafila a dat o veste proastă tuturor părinților. , Reprezentantul României la OMS susține că va avea loc o creştere a numărului de infectări cu COVID-19 după începerea școlii.

„ Numărul de cazuri de COVID-19 va crește după începerea şcolii! Nu cred că a existat vreo ţară în care reîntoarcerea copiilor la şcoală să nu fie însoţită şi de o creştere. Dar acum sunt două elemente pe care le-aş discuta. Dacă până la începerea anului şcolar intrăm într-un trend descendent, să dea Dumnezeu să intrăm în următoarele trei săptămâni, atunci această creştere, dacă va fi controlată prin măsurile pe care reuşim să le luăm împreună“, spune Alexandru Rafila.

Reprezentantul României la OMS consideră că este necesar de un efort comun, din partea Guvernului, a părinților, dar și a profesorilor pentru a păstra nivelul infectărilor în jurul platoului de 1.200 de infectări zilnice.