Un preot din Iași își crește cei nouă copii ca pe vremuri! Toți trăiesc la casa parohială: „Avem șapte fete și doi băieți și este posibil să avem și mai mulți copii în viitor” – GALERIE FOTO
Preotul Ionuț Alexandru Figher, slujitor al Parohiei „Sfânta Treime” Frenciugi din comuna Drăgușeni, județul Iași, duce o viață liniștită alături de preoteasa sa și cei nouă copii de care se îngrijesc împreună. În ciuda faptului că societatea promovează alte idei, familia nu se dă după timpuri, având propriile valori de care se ține strâns
În vârstă de 38 de ani, părintele paroh Ionuț Alexandru Figher se bucură de familia numeroasă pe care o are. Nouă copii, dintre care șapte fete și doi băieți, îi împlinesc atât pe el, cât și pe soția sa. Toți membrii locuiesc în casa parohială de la Frenciugi. Nicio zi nu seamănă cu alta, preotul menționând că pentru ei nu există termenul „plictiseală”. Cel mai mare copil are 14 ani, iar cel mai mic șase luni. În creșterea lor se implică doar preotul și preoteasa, cei doi căsătorindu-se pe când aveau doar 23 de ani.
„M-am lăsat în voia lui Dumnezeu, nu mă gândeam în copilărie că voi avea copii mulți. Noi avem același duhovnic de peste 20 de ani, iar duhovnicul ne-a încurajat și ne-a susținut cu rugăciunea. Avem șapte fete și doi băieți, desigur, este posibil să avem și mai mulți copii în viitor. Eu și preoteasa ne completăm, ne împărțim atribuțiile, nu ne plictisim niciodată, avem animale, plante, pomi. Cei mici ne mai ajută unde pot, nu a fost întotdeauna ușor. Când ne-am mutat în casa parohială, în 2010, am avut condiții foarte grele. Cu timpul, am renovat casa, am muncit pentru tot ce avem aici”, a declarat preotul Ionuț Alexandru Figher.
Preotul din Iași cu nouă copii: „Când vor ei nu mai vrea Dumnezeu”
Preotul Ionuț Alexandru Figher a explicat reporterilor BZI motivele pentru care tinerii din ziua de astăzi nu mai aduc pe lume mulți copii.
„Sunt mai multe cauze. Comoditatea, situația financiară, educația occidentală, concepția greșită referitoare la copii… Însă în spatele oricărui motiv se ascunde lipsa credinței. «Trăiește-ți viața», așa gândesc mulți. Alții planifică. Când vrea Dumnezeu nu vor ei. Se păzesc. Când vor ei nu mai vrea Dumnezeu… Îi sfătuiesc să aibă credință, să nu se păzească, să meargă la Sfânta Liturghie, să aibă un duhovnic și să se împărtășească. Sunt multe mijloace de distragere. Și anturajul e foarte periculos. Biserica, școala, munca, voluntariatul, aceștia sunt pilonii solizi pentru tineri. Avem biblioteca parohială, dar nu vin să citească”, a menționat preotul Ionuț Alexandru Figher.
Prenumele micuților lui sunt inspirate din Biblie, diferența dintre ei fiind de maximum doi ani.
„Ecaterina are 14 ani, Ștefan -12, Maria – unsprezece ani, Vasile – nouă ani, Filoteia – opt ani, Petronia – șase ani. Apoi, Nectaria – patru ani, Elisabeta – doi ani, Teodosia – șase luni. Ne-am inspirat din Biblie, sfinții cei mai apropiați de perioada în care s-au născut”, a precizat preotul Ionuț Alexandru Figher.
Cum arată viața cu micuții la casa parohială
Copiii soților Figher se joacă în curtea casei parohiale, înconjurați de animale, plante și pomi fructiferi. Preoteasa gătește pentru toată familia, iar preotul îi duce zilnic la școală pe micuți.
„Au loc unde să se joace în curtea casei parohiale, facem naveta cu mașina de trei ori pe zi la Negrești. Dimineața ducem doi la grădiniță și trei la clasele primare. Iar la ora prânzului îi aduc de la școală pe cei de dimineață și îi las pe ceilalți doi din clasele gimnaziale. Avem găini, gâște, rațe. Avem trei porci, grădină de legume, livadă cu pomi fructiferi. Preoteasa gătește pentru toți.
Muncim cu toții, cei mai mari mai întind rufele, le dăm sarcini potrivite vârstei. Au copilăria lor. Copil cuminte și baba frumoasă… Este zicala… Îi mai ținem din scurt uneori, ca sa nu depășească măsura. La țară, treaba nu se termină niciodată, întotdeauna este ceva de făcut, se îmbină cele personale cu cele profesionale, ale preoției. O parte dintre enoriași mă susțin, o parte nu, nici Dumnezeu nu i-a mulțumit pe toți. Unii îl cinsteau, alții îl batjocoreau și vorbeau de rău. Cam așa e și azi”, a menționat Ionuț Alexandru Figher, preotul din Iași.