Un palat monumental, aflat în centrul orașului Iași, va fi schimbat total! Au fost semnate toate documentele care implică lucrări la hrube faimoase și spectaculoase – GALERIE FOTO EXCLUSIV

de: Valentin Hutanu
02:00, 04 mai 2021

La un palat monumental, aflat în centrul orașului Iași, vor demara lucrări care-l vor schimba total! Au fost semnate toate documentele care implică lucrări la hrube faimoase și spectaculoase. Mitropolia Moldovei și Bucovinei a obținut toate avizele și aprobările necesare, inclusiv Autorizația de Construcție de la Primăria Municipiului Iași, pentru realizarea lucrărilor de reabilitare a fostului Palat „Mihai Sturdza”

Mitropolia Moldovei și Bucovinei (MMB) a obținut toate avizele și aprobările necesare, inclusiv Autorizația de Construcție de la Primăria Municipiului Iași, pentru realizarea lucrărilor de reabilitare a fostului Palat „Mihai Sturdza”. Acesta este situat în orașul Iași, pe Strada Cloșca, nr.9. Valoarea estimată a investiției este de 46.396.319 lei, fără TVA, aproape 10 milioane de euro. Lucrările vor dura 48 de luni și urmează să înceapă în primăvara acestui an. Compania Națională de Investiții (CNI) SA a alocat noi fonduri pentru județul Iași ce includ acest monument istoric al urbei. Celebrul monument istoric este actualul sediu al Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Vor fi realizate lucrări la nivelul instalațiilor (electrice, sanitare, de stingerea incendiilor etc.) și va fi înlocuită tâmplăria (tâmplaria sculptată a accesului principal din lemn de stejar și grilaj decorativ din fier forjat va fi restaurată). Vor fi făcute recompartimentări parțiale la demisol, parter, etaj și mansardă. Pe de altă parte, datele istoricilor și arheologilor arată că, la intersecția actualelor străzi Costache Negruzzi și Arh. G.M. Cantacuzino (lângă Parcul Guliver, aflat în imediata apropiere de Piața Unirii) sunt galerii subterane lungi de peste 30 de metri legate de fostul Palat „Sturdza”. Acum, aici funcționează Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”.

Palatul „Mihai Sturdza” a fost realizat între anii 1841-1842, dată de la care se păstrează și aspectul său actual

Palatul Mihai Sturdza a fost realizat între anii 1841-1842, dată de la care se păstrează și aspectul său actual. Clădirea a fost, până în anul 1849, Palat Domnesc, al domnitorului Mihai Sturdza (1834-1849), dar și reședința sa particulară din oraș, în raport cu celelalte din zona suburbană a Iașilor, Palatul Belvedere de la Socola sau curțile din satele Flămânzi, Perieni, Cristești. Arhitectul Mihail Singurov l-a conceput și urmărit în realizarea lui, între 1841-1843, în cadrul normelor estetice ale stilului neoclasic, stil preferat în Europa sfârșitului de secol al XVIII-lea și început al celui viitor. În 1841-1842 sunt terminate corpul central și cele două prime decrosuri la capete, astăzi marcate stilistic în cadrul celor două aripi care le prelungesc. După toate probabilitățile, în cadrul amplelor acțiuni de restaurare, din 1891-1893, se reface radical întregul ansamblu. Anul 1898 înscris pe fațada vestică a edificiului marchează finalizarea acestor lucrări.

Hrubele sunt vechile grajduri ale prințului Grigore Sturdza

Datele istoricilor și arheologilor arată, legat de acest palat, că hrubele regăsite în anul 2018 sunt vechile grajduri ale prințului Grigore Sturdza. De precizat că Facultatea de Teologie Ortodoxă a funcționat în clădirea fostului Seminar „Mitropolit Veniamin Costachi”, construit chiar pe locul reședinței prințului Sturdza. De reamintit că pe strada Cloșca 9 au fost ridicate casele vornicului Ilie Sturdza, arse la 1683.

„Vorbim de hrube late de aproximativ șapte metri, înălțime de peste trei metri și jumătate și o lungime de peste 30 de metri… Ele duc către începutul secolului al XVIII-lea și au o valoare istorică edilitară pentru Iași de-a dreptul fantastică. Desigur, eu ca arheolog nu-mi doresc nimic altceva decât ca ele să fie puse în valoare. Este ceva unic pentru trecutul orașului nostru și, tocmai de aceea, trebuie să păstrăm acest lucru…”, declara, la momentul descoperirii și în exclusivitate pentru reporterii Cotidianului „BZI” reputatul arheolog medievist Stela Cheptea, directorul Centrului de Istorie și Civilizație Europeană din cadrul Academiei Române – filiala Iași.