Un palat celebru din România, în topul celor mai frumoase construcții arhitecturale din lume!

de: Mirela Gabriela Todosi
14:00, 11 nov. 2024

Un palat celebru din România a fost inclus recent în topul celor mai frumoase construcții arhitecturale din lume! Este vorba despre Palatul Culturii din Iași, vizitat anual de mii de turiști români, dar și străini.

Un palat celebru din România, în topul celor mai frumoase construcții arhitecturale din lume!

Alături de Palatul regal din Madrid, Palatul Versailles, Palatul de Iarnă din Sankt Petersburg sau Palatul Schönbrunn, Palatul Culturii din Iași a fost inclus și ocupă a treia poziție într-un clasament Rolandia, în top 10 cele mai frumoase clădiri văzute pe timp de noapte din lume.

Pe prima poziție din clasament se află Palatul Regal din Madrid, pe locul doi este Palatul Peterhof, iar pe a patra, după clădirea din Iași, Palatul Versailles. Palatul Culturii din Iași este o adevărată bijuterie arhitecturală. O legendă spune că are același număr de camere ca și anul, iar mii de turiști vizitează anual palatul unic în Europa.

Castelul din țară care i-a cucerit pe turiștii străini

Un alt castel din România care i-a cucerit pe turiștii străini este Castelul Corvinilor din Hunedoara. Zona în care este situat castelul este superbă, cu peisaje spectaculoase. Cetatea impunătoare îi fascinează pe vizitatorii veniți din toate colțurile lumii. Castelul Corvinilor, considerat unul dintre cele mai frumoase din lume, este cunoscut și drept Castelul Huniazilor sau al Hunedoarei. Castelul Corvinilor se află în „top 10 destinații de basm din Europa”, fiind remarcat și pentru arhitectura gotică. Castelul Corvinilor este o cetate impunătoare care rezistă de mai bine de 400 de ani. Este considerat cel mai mare monument medieval din sud-estul Europei și locul unde ar fi fost întemnițat Vlad Țepeș.

Recent, au fost deschise publicului două turnuri din Castelul Corvinilor, turnuri care au fost ferecate timp de douăzeci de ani. Unul dintre ele este Turnul Buzdugan, care se înalță la aproape 30 de metri deasupra văii Zlaștiului și are în vârful său o statuie uimitoare. Al doilea turn, care face parte din ansamblul medieval, este denumit Tezaur.

„Turnul Buzdugan (turnul pictat) suprapune o parte din zidul vechii cetăţi şi este prevăzut cu un singur nivel de apărare, susţinut pe console. Înălţimea de 30 metri, ca şi pictura compusă din motive decorative romboidale așezate în spirală, bine păstrată de pe partea exterioară, îl fac unul dintre cele mai interesante construcţii din ansamblul de la Hunedoara.”, informează Muzeul Castelului Corvinilor.

Castelul Corvinilor se află în reparații. În prezent, peste 40 de încăperi și alte spații din interiorul castelului pot fi vizitate de turiști, pentru circuitul complet de vizitare al acestuia fiind necesare aproximativ două ore. Castelul a intrat în reparații, iar valoarea proiectului este de 6,6 milioane de euro.

„Cea de-a doua etapă de restaurare a Castelului Corvinilor vizează 27 de obiective de lucrări printre care se regăsesc restaurarea frescelor din mai multe zone ale edificiului medieval, înlocuirea pardoselii din Sala Cavalerilor, refacerea podurilor de acces, curăţarea fântânii din curtea interioară, restaurarea Cavalerului din vârful Turnului Buzdugan, precum şi lucrări necesare pentru deschiderea spre vizitare a mai multor spaţii din impozantul monument medieval. La fel ca în cazul primului proiect de restaurare, conducerea Muzeului Castelul Corvinilor, Primăria municipiului Hunedoara şi constructorul vor încerca să deruleze lucrările fără a afecta în mod semnificativ nici programul de funcţionare şi nici traseele de vizitare.”, a informat Primăria Hunedoara.

Castelul Corvinilor este unic în lume și anual mii de turiști străini vin să îl vadă. Arhitectura unică gotică, cetatea impunătoare și peisajele spectaculoase fac din acest castel un punct de atracție pentru multă lume.

În topul celor mai frumoase palate din Europa se află Palatul Culturii din Iași. Acesta a fost inclus într-un clasament recent și „bate” ca poziție Palatul Versailles.