Un oraș de provincie din România a dat lovitura în domeniul energiei verzi! Dintr-o localitate fantomă a devenit un oraș modern

de: Mirela Gabriela Todosi
14:40, 26 dec. 2024

Un oraș de provincie din România a dat lovitura în domeniul energiei verzi! Este vorba despre orașul Săveni. Autoritățile locale au reușit să facă investiții impresionante, iar în prezent Săveniul este primul oraș din România care tinde să devină independent energetic, considerat exemplu de bune practici la nivelul Uniunii Europene. Iată cum dintr-o localitate fantomă a devenit un oraș modern.

Un oraș de provincie din România a dat lovitura în domeniul energiei verzi!

Săveni din județul Botoșani este unul dintre orășelele din nordul extrem al României. Dintr-un oraș sărac, Săveniul s-a transformat într-o oază verde și într-un oraș modern, care oferă cetățenilor multe locuri de muncă. Datorită unui câmp de panouri fotovoltaice, autoritățile locale au reușit să facă economie uriașă la facturile de energie electrică, dar și să reinvestească economiile.

În prezent, Săveniul este primul oraș din România care tinde să devină independent energetic, oraș considerat exemplu când vine vorba de implementarea energiei verzi la nivelul Uniunii Europene. În 2021, autoritățile locale au făcut primul pas către o nouă direcție de dezvoltare a orașului, și anume energia verde. Atunci inauguraseră un parc fotovoltaic ce avea să schimbe multe lucruri pentru comunitate. Parcul fotovoltaic din Săveni se întinde pe 70 de ari și a fost amenajat la marginea orașului, având o putere instalată de 165 km/h.

Poiectul a fost realizat cu fonduri norvegiene, cofinanțate de Primăria Săveni, întreaga investiție fiind în jur de 150.000 de euro. Mai mult, în tot orașul au fost montate corpuri de iluminat cu LED, pentru a reduce emisiile poluante, dar și pentru a face economie la energia electrică. Economiile la energia electrică sunt redirecționate către investițiile în modernizarea orașului, adică în reparații drumuri, reabilitări de școli, amenajări de parcuri și spații verzi. De asemenea, s-au folosit și fonduri europene pentru ca orășelul să devină și un pol al educației într-o zonă dominată de comunități rurale. Orașul botoșănean Săveni dispune de o bază sportivă modernă, cinematograf modernizat și complet reabilitat, dar și de blocuri de locuințe sociale pentru a atrage tineri ca forță de muncă.

Un oraș celebru din țară rămâne fără locuitori

Orașul Azuga are din ce în ce mai puțini locuitori. Pe vremuri, Azuga era un puternic oraș industrial și era cunoscut nu doar datorită peisajului montan și pârtiilor de schi, ci și datorită băuturilor care se produceau aici. În Azuga se producea vin select, dar și berea care era pe placul lui Nicolae Ceaușescu. În ultimi ani, orașul Azuga trece printr-un proces de depopulare. Acum mai sunt doar 3.901 de locuitori în cel mai mic oraș din Prahova.

În câțiva ani orașul va fi tot mai gol. În prezent, zona este un punct de atracție pentru turiștii români, dar și străini. Azuga este un adevărat magnet pentru iubitorii sporturilor de iarnă. Localnicii sunt de părere că orașul va fi pustiu în viitor, mai ales că tinerii pleacă la muncă în alte zone ale țării sau în străinătate. Orașul nu mai are fabricile de altădată, rămânând activ doar turismul din zonă.

La polul opus, se află orașul Săveni din Botoșani. Dintr-un oraș fantomă a devenit unul modern, care a investit în energia verde și care obține și în prezent fonduri europene pentru dezvoltare.