Un operator fitness din Timișoara a obţinut în instanță anularea suspendării activităţii în starea de alertă. Riscul de focar nu a putut fi demonstrat
Un operator fitness din Timișoara a obţinut în instanță anularea suspendării activităţii în starea de alertă, potrivit Adevărul. Ulterior, o instanță din județul Cluj a luat aceeași decizie.
Hotărârea de Guvern care a blocat activitatea sportivă în zeci de localităţi din întreaga ţară a fost atacată la Curtea de Apel Timișoara de către Smartfit Timişoara. Conform reprezentanților celui mai mare operator fitness din vestul ţării, centrele de sănătate şi sălile de sport au fost închise discriminatoriu faţă de alţi operatori economici care desfăşoară activitate în spaţii închise (saloane cosmetică, frizerie etc.) şi fără o analiză de risc punctuală.
„Nutresc speranţa că şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va da dovadă de aceeaşi rapididate în soluţionare şi înţelegere corectă şi justă a cauzei când va pronunţa soluţia definitivă urmare a căreia se vor putea redeschide sălile de fitness” a spus avocatul Paul Ciucur, reprezentantul Smartfit.
Pentru întocmirea dosarului au fost solicitate de la DSP şi Ministerul Sănătăţii situaţii care să demonstreze dacă au existat focare de COVID-19 la sălile de sport din judeţ sau din ţară. Se pare că respectivele instituții au declarat că nu au existat şi nu au fost efectuate anchete epidemiologice.
„Trăim vremuri foarte tulburi în care este nevoie de intervenţia instantelor pentru a putea face sport, un drept fundamental al oricărui om. Am arătat de sute de ori că mişcarea fizică este un aliat în lupta împotriva virusului, dar am fost închişi abuziv din nou şi din nou până când operatorii de fitness au ajuns în pragul epuizării mentale şi financiare, iar clienţii stau acasă cu sănătatea şubrezită” a spus Cosmin Şorban, acţionar majoritar Smartfit.
Starea de alertă a fost prelungită în România
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința de joi, 08.04.2021 Hotărârea nr. 22.
Prin acest act se propune prelungirea stării de alertă și a măsurilor necesar a fi aplicate pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
De asemenea, a fost aprobată lista țărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea.
Prevederile Hotărârii 22 din 8 aprilie 2021
Art.1 – Se propune prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul național, pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 13.04.2021.
Art.2 – Măsurile de prevenire și control a infecțiilor generate de virusul SARSCoV-2, necesar a fi adoptate începând cu data de 13.04.2021, în contextul epidemiologic actual, sunt prevăzute în anexa 1.
Art.3 – Se aprobă lista țărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea, prevăzută în anexa 2.
Art.4 – Anexa la Hotărârea nr. 9 din 11.02.2021 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, modificată prin Hotărârea nr. 21 din 02.04.2021, se modifică și se înlocuiește cu lista prevăzută în anexa nr. 2.
Art.5 – Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora.
Puteți citi documentul integral AICI. De asemenea, puteți citi AICI lista țărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic actualizată.
Măsurile de prevenire și control a infecțiilor propuse a se aplica pe durata stării de alertă pot fi citite AICI.