Un om de afaceri miliardar vrea săptămâna de lucru de șapte zile

de: Redacția BZI
10:38, 15 ian. 2025

Un om de afaceri miliardar originar din India cosnideră că săptămâna de lucru ar trebui să fie de șapte zile. Acesta vorbește despre faptul că doar așa un om își poate atinge obiectivele din viață.

Asta în timp ce la nivel internațional sunt mai multe studii care arată că săptămâna de muncă de 4 zile i-ar face pe muncitori să dea un randament mai mare.

Un om de afaceri miliardar vrea săptămâna de lucru de șapte zile

Pentru cei care se plâng că muncesc prea mult, poate ar fi timpul să își reanalizeze perspectivele. Un influent miliardar indian este de părere că săptămâna de lucru ar trebui să fie identică cu cea din calendar, adică de șapte zile. Sekharipuram Narayanan Subrahmanyan, un nume cunoscut la nivel global, afirmă că succesul suprem necesită un efort susținut, sugerând că oamenii ar trebui să muncească 90 de ore pe săptămână. Această opinie a fost relatată de publicația South China Morning Post și preluată de stirileprotv.

Subrahmanyan, care conduce conglomeratul industrial Larsen & Toubro, fondat inițial de doi ingineri danezi în Bombay, este unul dintre cei mai bogați oameni ai lumii. Într-un videoclip publicat pe 10 ianuarie, acesta îi îndeamnă pe angajați să reducă timpul petrecut acasă în favoarea muncii.

„Cât timp poți petrece acasă uitându-te la soția ta?” întreabă retoric miliardarul, referindu-se la exemplul profesional oferit de programul intens al lucrătorilor chinezi.

El susține că muncitorii din China lucrează în medie 90 de ore săptămânal, pe când angajații din Statele Unite se limitează la aproximativ 50 de ore. Pentru Subrahmanyan, această dedicare este standardul care ar trebui urmat pentru a atinge excelența.

Săptămâna de muncă de 4 zile aude beneficii, susțin specialiștii

Mai multe țări au trecut deja de faza experimentării și au implementat săptămâna de lucru de patru zile, iar România ar putea urma acest exemplu. Potrivit specialiștilor de la Ernst & Young România, cadrul legislativ actual oferă suficientă flexibilitate pentru a permite acest model de muncă, fără a fi nevoie de modificări semnificative.

Conform unui raport recent realizat de EY România, decizia de a introduce săptămâna de muncă redusă rămâne la discreția fiecărei companii. Analiza arată că legislația în vigoare, inclusiv Codul Muncii, permite distribuirea inegală a orelor de lucru, ceea ce oferă organizațiilor posibilitatea de a-și adapta programul la nevoile proprii.

Această săptămână de muncă de patru zile nu trebuie să fie aplicată uniform, existând mai multe modele care pot fi ajustate în funcție de cerințele fiecărei firme:

  • Săptămâna de 4 zile cu 32 de ore: Angajații lucrează câte 8 ore pe zi, timp de patru zile, având a cincea zi liberă.
  • Săptămâna de 4,5 zile: Se acordă fie o jumătate de zi liberă săptămânal, fie o zi liberă o dată la două săptămâni.
  • Săptămâna comprimată: Angajații muncesc câte 10 ore pe zi, timp de patru zile, beneficiind de ziua de vineri liberă.

Un caz aparte este cel din Japonia unde oamenii nu sunt de acord ca să existe săptămâna de lucru de 4 zile. Japonezii sunt recunoscuți la nivel mondial pentru numărul mare de ore de muncă, existând o adevărată cultură în acest sens. Adoptarea acestui sistem poate aduce avantaje atât angajatorilor, cât și angajaților, îmbunătățind echilibrul dintre viața profesională și cea personală, dar și productivitatea organizațională. Așadar, un om de afaceri miliardar vrea săptămâna de lucru de șapte zile, contrazicând studiile care există în acest moment la nivel internațional.