Un om de afaceri din Iași s-a trezit cu mascații pe cap! A făcut bani grei după ce a apelat la o metodă ce părea demult apusă! Iată cu ce s-a ocupat individul! FOTO (Exclusiv)

de: evelina.chitoroaga
02:00, 10 iul. 2021

Un afacerist ieșean a fost extrădat de magistrați în Germania. Mai mult, Neculai Crețu a fost arestat pentru 30 de zile, fiind suspectat că a încălcat legislația țării din vestul Europei. Anchetatorii spun că ieșeanul ar fi păcălit angajații din Germania, refuzând să le plătească în mod corect banii pe care ar fi trebuit să îi câștige

Un om de afaceri ieșean a fost ridicat de polițiști și a fost dus în fața magistraților! Bărbatul a fost extrădat, fiind suspectat că a încercat să îi păcălească la bani pe angajații pe care i-a dus în Germania! Astfel, recent, magistrații din cadrul Curții de Apel Constanța au admis cererea formulată de autoritățile germane pe numele lui Neculai Crețu.

„Instanța admite sesizarea formulată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel. Ia act de consimțământul persoanei solicitate Neculai Crețu la predare. Dispune punerea în executare a mandatului european de arestare emis de Tribunalul Aachen față de persoana solicitată. Dispune predarea persoanei solicitate către autoritățile judiciare germane. Respinge ca fiind inadmisibilă cererea persoanei solicitate de a fi dispusă măsura arestului la domiciliu până la predarea către autoritățile judiciare germane. Dispune măsura arestării persoanei solicitate, în vederea predării catre autoritățile judiciare germane, pe o durată de 30 de zile. Definitivă”, au menționat judecătorii.

Ieșeanul Neculai Crețu, suspectat că și-a păcălit angajații în Germania

Afaceristul Neculai Crețu (42 de ani), originar din Iași, a intrat în vizorul magistraților în urmă cu câteva zile. Polițiștii l-au ridicat pe acesta din Constanța și l-au dus la audieri. Ulterior, ieșeanul a fost reținut pentru 24 de ore. Asta, după ce autoritățile germane au emis un mandat pe numele lui, pentru săvârșirea infracțiunilor de reținerea și apropierea în mod fraudulos a beneficiilor cuvenite salariaților și evaziune fiscală (198 de fapte penale). Potrivit Codului penal german și Legii impozitării, durata maximă a pedepsei prevăzute de lege pentru infracțiunile menționate este de 15 ani de închisoare.

„În perioada ianuarie 2017 – octombrie 2019, numitul Neculai Crețu – în calitate de director / administrator – a condus activitatea comercială, desfășurată pe teritoriul Germaniei – Geilenkirchen, a societăților comerciale Karisma Tub Steels SRL și K-arisma Nav SRL, ambele înregistrate pe teritoriul României, în calitate de angajator, a angajat un număr mare de muncitori din Republica Federală Germania, în împrejurările în care societatea K-arisma Nav SRL a început să desfășoare activitate comercială abia în luna mai 2018. Folosindu-se de contracte fictive de muncă și prestări servicii, încheiate cu firma Laser Bearbeitungs-Und Beratungszentrum NRW GMBH, cu sediul în Gutenbergstrape nr. 29, în Geilenchirken – Germania”, au afirmat anchetatorii germani.

Sute de români, duși la muncă în vestul Europei: contribuiau la crearea unor mașini electrice

Oamenii legii au adăugat că afaceristul originar din Iași, Neculai Crețu, a dus sute de români la muncă în Germania.

„Numitul Neculai Crețu a trimis pe teritoriul Germaniei, în mod regulat, între 150 și 200 de persoane, angajați de naționalitate română, pentru a munci în vederea prestării respectivelor servicii. În acest scop, persoanele angajate (muncitorii) lucrau în ture de 8-10 ore în fiecare zi, în halele de producție ale LBBZ GMBH, unde, în principal, realizau lucrări de sudură la structuri de caroserii pentru vehicule electrice. Numitul a plătit angajații cu suma de 5 euro (net/oră), în împrejurările în care era obligat să plătească salariul minim de 8,84 euro (2017, 2018) și, respectiv, 9,19 euro (2019). În aceste împrejurări, numitul Neculai Crețu, în calitate de angajator, nu a plătit angajații care se aflau în concediu sau care erau bolnavi. Pentru a ascunde plățile reale, la cererea lui, s-au întocmit liste fictive cu salarii impozitate.

Astfel, diferența pentru care nu s-au plătit taxele a fost transferată angajaților, drept «cheltuieli». Beneficiile financiare sub forma costurilor de cazare, plătite de LBBZ GMBH, nu au fost luate în calcul. În primele trei luni de angajare, muncitorii nu erau deloc înscriși pentru a beneficia de asigurări. Sus-numitul, în calitate de director / CEO al firmelor românești (angajator), avea obligația de a înregistra legal toți lucrătorii angajați, la instituțiile de asigurări corespunzătoare, și de a plăti contribuțiile atât pentru angajați, cât și pentru angajator, în condițiile în care plățile la asigurările de sănătate trebuiau realizate până la sfârșitul fiecărei luni calendaristice (în acest context realizându-se angajarea unui număr mare de muncitori neînregistrați corespunzător și, în totalitate, pentru plata asigurărilor)”, au mai susținut magistrații nemți.

Daune de peste 4 milioane de euro

Autoritățile germane au mai susținut că, prin încălcarea dispozițiilor legale, afaceristul ieșean ar fi creat un prejudiciu destul de mare.

„S-a constatat că, prin încălcarea dispozițiilor legale, numitul Neculai Crețu, în calitate de director al celor două firme românești, nu a achitat contribuțiile la asigurări de sănătate pentru 147 de persoane, în perioada ianuarie 2017 – septembrie 2019, la firmele de asigurări de sănătate AOK Rheiland / Hamburg, DAK-Gesunheit, AOK Hessen, Techniker Krankenkasse, AOK Bayem, AOK Nordwest, HEK Hanseatisch, Hkk- Krankenkasse și Barmer. Daunele provocate prin neplata contribuțiilor la asigurări au fost cuantificate la suma de 3,781 milioane de euro.

Numitul Neculai Crețu, în calitate de administrator al firmelor conduse de acesta, a depus declarații lunare de impozit pe salarii incorecte, în 45 de cazuri (perioada ianuarie 2017 – septembrie 2019), iar, în 6 cazuri, privind situația firmei K-arisma Nav SRL, nu a depus până pe data de 10 ale fiecărei luni declarații lunare de impozit pe salarii pentru lunile aprilie 2018 – septembrie 2018, la Agenția Fiscală Geilenkirchen. Având în vedere faptul că sus-numitul a ascuns agenției fiscale plățile făcute în mod real, sumele totale reprezentând impozitul pe salariu în cuantum de 642.508 euro și impozitul de solidaritate în cuantum de 35.337 de euro, nu au fost plătite conform procentului de 14 la sută stabilit de lege. Prejudiciul financiar cauzat de către numitul Neculai Crețu a fost stabilit la suma totală de 4,459 de milioane de euro”, au subliniat anchetatorii.