Un olandez venit la Iași a încercat să dea lovitura cu o firmă de IT. Afacerea i-a fost închisă de autoritățile fiscale după doar trei ani de activitate

de: Vlad Alexa
04:00, 30 ian. 2020

Un cetățean olandez este acuzat de autoritățile fiscale de faptul că a prejudiciat bugetul statului prin intermediul unei firme din domeniul IT. Venit la Iași în urmă cu mai mulți ani, acesta a administrat o societate specializată în domeniul editării de produse software. După ce a lucrat vreme îndelungată cu parteneri din străinătate fără să își plătească datoriile și obligațiile financiare, autoritățile fiscale au intrat pe fir. Din cauza datoriilor către instituțiile statului, Direcția de Finanțe i-a închis firma definitiv, iar acum încearcă să recupereze de la cetățeanul olandez prejudiciul creat de acesta

În ultimii ani au fost înființate la nivelul municipiului Iași numeroase societăți în domeniul IT, iar unele dintre acestea sunt administrate de cetățeni străini veniți la Iași în speranța că se vor îmbogăți rapid folosindu-se de tinerii IT-iști locali. Dennis Van Wagtendonk este un cetățean olandez care a înființat în urmă cu aproape trei ani o firmă cu domeniul în editarea de produse software. Este vorba despre SC Sasha IT SRL, pe care cetățeanul olandez a înregistrat-o într-un apartament dintr-un bloc aflat pe strada Sf. Lazăr, la doar doi pași de marile clădiri de birouri și firmele cu renume din apropiere.

Înființată la finalul anului 2016 de către Dennis Van Wagtendonk, societatea a funcționat până anul trecut, când autoritățile fiscale au intrat pe fir în urma datoriilor neachitate către instituțiile statului de Sasha IT SRL. Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Iași – Administrația Județeană a Finanțelor Publice Iași a cerut anul trecut intrarea în insolvență a companiei pentru recuperarea unor datorii neachitate care ajung numai către bugetul statului la 124.495 de lei. Asta se întâmpla în condițiile în care administratorul nu a raportat bilanțul financiar contabil complet.

Nu și-a plătit obligațiile către instituțiile statului

Pentru că firma olandezului nu avea bunuri în patrimoniu, ci doar active circulante – adică produse software editate pentru parteneri din străinătate, autoritatea fiscală a băgat direct firma în faliment și s-a îndreptat împotriva administratorului pentru recuperarea banilor. Asta nu înainte de ridicarea dreptului de administrare a cetățeanului olandez, numirea unui lichidator judiciar și radierea societății.

„Admite cererea formulată de lichidatorul judiciar CII Tomescu Alina Sanda al debitoarei SC Sasha IT SRL. Dispune deschiderea procedurii simplificate a insolvenței și intrarea în faliment a debitoarei SC Sasha IT. Constată dizolvarea societății debitoare și ridică acesteia dreptul de administrare. Numește provizoriu în calitate de lichidator judiciar pe CII Tomescu Alina Sanda. În lipsa unei convenții încheiate cu creditorii, administratorul/lichidatorul judiciar va fi retribuit din averea debitorului pe baza deconturilor aprobate de judecătorul-sindic. În lipsa disponibilităților bănești din contul debitorului, se va utiliza fondul de lichidare”, se arată în soluția dată de magistrații de la Tribunalul Iași.

Pe data de 27 ianuarie 2020, Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Iași – AJFP Iași a făcut o cerere în instanță prin care solicită „atragerea răspunderii pentru intrarea în insolvență” a administratorului SC Sasha IT.

Tras la răspundere personală pentru falimentarea firmei din Iași

Firma înființată de olandezul Dennis Van Wagtendonk în octombrie 2016 nu a avut niciodată angajați oficial și nu a avut capitaluri proprii, funcționând cu un capital social de doar 200 de lei. Cu toate acestea, firma încă mai deține active circulante în valoare de peste 100 de mii de lei, fiind vorba despre produse software lucrate pentru diverse companii sau persoane fizice din străinătate, mai ales din Statele Unite ale Americii. Societatea este înregistrată cu sediul social într-un apartament aflat la etajul 1 al unui bloc din strada Sf. Lazăr, numărul 22. SC Sasha IT s-a ocupat mai ales de editarea de software de utilizare generală, inclusiv transpunerea sau adaptarea software-ului nespecializat pentru o anumită piață pe cont propriu, cum sunt sistemele de operare, aplicații pentru întreprinderi și alte aplicații.

De precizat faptul că firma nu s-a ocupat cu comercializarea de produse software, ci de editare.
Reporterii BZI au încercat să ia legătura cu Dennis Van Wagtendonk pentru a oferi un punct de vedere în acest caz, însă nu au reușit până la închiderea ediției. Conform informațiilor, cetățeanul olandez este în prezent plecat din țară.