Un oficial al Agentiei Europene a Medicamentului afirmă că ar exista o cauzalitate intre vaccinarea cu AstraZeneca si apariția cheagurilor de sânge

de: George Cristian
13:15, 06 apr. 2021

Un inalt ofical al Agentiei Europene a Medicamentului a lansat o ipoteză teribilă, la scurt timp după ce pozitia oficială a Agentiei spunea că beneficiile vaccinului sunt de necontestat si că vaccinul este singur. Oficialul sustine faptul că ar exista o cauzalitate intre vaccinarea cu AstraZeneca și aparitia cheagurilor de sânge.

Marco Caveleri, şeful Departamentului de Vaccinuri din cadrul agenţiei a acordat un interviu pentru o publicație italiană. Acesta a spus că ar putea exista o legătură între chegurile de sânge apărute şi vaccinarea cu AstraZeneca.

Un oficial al Agenţiei Europene a Medicamentului susţine că există o cauzalitate intre vaccinare și apariţia de cheguri de sânge

Marco Cavelini a precizat pentru publicaţia italiană Îl Messaggero că din punctul lui de vedere există o legătura între vaccinarea cu AstraZeneca și apariţia de cheaguri de sânge. Acesta spune că, totuşi, nu este foarte clar ce a provocat o asemenea reacţie:

„În opinia mea, este evident că putem spune că este o legătură (a cheagurilor de sânge, n.r.) cu vaccinul cu toate că nu este foarte clar ce a provocat o astfel de reacţie.

De altfel, oficialul a precizat că EMA va clarifica acest lucru în orele care urmează şi că va emite un punct de vedere în acest caz.

Anunţul a venit la puţin timp după ce acelaşi EMA a declarat, într-o poziţionare oficială faptul că vaccinul AstraZeneca este sigur la administrare şi că beneficiile depăşesc orice risc.

Ce spunea Agenția Europeană a Medicamentului despre vaccinul AstraZeneca

În urmă cu mai multe săptămâni, Agenția Europeană a Medicamentului afirma faptul că vaccinul AstraZeneca este sigur în administrare și că nu ar trebui să ne îngrijoreze aspectul reacțiilor adverse. De alfel, aceeași oficiali au declarat că beneficiile vaccinului depășește orice risc.

„Este un vaccin sigur. Beneficiile vaccinului AstraZeneca depășesc riscurile. Nu este asociat cu o creștere a riscului general de evenimente tromboembolice sau cheaguri de sânge, adaugă ea, dar ”nu putem exclude definitiv o legătură între cheaguri și vaccin” declara, pe data de 18 martie 2021, oficialii EMA.

Vaccinul AstraZeneca în centrul a mai multor controverse

De la începutul lansării pe piață, vaccinul AstraZeneca a făcut obiectul a mai multor controverse. Mai multe țări au raportat decese suspecte în urma vaccinării cu serul dezvoltat de Universitatea Oxford dar nu s-a creat o cauzalitate între acest lucru și vaccinare. Totuși, mai multe țări au oprit inițial imunizarea cu AstraZeneca, țări printre care enumerăm Franța sau Italia. Dar întreaga procedură a fost reluată după conferința de presă în care EMA a susținut că vaccinul este sigur.

Chiar dacă, inițial, Germania a contestat decizia de a opri vaccinarea cu AstraZeneca, prin vocea ministrului Sănătății a țării, ulterior nemții și-au revizuit decizia. Germania suspendându-și la un moment dat aplicarea vaccinului dezvoltat de Universitatea Oxford:

„Regret că unele ţări din Uniunea Europeană au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca. Din ceea ce ştim până acum, beneficiul este mult mai mare decât riscul”, spunea Spahn.

Totuși, România nu a oprit niciodata imunizarea cu vaccinul considerând că nu există niciun risc la care se expun persoanele care decis să se vaccineze folosind acest ser.