Un număr de nouă ieșeni și-au schimbat prenumele de la începutul anului 2022! Surprinzător! La ce nume de botez au renunțat aceștia
Un număr de nouă ieșeni și-au schimbat prenumele de la începutul anului 2022 până în data de 31 octombrie 2022. În mod surprinzător, aceștia nu au renunțat la prenume ridicole sau ce conțin expresii indecente, ci la prenume extrem de populare în rândul românilor. Astfel, potrivit reprezentanților Serviciului de Stare Civilă Iași, cele nouă persoane au renunțat să mai poarte prenumele Ioan și Adi
Ieșenii care se gândesc să-și schimbe numele sau prenumele trebuie să știe că au nevoie de motive întemeiate pentru a face acest lucru. Numele poate fi schimbat când este format din expresii indecente sau ridicole, când persoana a utilizat în exercitarea profesiei sale un alt prenume și este cunoscută astfel în societate, când din neatenția ofițerilor de stare civilă a fost scris greșit, dar și în alte cazuri.
Câți ieșeni și-au schimbat prenumele de la începutul anului 2022
De la începutul anului 2022, nouă ieșeni au decis să-și schimbe prenumele, renunțând să mai fie numiți Ioan și Adi.
„De la începutul anului 2022 până în data de 31.10.2022, în municipiu Iași au fost înregistrate nouă cereri de schimbare de prenume. Prenumele la care ieșenii au renunțat sunt Ioan și Adi”, au precizat reprezentanții Serviciului de Stare Civilă Iași.
Ieşenii care doresc să-și schimbe numele sau prenumele pe cale administrativă trebuie mai întâi să depună o cerere la Serviciul Public Comunitar de Evidența Populaţiei. Pe lângă această cerere, persoana în cauză trebuie să mai prezinte copii legalizate de pe certificatele de stare civilă, un exemplar al Monitorului Oficial al României, Partea a III-a, în care a fost publicat extrasul din cererea de schimbare a numelui.
În cazul în care solicitantul este căsătorit și dorește schimbarea numelui, acesta are nevoie de consimțământul dat, în formă autentică, al celuilalt soț, în cazul schimbării numelui de familie comun purtat în timpul căsătoriei. De asemenea, este nevoie de copie de pe decizia de aprobare a autorității tutelare, în situația în care părinții nu se înțeleg cu privire la schimbarea numelui copiilor minori, precum și atunci când cererea de schimbare a numelui este făcută de către tutore pentru minorii și persoanele puse sub interdicție judecătorească. Totodată, sunt necesare și certificatele de cazier judiciar și cazier fiscal ale solicitantului, dar și alte acte pe care solicitantul le consideră importante pentru motivarea cererii.
În ce situații poți solicita schimbarea numelui sau a prenumelui
Conform Ordonanței de Guvern nr. 41/2003, privind dobândirea și schimbarea pe cale administrativă a numelor persoanelor fizice, aprobată prin Legea 323/2003, pentru a schimba numele sau prenumele sunt necesare motive temeinice care să îndreptățească persoana în cauză să solicite o astfel de schimbare. Astfel, numele poate fi schimbat atunci când este compus din expresii indecente, ridicole ori transformat prin traducere sau în alt mod. Când persoana în cauză a folosit în exercitarea profesiei numele pe care dorește să-l obțină, făcând dovada cu privire la aceasta, precum și asupra faptului că este cunoscută în societate sub acest nume.
Numele sau prenumele poate fi schimbat și atunci când, din neatenția ofițerilor de stare civilă, ca urmare a necunoașterii reglementărilor legale în materie, au fost efectuate mențiuni greșite în registrele de stare civilă, cu nume eronate, în baza cărora au fost eliberate certificate de stare civilă cu nume eronate, în baza cărora au fost eliberate alte acte (de studii, livret militar, carte de muncă etc), când persoana are nume de familie sau prenume format din mai multe cuvinte, de regulă reunite, și dorește schimbare acestuia.
Se poate solicita schimbarea numelui când persoana poartă un nume de familie de proveniență străină și vrea să poarte un nume românesc, când persoana și-a schimbat numele de origine străină într-un nume românesc, pe cale administrativă, dar dorește să revină la numele dobândit la naștere, dar și atunci când părinții și-au schimbat numele pe cale administrativă, iar copiii doresc să poarte un nume de familie comun cu cel al părinților. Numele poate fi schimbat și atunci când persoana în cauză solicită să poarte un nume de familie comun cu al celorlalți membri ai familiei, nume care a fost dobândit ca urmare a adopției, a menținerii numelui la căsătorie, a stabilirii filiației ori a unor schimbări de nume aprobate anterior pe cale administrativă.
Cererea de schimbare a numelui este întemeiată și atunci când soții au convenit cu ocazia încheierii căsătoriei să poarte numele de familie reunite și ambii solicită schimbarea acestuia pe cale administrativă, optând pentru numele de familie dobândit la naștere de către unul dintre ei, ori să revină fiecare la numele avut anterior căsătoriei.
De asemenea, numele poate fi schimbat atunci când persoana în cauză face dovada că a fost recunoscută de către părinte ulterior înregistrării nașterii, însă, întrucât nu a sesizat instanța pentru încuviințarea purtării numelui de familie al acestuia în timpul vieții, nu există altă posibilitate de dobândire a numelui părintelui decât pe cale administrativă ori când prenumele purtat este specific sexului opus sau când persoanei i s-a încuviințat schimbarea sexului prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă și irevocabilă și solicită să poarte un prenume corespunzător, prezentând un act medico-legal din care să rezulte sexul acesteia.