Un nou zăcământ de petrol a fost descoperit în Turcia. Recep Erdogan: „Una dintre cele mai mari 10 descoperiri făcute pe uscat în 2022”

de: BZI.ro
11:30, 14 dec. 2022

Preşedintele Turciei, Recel Tayyip Erdogan, a anunţat că a fost descoperit un nou zăcământ de petrol. De altfel, cu ceva timp în urmă, acesta menţionase că vor urma „veşti bune” în ceea ce priveşte exploatările petroliere în ţară.

Potrivit preşedintelui ţării, rezerva de petrol ar putea fi „una dintre cele mai mari 10 descoperiri făcute pe uscat în 2022”. Când vine vorba de importuri, Turcia ar putea deveni un jucător important în producţia petrolieră de pe piaţă.

Un nou zăcământ de petrol a fost descoperit în Turcia

Anunţul a fost făcut de preşedintele ţării, Recep Erdogan.

„Turcia a descoperit 150 de milioane de barili de rezerve nete de petrol în zonele muntelui Gabar. Valoarea rezervelor este de aproximativ 12 miliarde de dolari”, a declarat Erdogan guvernului.

Potrivit Centrului finlandez de Cercetare pentru Energie şi Aer Curat (CREA), după ce au fost puse în aplicare sancţiunile asupra petrolului rusesc, Turcia ar putea deveni o altă rută pentru aprovizionarea cu petrol rusesc către Uniunea Europeană. Totodată, mai există şi proiectul Gas Hub care permite gazului rusesc să ajungă în UE prin Turcia.

De la începutul invaziei în Ucraina, Turcia şi-a dublat importurile de ţiţei ruseşti care este, ulterior, procesat. Transporturile de produse petroliere către Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii au crescut cu 85% în lunile iulie şi august 2022.

”Rafinăriile turce oferă, prin urmare, un debușeu pentru exporturile de petrol ale Rusiei, prin rafinarea produselor pentru piețele care fie nu sunt dispuse să importe direct țiței rusesc, fie nu au capacitatea de rafinare pentru a-l procesa”, potrivit raportului prezentat de Centrul finlandez de Cercetare pentru Energie şi Aer Curat.

Barilul de ţiţei Brent a înregistrat o creştere semnificativă după plafonarea preţului la petrolul rusesc

În altă ordine de idei, pe 5 decembrie 2022 a intrat în vigoare un embargo propus de Uniunea Europeană aspră petrolului rusesc importat pe cale maritimă. În acest fel, Rusia nu va putea livra petrol statelor UE decât prin conducte. Totodată, ţările membre UE au ajuns şi la un acord care vizează plafonarea preţului petrolului pe care Rusia îl va livra statelor la 60 de dolari barilul.

În acest sens, barilul de ţiţei Brent a înregistrat o creştere semnificativă. Cotaţia ţiţeiului Brent, la bursa de la Londra, a urcat cu 0.8% până la 86,28 dolari pe baril, iar la bursa de la New York cotatita ţiţeiului Texas Intermadiate a crecut cu 0,% până la 80,68 dolari pe baril.

„Deşi OPEC a decis să menţină ţintele de producţie, mă aştept ca ei să continue să echilibreze piaţa. Implementarea sancţiunilor UE şi plafonarea preţului vor duce la o înăsprire a pieţei petrolului, deşi ne aşteptăm ca piaţa să fie deja poziţionată pentru aceste perspective”, a apreciat Baden Moore, de la Naţional Australia Bank.

Anterior, Alexander Novak, vicepremierul rus, a subliniat faptul că Rusia nu va livra ţiţei şi petrol statelor care vor accepta un plafon de preţ pentru producţia petrolieră. Potrivit acestuia, ar putea avea loc un declin al investiţiilor şi un „potenţial deficit în livrările de petrol”, de aceea, se vor orienta către perteneri „orientaţi către piaţă”.

Aşadar, reiterăm faptul că potrivit preşedintelui Turciei, Recep Erdogan, un nou zăcământ de petrol a fost descoperit pe teritoriul ţării.