Un nou spital va apărea în municipiul Iași. Investiția de circa 100 de milioane de euro va fi construită în cartierul Bucium. Primele schițe ale proiectului – FOTO
Autoritățile județene vor ridica un nou spital în Iași, tocmai în cartierul Bucium. Noua unitate medicală va cuprinde trei corpuri de clădire pentru pacienți cu boli respiratorii. Investiția derulată cu fonduri europene va fi construită pe locul unei secții vechi de peste un secol
Un nou spital va apărea în municipiul Iași. Consiliul Județean Iași (CJ) Iași va ridica un Spital Clinic de Boli Respiratorii, unitate medicală ce va fi construită tocmai în Bucium. Clădirea va fi construită pe amplasamentul actual al secției „Clunet” de la Spitalul de Pneoumoftiziologie din municipiul Iași. Autoritatea județeană a depus proiectul și prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Conform documentației, proiectul are o valoare de peste 100 de milioane de euro. Într-o primă etapă, CJ Iași a scos la licitație un contract pentru servicii de proiectare și
realizare a documentațiilor tehnico-economice. În acest caz este vorba de studii aferente documentațiilor de obținere avize faza Planului Urbanistic Zonal (PUZ), tema de proiectare și studiul de prefezabilitate. Valoarea acestei proceduri este de 310 mii de lei. Acesta este cel de-al doilea spital ce va fi ridicat de la zero în Iași, după noul Institut de Boli Cardiovasculare.
Noul spital din municipiul Iași va fi ridicat în Bucium
Conform proiectului, noul spital de Boli Respiratorii va fi ridicat în zona Bucium, la numărul 106. În acest spațiu, CJ are la dispoziție o suprafață de 43 de mii de metri pătrați, în zonă fiind secția „Clunet” a Spitalului de Pneumoftiziologie.
„Spitalul a fost înființat în anul 1974, însă încă din noiembrie 1943 funcționa Clinica ftiziologică din Iași, a doua de acest profil din țară. În prezent, spitalul are patru secții: Secția I Pneumologie — sediul central, amplasată pe strada dr. I. Cihac, nr. 30, Secția II Pneumologie – Spital Pașcanu, imobilul situat pe strada Spital Pașcanu, nr. 11. Spitalul mai cuprinde Secția III Pneumologie – Tudor Vladimirescu și Secția IV Pneumologie — Dr. Clunet, situată pe Șoseaua Bucium, nr. 106. Conform normativului tehnic de reparații capitale în vigoare, durata de viață a unei clădiri este de 50 de ani. Toate aceste clădiri și-au depășit durata de viață și necesită reparații capitale. O altă deficiență este legată de faptul că cele patru secții își desfășoară activitatea în spații diferite, ceea ce împlică deplasări suplimentare, consumând resurse de timp și chiar contribuind la creșterea poluării în oraș”, se arată în caietul de sarcini.
Lista deficiențelor de la Pneumoftiziologie! Noul spital va cuprinde toate secțiile
Autoritățile județene au arătat că toate cele 4 secții prezintă deficiențe majore, astfel încât se impune construcția unei noi unități medicale. Dacă secțiile din zona centrală, Tudor Vladimirescu sau Tătărași continuă să funcționeze, secția „Clunet” din Bucium a ajuns să arate ca după război.
„La o minimă inspecție vizuală se pot observa degradări avansate ale sistemului de preluare a apelor pluviale, care au dus în unele locuri la expulzarea tencuielilor exterioare, lăsând expusă zidăria de cărămidă plină cu mortar slab de var-nisip, care, din cauza fenomenului de gelivitate, se macină slăbind rezistența materialelor. Nici această clădire nu a fost supusă expertizării tehnice.Ținând cont de vechimea imobilului și de sistemul constructiv folosit la începutul secolului al XX-lea, de materialele de construcție specifice epocii, de numărul de seisme la care a fost expusă, de degradările identificate vizual, se poate presupune că Secția IV Pneumologie ar putea fi încadrată în clasa de risc seismic Rs II”, se arată în documentație.
Fondurile pentru documentația privind noul spital apar și în proiectul de buget pe 2021 al CJ Iași.
Imobile noi în spațiul din cartierul Bucium
Spitalul din Bucium va fi construit unde se află în prezent Vila „Greierul”, proprietatea avocatului Vasile Sculy Logothetides, fratele lui Leon Sculy Logothetides, profesor la Facultatea de Medicină. La această clădire a lucrat doctorul francez Clunet. Acesta îngrijea bolnavii de tifos, împreună cu trei asistente de la „Societatea pentru ajutorarea militarilor răniți” și zece călugărițe de la Congregația Sfântul Vincent de Paul. În spațiul din Bucium vor fi ridicate trei clădiri.
„Se propune construirea unei clădiri medicale noi, care să includă în aceeași locație toate secțiile spitalului, în amplasamentul din Șoseaua Bucium, nr. 106, unde sunt disponibili 42.977 metri pătrați. Va fi o structură de trei corpuri de clădire legate între ele prin coridoare în care să funcționeze atât secțiile actuale, cât și structuri noi a căror necesitate este inerentă din cauza modificărilor nevoilor de îngrijiri medicale ale comunității”, se mai arată în documentație.